Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

10 carti clasice despre cum sa faci bani

Carti clasice despre cum sa faci bani

Am observat că tot mai multă lume vrea să îşi îmbunătăţească situaţia financiară. Din pacate, am observat că majoritatea vor să facă bani, dar nu vor să înveţe cum să facă bani.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a avea mai mulţi bani e să te educi. Foarte mulţi încearcă să sară peste această etapă şi să caute tot felul de scurtături. Caută soluţii de genul:
– cum sa faci bani rapid
– cum sa faci bani usor
– cum sa faci bani pe net

Nu merge! Cel puţin nu pe termen lung. E ca şi când ai încerca să instalezi windows-ul fără să ştii engleza. Dacă ştii engleza, ţi se spune pas cu pas ce trebuie să faci. Dacă nu o ştii, poţi învăţa mecanic paşii, dar la prima abatere de la instalarea normala(poate apărea oricând o eroare) te blochezi. “Acum ce să fac?”

Instrucţiunile îţi apar pe ecran, dar tu nu ştii să le citeşti.

Aşa e şi cu banii. Oportunităţie sunt peste tot în jurul nostru, doar că fară o educaţie financiară adecvată nu o să putem să le “citim”(să le vedem).

Cum să începi să faci bani?

Cea mai la îndemână metodă e să citeşti. Cărţile sunt ieftine, nu e nevoie de curaj să le cumperi sau să le împrumuţi de la bibliotecă şi sunt cel mai bun punct de pornire când o iei de la zero.

După ce începi să citeşti, următorul pas e să participi la evenimente dedicate, care sunt din ce în ce mai multe şi au ediţii gratuite(exemplu 1, exemplu 2, exemplu 3), iar apoi poţi să cauţi un mentor sau un grup mastermind.

Există câteva cărţi clasice când vine vorba de bani. Sunt cărţi pe care oricine ar trebui să le citească cel puţin o dată pentru a vedea care sunt regulile de bază. După ce ştii regulile de bază, vei ştii în ce direcţie să o iei şi te vei putea documenta în direcţia respectivă.

10 carti clasice care te invata cum sa faci bani


Secretele mintii de milionar
În primul şi în primul rând trebuie să fii convins că totul începe în mintea ta şi că stă în puterea ta să schimbi lucrurile. Am fost programaţi să gândim într-un anumit fel de experienţele noastre, de modelele pe care le-am urmat şi de ceea ce am auzit în copilărie. Această programare ne determină gândurile, gândurile duc la sentimente, sentimentele declanşează acţiunile care determină rezultatele.

Această carte te va ajuta să îţi identifici tiparele de gândire şi să le schimbi pentru a avea rezultate maxime.

Poţi citi pe blog review-ul complet la cartea Secretele mintii de milionar

Robert T. Kiyosaki – Tata bogat, tata sarac
Tata bogat, tata sarac
Din această carte vei afla ce e “cursa şobolanului”. Pe scurt, “cursa şobolanului” e o viaţă de supravieţuire: mergi la servici ca să munceşti să-ţi plăteşti ratele, impozitele ş.a.m.d. iar la final să rămâi fără niciun ban. După o viaţă în care toţi banii ţi se duc pe cheltuieli care nu-ţi aduc niciun venit, întrebarea ce se pune e: cu ce rămâi la bătrâneţe, când nu mai poţi munci?

Cartea dezvoltă principii precum investiţia în active, autodisciplina, investiţia în educaţia proprie ş.a.m.d. care te ajută să porneşti pe drumul unei educaţii financiare.

Pentru o descriere mai detaliată citeste review-ul lui andrei despre Tata bogat, tata sarac.

Robert Kiyosaki - Cadranul banilor
Cadranul banilor - Ghid pentru libertate financiara
E o perceptie gresită că pentru a avea bani trebuie să fi neapărat patron. Metodele de obţinere a unui venit diverse necesită mentalităţi diferite, capacităţi practice diferite, căi educaţionale diferite şi tipuri diferite de oameni. Robert Kiosaki i-a împărţit pe cei care câştigă bani în 4 categorii. Află care sunt acestea citind articolul review Cadranul banilor.

Napoleon Hill – De la idee la bani
De la idee la bani - Napoleon Hill
Cartea e utilă nu pentru acumularea de noi cunoştinţe, ci pentru crearea unei conştiinţe, a unei concepţii, sau unei alte filozofii privind succesul şi acumulurea de bogăţii. Cartea e formată din 13 paşi către îmbogăţire şi e scrisă după ce Napoleon Hill a intervievat timp de 25 de ani oamenii de succes din epoca lui. Până acum a fost vândută în peste 20.000.000 de exemplare în întreaga lumea.

Citeste review-ul complet al cărţii De la idee la bani

George Clason – Cel mai bogat om din Babilon
Cel mai bogat om din Babilon
Probabil cea mai uşoară carte de citit din cele recomandate aici. Folosindu-se de parabole, George Clasone ne învaţă cum să obţinem banii, cum să îi păstrăm, dar şi cum să îi punem să muncească pentru noi, ca nişte soldaţi.

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a te îmbogăţi este să înţelegi legile care guvernează banii, pentru că altfel, banii ţi se pot strecura foarte uşor printre degete. Citeste review-ul complet al cărţii Cel mai bogat om din babilon

Saptamana de lucru de 4 ore
Saptamana de lucru de 4-ore
Dupa ce vei citi aceasta carte vei afla cum a reuşit Timothy Ferris să lucreze doar 4 ore pe saptamana şi să treacă de la un venit de 40000$ pe an la 40000 pe luna.

E o carte care te va învăţa de la A la Z cum să-ti faci propria afacere pe internet, dar si cum sa îi pui pe altii sa lucreze pentru tine pentru ca tu sa lucrezi cat mai putin posibil.

Eficienta in sapte trepte
Cele 7 deprinde ale persoanelor eficace
Steven Covey vorbeste despre cele două mari viziuni asupra succesului: Etica Personalităţii şi Etica Caracterului. Etica Personalităţii se referă la soluţii superficiale, de moment, ce oferă ameliorări temporare, dar nu tratează problema, care în scurt timp iasă la suprafaţă. Exact ce spuneam la inceputul articolului cu cei care vor sa faca bani rapid vs cei care vor sa faca bani cu cap.

Am scris si un review la Eficienta in sapte trepte.

Dale Carnegie - Secretele succesului
Secretele succesului - cum sa va faceti prieteni si  sa deveniti influent

Deşi la prima vedere nu e despre bani, cartea dezvăluie principiile după care să ne ghidăm ca să avem succes în relaţiile cu oamenii. Si cum poti face bani daca nu stii cum sa relationezi cu ceilalti?

E probabil una din cele mai bune cărţi despre relaţiile interumane.

Citeste review-ul complet: Secretele succesului – Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent

Psihologia persuasiunii - totul despre influentare
Totul despre psihologia persuasiuniiCitind cartea vei afla care sunt cele şase secrete psihologice care se afla in spatele impulsului nostru puternic de a ne supune, cum pot fi ele folosite de persoane iscusite fără a fi detectate, cum sa ne apărăm împotriva lor şi cum să punem la lucru acele secrete în folosul propriu.

Aceasta carte indispensabila iti garanteaza doua lucruri: niciodata nu te vei mai simti obligat sa spui „da”, cand de fapt gandesti ca ar fi in interesul tau sa spui „nu” si cu siguranta vei avea mai multa influenta decat ai avut vreodata.

Fii in forma – Puterea implicării totale
Fii in forma – Puterea implicării totale

Avem toţi la dispoziţie 24 de ore şi totuşi rezultatele noastre diferă, pentru că avem nivelul diferite de energie. Premisa acestei cărţi este că performanţa, sănătatea şi fericirea sunt determinate de gestionarea corespunzătoare a propriei energii. Nu timpul e prea scurt, ci energia noastra e prea puţină.

Citeste review-ul Fii in forma

Concurs
Pentru fiecare 30 de comentarii(venite de la persoane distincte) voi da, prin tragere la sorţ o carte Secretele mintii de milionar (in limita a maxim 5 cărţi în total). Concursul se încheie vinerea viitoare, 9 noiembrie la ora 23:59. Câştigătorii vor fi afişaţi pe pagina aceasta.

Pentru a participa la concurs e nevoie să dai un like la acest articol şi să laşi un comentariu legat de educaţia ta fianciară. În ce stadiu esti cu ea, de ce obstacole te-ai lovit, dacă eşti sau nu de acord cu ce am zis eu în introducere, dacă ai citit vreuna din cărţile de mai sus şi ce rezultate ai avut după.

sursa foto: Stockfresh