.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Cum să faci din 2011 cel mai bun an

 January 21, 2011

By  Florin Roşoga

Cum să faci un plan anual
Cum să faci un plan anual

De câţiva ani obişnuiesc ca la fiecare început de an să îmi scriu un scurt plan al anului tocmai început. Iniţial am preluat ideea din cartea lui Jinny Ditzler, apoi an după an am modificat structura conceptului adăugându-i elemente noi. Sau eliminând elemente incluse de Ditzler, care nu mi se potriveau.

În primii ani a fost mai degrabă un exerciţiu de scriere a obiectivelor, pe măsură ce au trecut anii am ajuns să mă ghidez după el. Anul trecut am îndeplinit 90% din ce mi-am propus. Destul de bine, aş zice 🙂

Am grupat întregul exerciţiu în 3 capitole: reamintirea anului trecut, crearea noului an şi definirea modului în care mă asigur că voi îndeplini planul.

1. Finalizarea şi rememorarea anului trecut

Am început prin a revedea ce a însemnat anul încheiat pentru mine. Ce a fost bun? Dar mai puţin reuşit? Ce mi-a marcat anul în mod deosebit?

Ce reuşite am avut?

De obicei reuşesc să scriu minim două pagini cu succese. Este partea cea mai plăcută a exerciţiului. Când am terminat de scris, rămân mereu uimit câte am reuşit să realizez. Este important aici să scrii orice succes ai avut, indiferent că e mare sau mic; important e dacă a contat pentru tine.

Ce eşecuri am avut?

În mod normal nu scriu niciodată mai mult de o jumătate de pagină. Asta şi pentru că majoritatea au fost succese şi le-am trecut mai devreme. Oricum, rămân şi insuccese. Cred că este OK, este foarte dificil să ai 100% succese în toate domeniile vieţii. Vor fi domenii unde nu vei face niciodată greşeli (spre exemplu poţi fi un student de nota 10) şi altele unde mai ai şi rateuri (poate nu ai găsit jobul potrivit şi nu tragi 100%).

Care sunt elementele importante care mi-au marcat anul trecut?

Am decis să adaug câteva elemente care mi-au marcat anul. Le revăd, încerc să meditez asupra modului în care mi-au marcat anul şi cum am evoluat faţă de anul precedent. Spre exemplu, care este cea mai importantă persoană care ţi-a marcat anul şi cum? Ce ai învăţat de la el/ea?

Sau ce riscuri ţi-ai asumat anul trecut? Care au fost justificate şi care nu?

Ce am învăţat din anul trecut? Care sunt lecţiile care au fost importante pentru mine? În mod sigur au existat evenimente care m-au marcat şi după trecerea lor mi-am spus: în situaţii de genul acesta trebuie să fac/nu fac asta. Recent mi-am făcut un obicei ca după ce trec de situaţii care simt că m-au influenţat semnificativ, să stau şi să mă gândesc: ce pot învăţa de aici, ca să nu mai repet greşeala asta? Notează-ţi ce ai învăţat, iar apoi alege maxim 3 idei importante dintre ele. Acestea le vei urmări în 2011.

Cum m-am autolimitat?

De multe ori ne punem singuri frână. Nu ne folosim întreg potenţialul în unele domenii, din diverse motive. Întotdeauna există şi un beneficiu: poate eliminarea necesităţii de a înfrunta opinia altora, poate ca astfel să nu mai riscăm să pierdem. Care sunt aceste autolimitări? Şi ce beneficii şi preţuri au?

Adaugă aici orice alte întrebări crezi că te ajută să finalizezi anul încheiat.

2. Crearea lui 2011

Aici începe schiţarea a ceea ce vreau să fie 2011: valori, obiective, roluri.

În primul rând îmi definesc care sunt valorile importante pentru mine? Ce anume este deosebit de important pentru mine? Poate fi sănătatea, integritatea, autenticitatea, maturitatea, generozitatea ş.a.m.d. Uite o listă mai largă de posibile valori:

Adevăr
Armonie interioară
Atracţtie
Autocunoaştere
Aventură
Bani
Bucurie
Bunăstare
Calitatea relaţiilor
Calm
Cinste
Competenţă
Comunitate
Creativitate
Cultură
Cunoştinţe
Curiozitate
Dezvoltare personală
Dezvoltare profesională
Disciplină
Distracţie
Dragoste, afecţiune
Educaţie
Faimă
Familie
Frumuseţe
Imparţialitate
Independenţă
Influenţă
Integritate
Intimitate
Încântare
Încrederea
Înţelepciune
Leadership
Libertate
Linişte sufletească
Loialitate
Masculinitate
Natură
Obiectivitate
Onoare
Ordine
Pace
Pragmatism
Prietenie
Provocare
Puritate
Putere
Recunoaştere
Relatii personale
Respect de sine (Self-esteem)
Respect faţă de ceilalţi
Responsabilitate
Sănătate
Siguranţa locului de muncă
Siguranţă
Sinceritate
Spiritualitate
Sprijin
Stabilitate
Statut
Statut intelectual

Îţi recomand sa alegi maxim 5 valori, pentru a o putea urmări pe fiecare. În continuare tot ce vei face (obiective, alegeri), fă-le urmărind să respecte valorile tale. Uneori va trebui să iei decizii dificile pentru a-ţi respecta valorile. Vei avea de ales: sacrifici valorile sau influenţele exterioare?

Ce roluri joc?

Fiecare jucăm roluri în viaţă: soţ, soţie, fiu/fiică, coleg, manager, student, gospodină, etc. Toată viaţa se împarte pe mai multe roluri care le îndeplinim în orice am face. De-a lungul timpului rolurile pot evolua şi este foarte bine să evolueze pe măsură ce înaintăm în viaţă.

Alege maxim 5 roluri, iar dacă ai mai multe comasează-le până când ai rămas cu doar 5.

Ce abilităţi vreau să îmi dezvolt în 2011?

Este un capitol nou care l-am adăugat de anul acesta: Ce abilităţi vreau să îmi dezvolt? În loc să aştept să văd ce abilităţi mi-ar putea fi folositoare, le definesc acum şi îmi planific când şi cum să le obţin. Am adăugat aici şi ce cărţi vreau să citesc, ce filme să văd. Acest capitol vreau să îl transform din 2012 într-un plan de dezvoltare personală.

Ce obiective îmi propun pentru fiecare rol?

Ok, acum ia o foaie separată de hârtie pentru fiecare rol. Scrie la fiecare rol ce obiective îţi propui să realizezi. Scrie oricât de multe. La unele roluri poate vei scrie obiective pe 2 pagini sau mai mult. Asigură-te însă că obiectivele respectă valorile pe care ţi le-ai definit mai devreme.

3. Planul anual 2011

Constă într-o foaie de hârtie. Împarte-o în trei.

Pe prima treime notează-ţi cele 3 lecţii învăţate de anul trecut şi pe care vrei să te asiguri că le vei respecta anul acesta.

Pe a doua treime alege care va fi tema sau valoarea principală a anului acesta: ce vrei să fii sigur că vei respecta mereu?

Iar pe ultima treime, scrie 10 obiective alese dintre cele notate la roluri. Dacă nu ai mai făcut până acum un plan anual, îţi recomand să nu alegi mai mult de zece. Dacă ai experienţă în planificare şi realizarea obiectivelor, poţi creşte numărul. Ierarhizează-le în ordinea importanţei şi apoi scrie-le.

Cum mă asigur că voi îndeplini planul?

Şi acum partea cea mai importantă: cum te asiguri că îţi vei îndeplini obiectivele? Scrie orice idee îţi vine, iar apoi alege cum vei face exact să te ţii de acest plan. Andrei a scris un articol foarte bun despre aceasta: Cum să vă îndepliniţi scopurile?

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Salut Florin

   Sunt Serban, mic antreprenor in educatie si turism (romtur.ro) Cu Asociatia pentru Educatie Antreprenoriat Lidership ApEAL (apeal.wordpress.com) ma ocup si de copiii defavorizati din comuna Ciocanesti Dambovita. Anul acesta la a IIIa editie a scolii de vara dorec sa initiez pentru ei o succesiune de module in sprijinul unei educatii pentru succes. As dori sa incep cu Cel mai bun an dar nu mai este in librarii si ma intrebam daca ma poti ajuta in primafaza daca o ai pdf sa o pot multiplica pentru ei. Voi incepe cu clasa aIXa (doresc sa-i duc pe un parcurs de succes in timpul liceului…) si te rog daca ai ceva sugestii despre cum as putea face mai interesant-atractiv acest curs sa mi l eimpartasesti. Ai putea – ai chef participa intr-un fel? Cursul are 5 zilex2,5 ore/zi dar il mai pot prelungi. Am deschis de curand si o biblioteca publica privata la noi la pensiunea Casa Mica, Bucuresti ( biblioteca succesului.wordpress.com) care este un spatiu-concept pentru activitati de dezvoltare pesoanla, educatie pentru succes. adresa mea: serbanmol”coada”gmail.com sau 0744-338943 0723-966576 Multumesc snticipat.

 1. Dar unde detaliezi totul?
  Imi place strategia asta, iar seria de valori o consider cea mai importanta. Cu cat evaluam mai des valorile, cu atat evoluam mai mult si mai bine.
  Perseverenta!

 2. Arabella, mulțumesc pentru feedback. EU am creat un docuemt (are app. 16 pagini), care conține întregul exercițiu.

  La fiecare întrebare răspund în scris, iar la unele capitole (de ex. la alegerea celor 5 valori) îmi este destul de anevoios să aleg doar 5 din ele.

  Exercițiul efectiv la care lucrez eu are mai multe aspecte decât cele de care am scris. Am dorit să simplific abordarea pentru cei care nu au mai făcut așa ceva.

  Mai este un aspect (o să completez în articol): făcând așa ceva pentru mai mulți ani, poți să îți compari obiectivele și ceeace ai relizat anul acesta cu cele de acum 2 ani, sau 5 ani. Mi-a fost foarte util să am un istoric pe mai mult timp al obiectivelor mele.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch