.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Cum sa devii productiv în 7 pasi

 June 4, 2013

By  Cristian Ciuberea

Notă: Acest articol este un guest post scris de către Vali Rotaru.

Te-ai întrebat vreodată de ce nu reușești să faci ceea ce ți-ai propus? Unde pleacă timpul?

Probabil că te-ai întrebat… Și cum bine știi din miliardele de articole și miile de cărți despre time-management și productivitate, timpul nostru e cea mai importantă sursă pe care o avem.

Ba mai mult, e unica sursă pe care nu o putem controla… Timpul pur și simplu există și doar atât.

Așa că e cam greșit să zici că poți gestiona timpul, pentru că de fapt tu gestionezi acțiunile tale. Unii numesc aceasta life-management.

Să știi că nu contează cum numești aceasta… întrebarea mea este: Tu faci asta? Adică gestionezi timpul/sarcinile tale?

Straniu… dar cu atâtea articole și cărți pe acest subiect, majoritatea oamenilor oricum rămân a fi neproductivi. Așa am pățit-o și eu de nenumărate ori și tot nu înțelegeam care e cauza…

Studiind intens mintea umană și principiile folosite de oamenii de succes am înțeles unde greșeam și în acest articol vreau să-ți prezint 7 pași pentru a deveni cu adevărat productiv.

Pasul 1: Inteelege de ce vrei sa fii productiv

De multe ori ne avântăm să obținem ceva fără a ne întreba măcar dacă avem nevoie de aceasta sau nu.

Fără a ști DE CE vrei să schimbi ceea ce este acum, îți va fi greu să afli CE și CUM să schimbi asta.

Dacă nu ai o doză de motivație de a face schimbarea, atunci la fiecare pas mintea ta va găsi motive să-ți pună piedici.

Așa că ia o foaie și un pix, sau deschide chiar acum Word-ul și scrie de ce vrei să fii productiv și cu ce te va ajuta aceasta pe tine.

Pasul 2: Analizeaza ce faci acum

Înainte de a face schimbarea, este important să faci o analiză obiectivă a ceea ce faci în acest moment. Poate totul nu e așa de rău cum pare, sau poate e mai rău de cât credeai.

Recomandarea mea este să analizezi 3 zile la rând cum îți petreci ziua. Ia o foaie și un pix și poartă-le cu tine peste tot. Pe foaie scrie tot ce faci întreaga zi, de dorit este să scrii și timpul cât ai făcut acea activitate.

Scrie totul! De la spălatul dinților până la statul pe internet și efectuarea sarcinilor.

Atenție! Cu cât mai serios te vei dedica acestui pas cu atât mai obiectiv vei putea analiza cum au decurs cele 3 zile.

Pasul 3: Elimina si simplifica

Și iarăși cum observi, încă nu spun nimic despre planificare, obiceiuri noi etc. Din păcate cu asta încep majoritatea cărților de productivitate. Dar nu și în cazul nostru 😉

La acest pas facem probabil cea mai grea muncă… pentru că nu este ușor să te dezici de ceva care ai făcute de ani de zile. Din păcate altfel nu se poate. De asemenea găsește activitățile care îți iau mult timp și gândește-te cum le poți simplifica. De exemplu pentru a nu pierde mult timp în magazin, fă-ți o listă cu cumpărături și întreabă angajații magazinului unde se află ceea ce cauți.

Este atât de simplu și banal aceasta, dar din păcate nu toți fac asta… Înțelege, orice minut irosit este un minut PIERDUT PENTRU TOTDEAUNA! Tu nu trăiești veșnic, ai un termen limită, chiar vrei să-l pierzi pe nimicuri?

Pasul 4: Descopera geniul din tine

Probabil este cel mai important pas! Înainte de a ne ocupa de planificare, e important să înțelegi că ceea ce ai de gând să faci este important pentru tine sau nu.

Altfel spus, aceasta corespunde vocației și misiunii tale, sau nu.

Noi atât de mult ne-am învățat să oferim din timpul nostru pe altceva sau pentru altcineva, încât am uitat complet de noi.

Fiecare din noi e un geniu și are un rol pe acest Pământ! Dacă vei analiza cei mai de succes oameni din lume, vei observa că ei majoritatea timpului său îl dedică activităților care îi pasionează.

Aceasta este adevărata putere a productivității! Să faci ce-ți place iar restul să fie planul secundar. Tu dedici măcar 1/8 (3 ore) pe zi pentru activitățile care te pasionează?

Pasul 5: Planifica!

Iată că a sosit momentul să vorbim și despre planificare. Dacă dorești să afli mai multe detalii despre cum poți stabili un scop, atunci te invit să citești acest articol.

Iar eu aici voi descrie pe scurt cum să-ți planifici ziua.

Există mai multe metode de a planifica ziua, fiecare are minusurile și plusurile sale.

Eu am propria mea metodă de planificare pe care vreau să-ți o spun acum.

În fiecare zi eu îmi planific maximum 6 activități principale + 2 secundare.

Trei din cele șase activități sunt legate de afacerea mea, celelalte 3 sunt câte o activitate legată de sănătate, relații și dezvoltare (personală și/sau profesională).

Cele 2 activități secundare le fac după cele principale sau le combin cu cele principale. Una din aceste activități este legată de restanțele mele (sarcinile care le amân) și una de relaxare.

În acest mod eu creez un echilibru perfect între viața profesională și cea personală. Și desigur afacerea mea reprezintă vocația și misiunea mea. Ceea ce recomand să fie și la tine (nu e neapărat să ai o afacere pentru aceasta, poate fi și un loc de muncă).

Pasul 6: Creeaza obiceiuri noi

Primul obicei de sigur este să planifici fiecare zi (cu excepția weekendului, în ultimul pas îți voi explica de ce). Al doilea obicei ar fi să respecți planul și să îndeplinești sarcinile planificate. Nu e grav dacă nu le faci la ora planificată, important este să le faci! Cu timpul vei învăța cum să respecți și timpul pentru fiecare sarcină.

În acest moment e important să creez obiceiul. Apoi îl vei putea îmbunătăți.

Alte obiceiuri ar fi să ai un ritual de dimineața și seara. Adică careva activități de dimineața și seara pe care să le faci zilnic. Ține minte! Diminețile și serile sunt cele mai importante momente ale zile. Așa cum începi ziua, va trece întreaga zi. Așa cum finisezi ziua va fi și următoarea dimineață.

Și desigur să nu uităm de obiceiurile care te vor ajuta să îndeplinești scopurile pe care ți le-ai propus.

Atenție! Două lucruri care ar trebui să le știi despre obiceiuri este: ele se ”instalează” timp de 90 de zile, nu 21. Al doilea lucru este că trebuie să creezi obiceiuri noi pe rând, nu toate odată, pentru că aceasta va însemna o ieșire prea bruscă din zona de confort ceea ce mintea ta nu va permite să se întâmple pentru prea mult timp. Începe cu 1-3 obiceiuri noi, peste 90 zile cu altele și tot așa.

Pasul 7: Acționează dar nu uita și despre odihnă

Și iată că e timpul să treci la acțiune! Nimic din cele scrise mai sus nu contează dacă nu faci ceva pentru a deveni productiv.

Nu forța, fă pași mici pentru început! De la început învață-te să stai bine pe picioare, apoi să mergi și cu timpul vei începe a fugi (așa ai învățat să mergi, apropo ai acționat pentru a face asta).

Începe cu cei 6 pași, apoi menține ritmul și doar apoi adaugă tehnici noi de productivitate.

Dar înafara acțiunii, mai ai nevoie și de odihnă. Nu ești robot și din păcate resursele tale de energie nu sunt veșnice, ele trebuie re-acumulate.

De aceea recomand ca una din zilele de week-end să fie ziua recreerii, adică să nu planifici nimic și să faci orice îți vine în cap, chiar să stai toată ziua pe Facebook. Dar mai bine e să petreci timpul cu familia, prietenii, să ieși la natură, să călătorești și să faci orice altă activitate care îți place.

De asemenea, seara după ora 18-19 termină munca și relaxează-te. Ultima parte a zilei e destinată recreerii și pregătirii pentru somn. Tu nu vei putea adormi normal dacă înainte de aceasta vei fi agitat de prea multă muncă. Iar dacă nu vei dormi normal, dimineața va începe greu și așa va trece întreaga zi. Și uite așa ciclul va continua la nesfârșit.

Concluzie

Nimic nu este complicat dacă cunoști procesul și nu te avânți haotic să faci ceva.

Această structură din 7 pași este doar una din nenumăratele structuri pe care am creat și care te poate ajuta să descoperi și dezvolți geniul din tine. Să devii performant și să ai stilul de viață la care mereu ai visat.

 

Vali RotaruSunt Vali Rotaru și te invit să descoperi împreună cu mine cum să devii performant într-un mod organizat.

Abonează-te pe www.obtineperformanta.com și descarcă testul performanței personale pentru a afla care este nivelul tău și cum îl poți îmbunătăți.

Ne reauzim pe blogul meu!

 

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Este un articol cu adevarat motivant.
  Am observat ca oamenii alearga in stanga si in dreapta dupa rezulate bune fara sa mai tina cont de modul in care le pot obtine. Nu isi planifica traiectoria si merg inainte fara sa constientizeze faptul ca asa pot pierde multa energie si motivatie.
  Cu productivitatea nu este de glumit atunci cand vrei sa ai performanta si rezultate de lunga durata.

 2. Nu sunt sase pasi, sunt sase principii (bune).

  Mi-am dat seama ca atunci cand vine de productivitate, problema este interna, nu externa. Un software nou, un planner nou, un paradigm nou de a aranja ce ai de facut nu prea te ajuta cand procrastinezi. Nu procrastinezi pentru ca nu ai toata viata frumos aranjata in GTD sau Astrid, procrastinezi pentru ca iti este frica.

  Cateodata lucrez perfect dupa un plan, un to-do list sau un plan de proiect. In alte momente simt ca inebunesc daca fac lucrurile 1 – 2 – 3 si pur si simplu vreau sa le fac in felul meu. Altadata time-boxing functioneaza perfect pentru mine dar in majoritatea cazurilor ma enerveaza sa lucrez in bucati de 25 / 50 de minute.

  Solutia? Fa ce te ajuta sa atingi rezultatele dorite.

 3. „Fiecare din noi e un geniu și are un rol pe acest Pământ!” – Nota 10
  Intrebarea care se pune este cum poti accesa aceasta zona a genialitatii. Majoritatea dintre noi ne balacim in apele mediocritatii. Da, desigur ca pentru motivul ca asa am fost „programati”.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch