Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Cum să inventezi Facebook în şase paşi

Cu atâtea poveşti de succes în jur, fiecare din noi visează să inventeze ceva la fel de tare ca Facebook, Apple sau Windows. În fond, de ce n-am face-o? Tot ce ne trebuie e un garaj în care să ne lăsăm geniul creator să se desfăşoare. Sau cel puţin aşa s-a dus vestea 😀

Să vedem însă care e realitatea, şi care sunt cei şase paşi pentru “a creea facebook”(care de fapt foloseşte ca metaforă pentru crearea unui nou comportament):

1. Ce înseamnă inventarea facebook-ului?

Pentru a putea creea facebook, trebuie să îţi fie foarte clar ce anume înseamnă “inventarea facebook-ului”. Pentru Mark Zuckerberg “inventarea facebook” a însemnat crearea unui mediu în care oamenii să se conecteze şi să îşi împărtăşească experienţa.
Să presupunem că tu vrei să înveţi. Ce înseamnă pentru tine a învăţa? Când ştii că ai învăţat?

2. Ce faci în timp ce “inventezi Facebook-ul?

Întrebă-te de ce faci acele lucruri? Ce beneficii obţii şi ce consecinţe negative eviţi făcând acele lucruri?

De exemplu, dacă tu vrei să înveţi, dar în loc de asta te uiţi la Doctor House, analizează care sunt beneficiile pe care ţi le aduce serialul, dar şi consecinţele pe care le vei suporta dacă în loc să spui stop, vei da play şi sezonului următor 😀

3. Creează o listă cu resursele de care ai nevoie pentru a “creea Facebook”

În cazul facebook probabil resursele ţineau de un server, câţiva programatori, şi mult timp liber.

În cazul învăţatului poate fi vorba de cursuri(da, de multe ori studenţii nu le au nici pe astea!), de un pix, un caiet şi timp liber. Eventual energizant, cafea sau orice altceva te ţine treaz şi motivat. E un pas destul de important pentru că dacă nu ai toate resursele de care ai nevoie e puţin probabil că vei reuşi să ai rezultate.

4. Ştii cum se inventează Facebook-ul? Poţi să îl inventezi? Crezi că poţi să îl inventezi?

Sunt 3 întrebări foarte importante pe care de multe ori nu ni le punem. Ştii cum să înveţi? Fiecare are un stil predominant de a învăţa(vizual, auditiv, kinestezic). Tu îl cunoşti pe al tău? Ştii cum să înveţi în funcţie de stilul tău? Dacă nu, află!
Apoi, ai competenţele necesare pentru a învăţa? Să presupunem că pentru a învăţa karate ai nevoie să te poţi da peste cap. Dacă nu ai competenţele necesare, încearcă alt sport:)
Iar dacă ai competenţele necesare, crezi că poţi să înveţi? Dacă nu crezi în tine, lupta e pierdută de la bun început.

5. Eşti motivat să “inventezi Facebook-ul”?Mai motivat decât ceea ce faci acum în loc?

Cu alte cuvinte, eşti motivat să înveţi? Sau eşti mai motivat să te uiti la Doctor House?
Până nu îţi găseşti motivaţia, şansele tale de reuşită sunt mici.

6. Asigură-te că ai un câştig din inventarea Facebook-ului şi că eviţi să pierzi ceva dacă îl inventezi

Imaginează-ţi un iepure care aleargă după un morcov, iar în spatele iepurelui un lup. Pentru ce crezi că va alerga iepurele mai repede şi mai mult? Ca să prindă morcovele sau ca să scape de lup?

Dacă iepurele are doar un morcov în faţă, va face din când în când o pauză. Dar dacă are un lup în spate, va fugi până va scăpa de lup:)

Bonus: Nu uita că cel care a inventat facebook-ul nu s-a gândit la el în forma în care e azi. Iniţial, Facebook-ul a fost creat pentru studentii dintr-un campus universitar. Dacă vrei să mănânci un elefant, nu îl poţi mânca întreg, doar bucată cu bucată. Pune cărămidă peste cărămidă şi în scurt timp vei avea o clădire.

Întrebări? Sugestii? 😀