.st0{fill:#FFFFFF;}

Creativitate, Obiceiuri

Cum să devii creativ şi să ai succes în viaţă

 February 25, 2011

By  Florin Roşoga

 

Salut și bine ai revenit pe tophabits! Citeam zilele trecute un articol interesant despre creativitate. Ce face ca unii oameni să fie creativi și să iși transpună în realitate ideile, iar alții nu?

Succes și creativitate?
Succes și creativitate?

Personal folosesc un sistem simplu, inspirat în mare parte din tehnicile lui Robert Fritz. M-a ajutat să realizez foarte mult din ce mi-am propus până acum, așa că l-am rafinat și îl descriu pe scurt mai jos:

Creionează rezultatele pe care doreşti să le ai

Exact. Înainte de a face orice, schițează ce vrei să obții la final – “începe cu finalul în minte” cum ar spune Stephen Covey.

Uneori nu știi clar ce vrei să obții, ai doar o idee generală. Alteori cunoști foarte exact. Știu cazul unui pictor celebru, care declara că nu își începe niciodată o nouă pânză, până când nu are în minte clar ce va picta. Vede întreaga imagine în fața ochilor și de-abia apoi se apucă de lucru.

Nu este mereu simplu să știi ce vrei. Educația și cultura locală nu încurajează să ne definim exact ce vrem să obținem. Ca urmare mulți oameni se zbat zilnic fără a avea în față imaginea a ceea ce vor. Iar dacă nu știi încotro vrei să ajungi, este puțin probabil că vei ajunge acolo.

Dar știi ceva? Pe măsură ce te obișnuiești să stabilești ce vrei, ai imagini tot mai clare a “pânzei” pe care vrei să o creezi asemenea pictorului de mai sus, iar când vei începe să pictezi, va fii ca o joacă de copil.

Stabileşte unde te afli acum

Pentru prietenul nostru pictorul de care am vorbit, când începe pictura va trebui să știe în fiecare clipă unde se află, ca să decidă ce are de făcut mai departe. După ce a trasat primul contur, poate se va opri să-l privească și își va spune:

Hei, am trasat conturul primului caracter. Vreau să desenez 3 persoane aici, acum pot începe să-l trasez pe cel de-al doilea“.

El va vedea în fața ochilor întreaga pictură pe care dorește să o creeze și va știi mereu ce a realizat deja. Pentru ca apoi să decidă ce are de făcut în continuare. Dacă nu ar știi unde se află acum, nu ar putea să-și dea seama care sunt următoarele trăsături de penel ce le are de schițat.

Să vezi realitatea în mod obiectiv și neutru este o abilitate în sine. Pare foarte simplu. Însă suntem cu toții obișnuiți să privim starea în care ne aflăm prin propriile convingeri sau emoții de moment și cu o doză intensă de subiectivitate. Pe măsură ce evoluăm ca și ființe, ne dezvoltăm și capacitatea de a vedea adevărul gol, așa cum este el: pozitiv, negativ sau indiferent.

Acţionează

După ce ai definit ce vrei să obții și unde ești acum, acționează pentru a te îndrepta în direcția aleasă. Nu vei știi mereu care sunt pașii potriviți, mai ales dacă nu ai experiență de viață. Cel mai bine funcționează aici învățarea din încercări și eșecuri. Acționează în modul care crezi că este cel mai bun să te ducă spre rezultatele dorite de tine.

Urmărește apoi ce întâmplă:

  • Pasul făcut a fost util? Te-a dus mai departe? Atunci reține că ai acționat corect + potrivit și treci la pasul următor.
  • Ceva nu a funcționat sau nu te-a ajutat să te apropii de rezultat? Stabilește ce nu ai făcut bine și gandește-te ce altceva ai putea face.

Chiar dacă ai avut un eșec acum, eșecul acesta se va aduna la experiența ta de viață. Fiecare eșec pe care l-ai “reușit” îți va consolida experiența. Pe măsură ce capeți tot mai multă experiență, vei ști cum să procedezi în diverse situații și îți vei rafina puterea de a reuși de la prima încercare cu eforturi cât mai mici.

 

Un prieten, practicant al zborului cu parapanta, îmi spunea că la zborurile pe care le fac ei există un principiu de baza: când ești începător ai un sac plin cu noroc și unul gol, cu experiență. Pe măsură ce practici zborul cu parapanta, sacul cu noroc se golește și se umple cel cu experiență. Astfel că atunci când nu vei mai avea noroc disponibil și vântul nu va susține parapanta, te vei baza pe experiența acumulată până atunci. Așa este în orice în viață: norocul începătorului ți se va termina cândva. Ai grijă ca până atunci să acumulezi experiență!

Recunoaşte-ţi etapele creative și de succes

Orice acțiune creativă are 3 etape: dezvoltarea, asimilarea și îndeplinirea.

Când începi ești entuziasmat și energizat de gândul noii tale idei. Tocmai faptul că este ceva nou și neobișnuit te incită să dezvolți ideea. Ai luat decizia următorului pas pe care vrei să-l faci și începi să dezvolți acțiunea necesară.

După ce a trecut excitația inițială, începi să pui în aplicare noua ta idee. Energia și entuziasmul inițial se transformă, focusul se mută acum de la unul interior la unul exterior. Noua idee devine parte din tine, trăiești cu ea. O asimilezi și testezi primele acțiuni pentru a o materializa. Lucrezi în mod calculat și calm la acțiunea pe care ai definit-o.

Urmează etapa finală, cea a îndeplinirii. Energia de acum este similară celei inițiale, de data aceasta însă îți folosești întreaga energie și tot entuziasmul pentru a desăvârși noua ta creație. Tot acum germinează ideea următoarei tale creații spre care te îndrepți. Definești următoarea acțiune pe care o ai de făcut.

Creează momentum

Prin fiecare acțiune și nouă creație capeți experiență și îți rafinezi dexteritatea de a imagina ce vrei și cum să faci acele rezultate să devină palpabile. Fiecare nouă experiență se adună celor deja acumulate și te duce spre punctul unde în mod natural și cu efort minim vizionezi viitorul și îl realizezi. Pe măsură ce evoluezi etapele se contopesc, viziunea și realizarea ei devin etape distincte și totuși aceeași una, iar deplasarea de la o etapă spre următoarea se face fără efort și în mod natural.

Despre momentum însă voi scrie pe viitor un întreg articol separat. Până atunci spune-mi ce părere ai, cum poți deveni mai creativ în propria viață?

Florin

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. “Iar dacă nu știi încotro vrei să ajungi, este puțin probabil că vei ajunge acolo.” – trebuie notată.

    Cred că poţi deveni mai creativ fiind deschis spre lucruri noi. Încercând cât mai multe, cunoscând cât mai multe.

    Cât cunoşti mai multe, cu atât ai mai multe concepte pe care le poţi combina şi recombina şi poţi crea lucruri noi. Există cunoaştere raţională dar şi emotională. Cea din urmă o dobândeşti trăind cât mai multe experienţe.

    Îmi place efectul momentumului. E ca un propulsator, dacă o iei pe calea corectă te va ajuta să rămâi acolo cu tot mai puţin efort.

  2. Mi-a placut “când ești începător ai un sac plin cu noroc și unul gol, cu experiență.”,asa este
    Fiecare etapa a vieti este o experienta ,acum ramane daca am invatat ceva din acea experienta .
    Pana acum cativa ani nu stateam prea bine la capitolul scop,imagine,ceea ce faceam ,faceam pur si simplu.Au fost rezultate dar de cativa ani de cand am inceput dezvoltarea personala ,au inceput sa fie alte rezultate .
    Este extraordinar cand descoperi cate ceva care sa te ajute in scopul care l-ai creionat.

    „Oamenii spun adesea că motivația nu durează prea mult. Ei bine, nici
    baia. De accea, este recomandată zilnic” (Zig Ziglar)

    Imi place mult ce spune ZigZIglar ,are mare dreptate.

    „Dacă oamenii din jurul tău nu au nicio direcție în viață, sau dacă aceștia
    te trag în jos, scapă de ei. Oamenii negativi te pot aduce la epuizare într-o
    clipită și te pot îndepărta de visurile tale” (Ervin Johnson)

    Iar asta a fost primul lucru care l-am aplicat cu succes in viata mea si este extraordinar de bine .

    “Construieste-ti in minte o imagine a reusitei tale. Pastreaza aceasta imagine cu tenacitate, nu ii permite sa dispara. Mintea ta va cauta modalitati de a dezvolta aceasta imagine …Si nu-ti imagina nici un fel de obstacole.” (Norman Vincent Peale)

    Aici ,la chestia cu vizualizarea imagini mai am de lucru ,
    Teoria e buna dar Practica ne omoara.

    Succes in tot ceea ce faci!

  3. E minunat sa poti găsi azi orice informatie de care ai nevoie…doar apăsând pe enter!…

    Am dat de acest articol cu bucurie, pornind deja de la dorinta tacita pe care o aveam in suflet…”sa fac ceva frumos si util pentru viata mea…si profitabil, in timp!”…am spus “frumos” pentru ca este zona in care eu vreau sa-mi trăiesc emotiile…am spus “util” pentru ca e bine in viata sa nu te irosesti fără niciun temei…am spus si “profitabil” pentru ca, desi profitul e bine sa fie ultimul “tel” de atins, dar sa nu lipseasca, deoarece traim intr-o lume in care este necesar sa lupti ca sa supravietuiesti, neputând reusi, daca omitem nevoile primare : Hrana, adăpost, haine…”bani”, de care in definitiv depinde procurarea celor mentionate.

    asa ca, intr-un moment de reflectie asupra vietii mele de pana acum, evaluandu-mi dorintele, dar si realizările, am pornit in căutarea unei metode, ca sa zic asa, de a-mi găsi o cale spre a ajunge la cele propuse…si am dat peste acest articol care m-a trezit din “amorteala” si incertitudinea prezenta.

    am decis sa pun de “azi” in “practica” ceea ce ” visasem multi ani cu “ochii deschisi”…ideile îmi oferă multe perspective de viitor, dar concretizarea lor depinde de “hotarare”, cat si de “încredere”…

    ce cred ca este cel mai important, dincolo de toate cele citite in articol, se numeste si acel”acum”, nu “maine”…daca vrei ceva cu adevărat, atunci “nu lasa pe maine ce poti face azi!”…
    succesul vine in timp, doar daca “nu pierzi timpul”…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch