.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Cum să îţi controlezi emoţiile

 September 22, 2010

By  Ilinca Sălăgean

Vreau să vă împărtăşesc unul dintre cele mai interesante şi de impact lucruri pe care le-am aflat din “Emotions revealed” de Paul Ekman: informaţii de ordin ştiinţific despre furie şi despre controlarea acesteia.

Cu toţii ştim ce înseamnă să te cerţi “din nimicuri” – este un tip de ceartă care apare în cupluri, în familii, între prieteni foarte apropiaţi. Practic aceste certuri pornesc din senin, evoluează într-un mod cu totul neaşteptat şi neplănuit şi în final cauzează păreri de rău.

În această carte, am aflat cum poţi face să reduci aceste certuri, să înveţi să le analizezi, să le observi şi în cele din urmă să le controlezi.

În primul rând, trebuie foarte clar evidenţiat utilitatea exprimării emoţiilor. Prin ele, împărtăşeşti celorlalţi bucuria sau tristeţea ta, pentru ca ei să reacţioneze în concordanţă. Practic, prin exprimarea emoţiei, tu emiţi un mesaj la care aştepţi un răspuns. Pare destul de logic şi clar pentru sentimente ca tristeţe, frică, dezgust sau fericire. Dar mânia?

Mânia sau furia apare de la o vârstă foarte mică în momentul în care cineva sau ceva interferează cu ceea ce intenţionezi să faci. Dacă nu laşi un copil să se întindă după jucăria preferată, el va deveni nervos. Practic, aceasta este cauza pentru care devenim furioşi: vrei să faci un lucru, ştii că îl poţi face, dar apare un obstacol în cale, fie că este vorba de un obstacol fizic, sau unul nematerial sub forma unei păreri, a unui sfat, a unei cereri.

De multe ori, se poate întâmpla ca să nu identifici în mod direct cauza sentimentului pe care îl ai. De exemplu, dacă prietenul tău te sună să te anunţe că va întârzia la o întâlnire, poţi deveni furios din diferite motive. Fie chiar pe el, pentru că este a nu-ştiu-câta oară când întârzie şi consideri acest lucru ca fiind lipsit de respect, fie pur şi simplu pe situaţie pentru că ai avut o zi în care toată lumea era în întârziere, în afară de tine, sau chiar pe tine însuţi, pentru că întârzierea lui te supără şi nu îţi doreşti să fii atât de afectată de acest lucru.

Furia îţi spune că este nevoie de o schimbare, că ceva te deranjează. Dar dacă nu identifici corect acel CEVA, s-ar putea să provoci pagube în relaţia ta cu ceilalţi.

Odată ce ai identificat corect ceea ce te face furios, trebuie să controlezi sentimentul. Pentru aceasta, trebuie să cunoşti un fapt ştiinţific amintit de acest autor: în momentul în care simţim o emoţie puternică, creierul furnizează doar acele informaţii care susţin acea emoţie.

Un exemplu oferit în carte: eşti nervos că soţia nu te-a sunat, fiind plecată pentru câteva zile de acasă. Deşi o cunoşti atât de bine, o iubeşti de ani de zile şi ştii că este persoana în care ai cea mai multă încredere, începi să te gândeşti că este cu cineva, că te înşeală şi devii neliniştit şi nervos. Creierul tău deţine toate informaţiile care să te contrazică, dar acestea pur şi simplu NU POT FI ACCESATE.

Cu alte cuvinte, când într-o ceartă apar expresii ca “tu niciodată nu faci…” sau “tu întotdeauna faci…”, cel care spune aceste cuvinte le crede din tot sufletul pentru că mintea lui oferă doar acele informaţii care susţin emoţia.

La următoarea ceartă, fii mai atent dacă te ispiteşte o astfel de formulare şi pune la îndoială dacă este într-adevăr adevărată. În fond şi la urma urmei “întotdeauna” şi “niciodată” sunt cuvinte foarte puternice. Cel mai bine este să laşi timp pentru a te linişti, pentru ca sentimentul să nu mai fie atât de intens, şi abia apoi să reacţionezi.

Prin urmare, fii conştient de sentimentul pe care îl trăieşti, identifică cauza şi încearcă să minimizezi efectele negative printr-un uşor control! Sună uşor, nu? E nevoie doar de puţin exerciţiu. Sper să vă amintiţi de informaţiile din acest articol data viitoare când veţi simţi că deveniţi furioşi!

sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. buna,
    frumos articol.
    i-ar mai prinde bine o clarificare:

    “Prin urmare, fii conştient de sentimentul pe care îl trăieşti, identifică cauza şi încearcă să minimizezi efectele negative printr-un uşor control! Sună uşor, nu? E nevoie doar de puţin exerciţiu. Sper să vă amintiţi de informaţiile din acest articol data viitoare când veţi simţi că deveniţi furioşi!”
    super idei/indemnuri
    – constientizarea sentimentelor pe care le traiesti
    – identificarea cauzelor corecte
    idei care nu sunt prea corecte (d.p.d.v. practic)
    – încearcă să minimizezi efectele negative printr-un uşor control

    Indemnul se adreseaza mintii constiente, logice. In momentul in care esti intr-o stare de nervozitate, frica, ura, tristete, cruzime, ingrijorare, etc. e foarte probabil sa functionezi pe pilot automat. Ori acest pilot automat nu raspunde la comenzile date de creierul constient 😐

    Ai nevoie de instrumente mult mai puternice Si mai eficiente pentru a iesi din starea de stres.
    Dar, vad ca sunteti deja in cautarea lor, deci mult spor 🙂

  2. Multumesc de completare!

    După părerea mea, acesta este un prim pas care trebuie exersat de multe ori până să dea rezultate. Conştientizarea este primul pas pentru a aborda o astfel de problemă.

    Cu toate acestea, sunt convinsă că există instrumente mai eficiente. Sper să le descopăr, în timp. Dacă ai ceva sugestii cu care m-ai putea ajuta, ţi-aş fi recunoscătoare.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch