Au fost ani buni în care am încercat să mă descopăr, pe mine şi pasiunile pe care vreau să le urmez în viaţă. Deşi suntem crescuţi şi educaţi după norme foarte clare, iar părinţii şi societatea continuă să ne spună că în viaţă nu poţi să faci ce îţi place şi să duci o viaţă prosperă în acelaşi timp, eu vreau să-ţi dezvălui azi un secret: poţi să le faci pe amandouă şi să ai o viaţă fericită! Totul depinde de tine, iar tu ai un potenţial fantastic. E important doar să-l descoperi şi-apoi să nu te laşi descurajat de nimic!
Pentru că nu e uşor şi mai ales pentru că e nevoie de mult curaj, mi-am propus să te ajut azi să-ţi întocmeşti un plan care urmat îndeaproape, să te ajute să dai viaţă pasiunilor tale şi să începi să trăieşti viaţa pe care ţi-o doreşti.
Am pentru tine 7 paşi şi instrumente cu ajutorul cărora viitorul începe să prindă culoare. Sunt paşi pe care eu i-am urmat, lucruri pe care încă le aplic cu sfinţenie şi concluzii la care am ajuns în timp. Aş vrea să ştiu că eşti hotărât acum să-ţi descoperi pasiunile şi că vei continua să citeşti acest articol numai atunci când eşti dispus să faci orice pentru a începe să faci ce-ţi place, pentru a-ţi descoperi pasiunile şi pentru a-ţi urma visurile. Pentru că de nu vei fi cu adevărat pregătit şi vei sări peste etape, făcând lucrurile pe jumătate, vei ajunge să obţii rezultate pe jumătate şi nu asta e direcţia în care îmi doresc să te ajut să o iei.
Acum, dacă eşti pregătit, voi începe să-ţi expun ideile mele în ordinea importanţei lor.
1. Înconjoară-te de oameni cu pasiuni
Acesta este cel mai important lucru. Pentru că oamenii din jurul tu te pot ajuta să-ţi împlineşti visurile sau te pot ţine departe de ele. Oamenii care au pasiuni în viaţă, şi aleg să le urmeze, sunt persoane pline de entuziasm şi de energie.
Pasiunea este contagioasă. Iar cei din jurul tău pot fii echipajul care să te conducă spre succes. Observă-i pe cei din jur, analizează-le obiceiurile, activităţile, învaţă de la ei cum să devi mai bun, cum poţi să ajungi şi tu să trăieşti viaţa pe care o doreşti. Vei observa în timp că a-ţi trăi viaţa aşa cum îţi place e ceva normal, asta dacă ai în jurul tău oamenii potriviţi.
2. Adoptă o atitudine pozitivă
Atitudinea este extrem de importantă, pentru că provocări există la tot pasul, iar important este modul în care tu le percepi şi le tratezi. Ştim deja că noi nu putem controla ceea ce ni se întâmplă. Ce poţi controla tu, în fiecare clipă, este modul în care reacţionezi la ceea ce ţi se întâmplă. Iar dacă adopţi o atitudine pozitivă şi proactivă, vei găsi mult mai uşor drumul către soluţia ce te va ajuta să continui să-ţi trăieşti viaţa făcând cu pasiune ceea ce-ţi place!
3. Ieşi frecvent din zona de confort
Rezistenţa la schimbare este un factor care influenţează foarte puternic succesul tău.
Aparent, oamenii pasionaţi de ceva anume prosperă prin incertitudine şi risc. Şi într-adevăr, riscul este liftul care pe unii îi coboara, iar pe alţii îi ajută să se ridice.
Totul depinde însă de tine şi de modul în care alegi să îţi antrenezi mintea în a găsi soluţii rapide atunci când apare o problemă. Să nu-ţi fie teamă să te arunci în afara zonei de confort, să-ţi antrenezi mintea şi să dezvolţi creativitatea. Ei sunt aliaţii reuşitei tale.
4. Ajută-i pe cei din jur
Deseori ceea ce pentru tine e floare la ureche, pentru cel care se află într-o situaţie neplăcuta poate fi o provocare extremă. Foloseşte-ţi talentele şi abilităţile pentru a-i ajuta pe cei din jurul tău, necondiţionat. Recompensa pe care o vei primi mai târziu îţi va aduce multă bucurie şi energie să continui în dezvoltarea ta. iar din proprie experinţă îţi pot spune că recompensa vine exact atunci când ai mai mare nevoie de ea, când traversezi o perioadă grea ori când sentimentul că provocările te copleşesc e la cea mai mare intensitate.
Aşadar, alocă-ţi în fiecare zi timp să împărtăşeşti celor din jur un zâmbet şi să le întinzi o mână de ajutor!
5. Învaţă ceva nou în fiecare zi
Pentru ca totul să progreseze în jurul tău, e nevoie în primul rând ca tu să progresezi. Asigură-te că în fiecare zi lucrezi la dezvoltarea ta, citind cărţi, discutând cu alţi oameni, participând la seminarii şi workshopuri, înscriindu-te in grupuri de debate sau ONG-uri care pun accentul pe dezvoltarea personala (aşa cum este Toastmasters, spre exemplu). Crescându-ţi bagajul de cunoştinţe vei creşte şi pragul limitativ care adesea nu te lasă să vezi limpede drumul pe care-l ai de urmat, ajutându-te astfel să îţi dezvolţi mintea şi creativitatea.
6. Începe un jurnal
Notând întâmplările din viaţa de zi cu zi vei putea ca la un moment dat să îţi măsori progresul, să îţi admiri evoluţia şi să te bucuri de succesele spre care te-au ghidat acţiunile tale. Eu te-aş provoca să scri un blog, pentru că astfel să poţi împartăşi şi altora gândurile şi experienţele tale, permitându-le altora să-ţi ofere feedback şi chiar oferindu-ţi ţie ocazia să întâlneşti astfel oameni noi care împărtăşesc ţeluri şi pasiuni comune.
7. Alcătuieşte o agendă cu ce te inspiră şi motivează
Este o acţiune extrem de importantă! Să ştii că pentru a-ţi urma pasiunile vei întâmpina multe obstacole şi provocări, de aceea îţi spuneam la început că e necesar să fii pregătit. Nu e uşor să faci ceea ce-ţi place, dar îţi spun din experienţă că atunci când ajungi să faci asta, fiecare efort merită şi este răsplătit din plin.
Sunt multe momente de cumpănă, în care ai vrea să cedezi, însă pentru ca deja este un aspect predictibil al schimbării, tu poţi să îţi cladeşti de acum premise de învingător. Spre exemplu, eu mi-am facut un carneţel special în care am notat o mulţime de citate inspiraţionale, am ataşat imagini motivaţionale, am adunat replicile pline de înţelepciune ale celor din jur şi mai ales, am notat progresul personal atunci când am urmat câte un program de time management (cum ar fi wake up productive, spre exemplu). Acest carneţel a fost motorul schimării mele, fără el probabil că aş fi cedat. De aceea âţi spun că e un element de o importanţă majoră să-l ai.
Eu am muncit mult la el, iar azi consider că aş fi adăugat şi structurat informaţia altfel. Aşa că m-am bucurat mult când am aflat că există Jurnalul generalului, pe care ţi-l recomand cu caldură. Este o unealtă fantastică care te ajută să fii mai aproape de obiectivele tale şi care te va scuti de a irosi timp preţios cautând citate motivaţionale (aşa cum mi s-a întâmplat mie). Unde mai pui că dacă îl comanzi acum primeşti şi nişte super-bonusuri care te vor ajuta în urmărirea paşilor anterior menţionaţi.
Vreau să ştii în permanenţă că totul depinde de tine, căci în final TU eşti suma gândurilor tale, iar dacă în gândurile tale predomină îndoiala, vei ajunge să eşuezi cu brio. Începe să ai încredere în tine, să renunţi la aşteptări şi să te concentrezi pe direcţia înainte. Vei vedea că nimic nu-ţi stă în cale, iar drumul parcurs urmându-ţi pasiunile îţi va aduce o mulţime de bucurii şi momente de fericire.
Acum te întreb ce alegi, o viaţă mediocră ori una remarcabilă, plină de provocări, satisfacţii şi bucurie?
Cu gandul la o viata remarcabila, minunata si exceptionala imi dau seama ca 100 ron necesari pentru a cumpara agenda sunt infinitul pentru mine asa ca o sa imi traiesc viata intr-un mod remarcabil, minunat si exceptional fara acea agenda a generalului.
in fond, sunt maresalul propriei vieti.
Si, asa cum stie oricine, un maresal e superior oricarui general** :DDDD
Sper sa se vada ce pozitiv gandesc.
@Darael: Nu a zis nimeni ca singura modalitate de a avea o viata exceptioanal e sa folosesti Jurnalul generalului, desi este o unealta excelenta(cu tot cu bonusurile, e mai mult decat o agenda, e un curs de time management).
Poti incepe si cu un caiet sau, asa cum sugera Raluca, chiar un blog(pe care tu vad ca il ai deja:) ).
Noi vrem sa oferim alternative, dar nu inseamna ca sunt singurele optiuni 😛
@ Cristian Ciuberea – multumesc pentru raspuns. Eu nu contest nimic din ce ai spus; eu am subliniat numai faptul ca pentru mine 100 lei sunt o suma imensa.
Cu acest gand nu pot sa nu subliniez ceva nebagat in seama: sunt destul de putine actiunile care se adreseaza ‘incepatorilor’ in ale gandirii pozitive sau a celor care isi cauta pasiunile vorba lui Raluca. Poate de aceea rata celor care renunta dupa 1, 2 sau 3 incercari este imensa; nu gasesc sprijin aproape deloc, nici macar in locurile dedicate auto-dezvoltarii.
Ma gandesc de asemenea ca cei care isi urmeaza deja de ceva timp visele stiu deja multe lucruri din experienta personala si ei cauta ajutorul doar ca sa-si slefuiasca propria tehnica (metoda) de a merge mai departe.
Darael, ce fel de informatii ai avea nevoie?
Eu n-am intales nicodata asta cu dezvoltarea personala. Mai mult am observat ca cei care sunt mari coach-eri in domeniul asta sunt de fapt oameni care au mari probleme.
In rest pentru mine e greu de intales articolul asta… Chiar imi vine greu sa intaleg oamenii care nu fac ceea ce le place in viata. Nu intaleg care e logica lor si cum de au ajuns intr-o astfel de situatie. Pentru mine e greu sa ma mai abtin din cand in cand de la a face numai ce imi place, pentru ca DA… trebuie sa fim cumpatati uneori azi pentru a putea face si maine ceea ce ne place.
Sunt de acord ca societatea ne invata (“suntem crescuţi şi educaţi”) niste reguli elementare, insa eu cred ca regulile astea sunt foarte bune sa mai arunci un ochi la ele atunci cand iti faci prea tare de cap. Nu stiu de ce se arunca vina pe regulile astea tot timpul de catre cei care au probleme in a trai asa cum le place. Mai bine ar fi sa isi recunoasca teama de a trai asa cum le place! Cred ca asta i-ar ajuta mai mult decat sa caute vina in tot felul de reguli pe care oricum toti le respectam mai mult sau mai putin.
In cocluzie cred ca orice regula pentru a atinge o viata placuta, este de fapt o piedica in calea acestui scop.
excelent articol. Mi-am dat si eu seama de adevarul ca poti sa traiesti o viata cu mult mai fericita facind ceea ce iti place si poate cistigind mai putini bani decit facind ceva ce nu-ti place dar care iti disctruge sanatatea asa ca banii extra pe care i-ai facut merg pe sanatorii si tratamente.
Desi deja am schimbat mersul vietii mele, aceste 7 puncte ma ajuta sa merg mai departe si ma incurajeaza ca sunt pe drumul cel bun.
Multumesc pentru aceasta compilare excelenta.
buna! super articolul si pentru ca uitam prea repede acesti pasi, eu i-am scris pe o coala si lipit pe usa, ca sa ii vad in fiecare zi 🙂 functioneaza la mine 🙂 am si o rugaminte: vreau sa urmez si eu cursul “wake up productive”, am tot auzit de el. ma puteti ajuta cu un link unde ma pot inscrie in program? merciii!
Buna Laura,
Asta e pagina oficiala.
E destul de scump, in jur de 500$.