.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Cum să ai un CV remarcabil

 March 23, 2010

By  Ilinca Sălăgean

Indiferent de vârsta pe care o ai, ar trebui să ai deja un Curriculum Vitae. Indiferent dacă îţi cauţi un job, eşti la liceu sau la facultate, în diferite situaţii vei avea nevoie de el: de la aplicarea pentru şcoli de vară, diferite burse (inclusiv Erasmus) sau pentru a intra în organizaţii studenţeşti. Ţine minte că un CV bun ia ceva timp pentru a fi creat, iar unul încropit în grabă nu te va reprezenta cum se cuvine.

Nu aş vrea să repet informaţii pe care le găsiţi foarte uşor pe internet, de exemplu aici, informaţii legate despre formă, conţinut şi aspectul ideal al unui CV. Acestea sunt informaţii valabile pentru oricine, iar eu vreau să mă adresez aici ţie, care eşti începător, care îţi scrii pentru prima dată CVul şi care ai impresia că nu ai ce scrie în el.

Ce este CVul? Este un instrument. Închipuie-ţi că vrei să faci o selecţie. Ai 100 oameni care vor să fie selectaţi şi tu vei alege doar unul. Bineînţeles că nu ai nici timp, nici chef să îi cunoşti pe toţi. Vrei să afli ce ştiu să facă, ce le place şi cam cu ce te pot ajuta, iar acestea sunt informaţiile pe care ei ar trebui să le treacă în CV.

Când începi să îţi scrii CVul ţine minte această perspectivă, a angajatorului, a celui care face selecţia. Pune-te în locul lui: cu siguranţă nu vrei să citeşti multe pagini, vrei să parcurgi cât mai repede informaţia, iar ceea ce este relevant pentru ceea ce cauţi trebuie să fie evidenţiat.

Realizează o listă ce ceea ce reprezintă experienţa ta: poate ai fost angajat, poate ai fost voluntar, parte dintr-un ONG, ai participat la o conferinţă sau poate ai făcut nişte proiecte practice super faine la şcoală. În toate aceste situaţii, de curând am aflat că nu este suficient să treci doar job description-ul, adică responsabilităţile ce le-ai avut, ci şi rezultate. Angajatorilor le plac rezultatele cât mai măsurabile.

În cadrul unui training organizat de AIESEC pe această temă, Adi Rusu ne atrăgea atenţia că orice persoană în cadrul unui CV este “comunicativă, responsabilă, team-player şi dispusă la program prelungit”. Vei spune: bine, bine, dar EU chiar sunt o astfel de persoană! Dacă într-adevăr eşti, ar trebui să demonstrezi acest lucru.

Pentru asta foloseşti cross-reference – la partea de competenţe personale şi profesionale, notează fiecărei competenţe trecută acolo, prin ce activitate/activităţi a fost dezvoltată, chiar cu riscul de a repeta informaţia din cadrul secţiunii “Experienţă”. De exemplu, comunicativitatea poate fi reprezentată prin activitate de vânzări, sau team-player prin menţionarea unor situaţii în care ai făcut parte dintr-o echipă.

Ok. Acum ai un CV standard. Este momentul să vezi pentru ce job vrei să îl trimiţi. Află ce reprezintă jobul respectiv şi notează 4 sau 5 competenţe pe care le-ar presupune. Apoi, având în minte aceste lucruri, încearcă să le evidenţiezi în cadrul CVul tău. Prin folosirea unui font bolduit, acestea vor ieşi în evidenţă suficient. Atenţie: pentru rezultate optime, adaptează CVul în funcţie de poziţia pe care aplici!

În cazul în care nu ai un CV încă, sfatul meu este să începi să lucrezi la el. Pentru a te reprezenta cum se cuvine, ar trebui lucrat şi finisat. Ar fi păcat să ratezi diferite şanse pentru că nu ai la îndemână un CV. Mie mi s-a întâmplat acest lucru şi nu este tocmai plăcut.

În cazul în care ai un CV, nu uita să îl actualizezi mereu, să cauţi să îl îmbunătăţeşti şi să ceri feedback celor care se pricep în acest domeniu.

Spor la treabă!

sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch