.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Cum să fii un student mai bun

 March 1, 2010

By  Andrei Boar

A început de curând al doilea semestru. Sper că ţi-a priit vacanţa, iar numărul restanţelor tinde spre zero.

Dacă eşti student, am o veste bună pentru tine: Tocmai ai început semestrul în care vei fi un student mai bun. Chiar tu ziceai că în acest semestru vei “merge la toate cursurile”.

Pentru că TopHabits îţi înţelege nevoia de a amâna lucrurile din cauza “greutăţilor” vieţii studenţeşti, ne-am gândit să-ţi oferim câteva sfaturi la începutul semestrului. Nişte lucruri pe care le poţi face în calitate de student şi pe care foarte probabil că nu le-ai făcut până acum.

1. Nu pierde timpul de pomană

Sfatul ăsta l-am primit de la un profesor foarte antipatic. Dar l-am reţinut pentru că în antipatia lui, omul avea dreptate. Acum e timpul să învăţăm ceva. După facultate nu vom mai avea nici timpul necesar, nici capacităţile biologice pe care le avem acum.

Aşa că fii student deştept şi nu-ţi pierde vremea cu lucruri care nu te ajută decât la trecutul timpului mai repede.

2. Formează-ţi nişte obiceiuri de muncă

În funcţie de orarul tău, fă-ţi un program de muncă ce constă din nişte obiceiuri de învăţat. Nu trebuie ceva complex. Cititul cursurilor în week-end, scrierea conspectelor într-o anumită zi sunt nişte lucruri mici, însă dacă te ţii de ele vei avea un trai mult mai uşor în sesiunea ce vine. Crede-mă, o să vină mai repede decât crezi. Dacă nu ştii cum s-o faci, îţi spunem noi cum să-ţi formezi un obicei.

3. Manifestă-ţi interesul pentru materie

Majoritatea am rămas din liceu cu ideea păcătoasă că profesorul e 100% responsabil de cunoştinţele noastre. A dictat profa aşa ceva? Nu. Păi atunci nici nu trebuie să ştiu.

Ei bine, nu e aşa. Dacă vrei să faci o diferenţă, atunci trebuie să citeşti mai mult, să te documentezi mai mult asupra unei idei. Doar pentru că profesorul a uitat să-ţi zică ceva, nu înseamnă că tu nu trebuie să ştii.

Pentru că e în tonul acestui punct, îţi recomand să citeşti O idee pentru studenţi scris de Vali Petcu.

4. Învaţă din timp

Ştiu, cursurile sunt multe. Pe la jumătatea semestrului te uiţi la ele cu amar şi-ţi dai seama că sunt imposibil de învăţat. Însă cu 3 zile înainte de examen se întâmplă o minune: timpul se dilată. Brusc, materia ţi se pare puţină şi dacă ai mai fi avut “încă o zi” la dispoziţie, ai fi putut învăţa ce n-ai putut învăţa într-un an.

Asta e doar o impresie. Învaţă din timp ca să acoperi toată materia. Memoria nu e ca hardul de la calculator. Îi trebuie timp ca să asimileze cunoştinţe. Iar 3 zile înainte de examen sunt prea puţine. Cât poate să-ţi ia cititul unui curs în săptămâna în care l-ai făcut?

5. Citeşte o carte din domeniu

Dacă tot ai o bibliotecă la dispoziţie, de ce să nu profiţi de ea?

Ne-am obişnuit să luăm cărţi de la bibliotecă doar când trebuie să facem un conspect sau pe ultima sută de metri când suntem în sesiune. Însă altfel citeşti o carte când nu eşti presat de timp.

6. Nu-ţi fă griji cu privire la distracţie

Crede-mă: distracţia vine de la sine. Dacă există un lucru în studenţie pentru care nu trebuie să te chinui ca să-l ai, acel lucru e distracţia.

Aşa că nu-ţi fă griji că nu te poţi distra destul. În primul an pierdeam mai multe nopţi pe săptămână doar ca să fiu sigur că mă distrez destul. O prostie. După câteva luni m-am plictisit şi-am lăsat-o mai uşor. Distracţia autentică e distracţia care vine de la sine.

7. Fă-ţi un blog

Probabil te întrebi ce legătură are blogul cu studenţia. Asta m-am întrebat şi eu când am citit la Alex cum poate fi blogul o experienţă profesională pentru studenţi. Vă invit să citiţi articolul, e chiar interesant.

8. Alege-ţi cu grijă anturajul

Împrieteneşte-te cu colegii care învaţă mai bine şi sunt mai conştiincioşi. Nu-i evita; compania lor te va ajuta foarte mult. Vei fi tot timpul informat, vei avea nişte lucruri de învăţat şi inconştient aceştia te vor ridica în sus.

Astea sunt sfaturile pe care TopHabits ţi le oferă la început de semestru. Urmează-le! Uită-te la rezultatele din semestrul trecut şi răspunde-ţi sincer la următoarea întrebare: “Asta e tot ce poţi?”. Chiar crezi că eşti limitat la nişte note mediocre? N-ai fost curios niciodată care ţi-e adevăratul potenţial? Cât de mult poţi face?

Fă ca ăsta să fie semestrul pe care l-ai aşteptat. Nu eşti foarte tare dacă te îmbeţi în fiecare seară. Toţi fac asta. Nu fi ca restul lumii!

sursa FOTO


Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. impresionant…..eu sunt la medicina asa ca astfel d sfaturi imi sunt extrem d utile….mai greu e cu practicarea lor…..dar ma voi stradui.multumesc!!!

  2. Eu as mai adauga: 1) învaţă câteva metode de memorare şi citire rapidă şi 2) citeste o carte despre cum sa-ti dezvolti inteligenţa…. 3) Învaţă engleza!!! dacă nu o ştii deja la perfecţie.

    Susţin ideea creeri unui blog, pentru că exerciţiul de a scrie din ce în ce mai uşor şi mai bine te ajută foarte mult atât în redactarea lucrărilor academice, cât şi să-ţi structurezi ideile şi cunoştinţele mai uşor. De ce nu – scrie câteva articole pe Wikipedia românească despre subiectele pe care le-ai aprofundat la facultate. Abia când încerci să scrii despre ceva, constaţi cât de multe (sau de puţine) ştii de fapt. Iar când te documentezi şi reuşeşti să scrii un articol de calitate… eşti şmecher 😉

  3. @Dan Foarte bune sugestiile de invatare rapida si dezvoltarea inteligentei. Trebuie sa recunosc ca inca n-am incercat, desi ma tot bate gandul de mai multa vreme. Cred ca daca as face lucrurile astea as fi mult mai eficient.

    Iar despre blog, ai perfecta dreptate: “Abia când încerci să scrii despre ceva, constaţi cât de multe (sau de puţine) ştii de fapt. Iar când te documentezi şi reuşeşti să scrii un articol de calitate… eşti şmecher”. Blogul e un bun instrument de dezvoltare personala indiferent de domeniul in care scrii. Te ajuta foarte mult sa-ti aprofundezi cunostintele.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch