Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Cum sa “pedepsim” corect


Ţi s-a întâmplat vreodată ca cei din jur să se comporte într-un fel care te deranjează şi să nu poţi să-i faci să se schimbe indiferent de efortul depus? Poate nu îţi place colegul de cameră care ascultă muzică tare sau vecinul care îţi fură mereu locul de parcare. Poate ai vrea ca hainele să ajungă mai des în masina de spălat sau să spele şi ceilalţi vasele. Sau poate ai vrea ca prietena ta să îţi acorde toată atenţia când vorbiţi la telefon şi să nu mai facă sudoku în timp ce se uită la televizor şi îi explică colegei de camera cum se face muşuroiul de cârtiţă.

Dacă nu faci nimic în legătură cu lucrurile care te deranjează e puţin probabil ca ceilalţi să se schimbe peste noapte. Dar în acelaşi timp, mulţi dintre noi tindem să îi pedepsim greşit pe cei care ne greşesc, apoi lucrurile să meargă şi mai prost decât înainte. Am câteva recomandări despre cum să “pedepseşti” corect pentru a avea mai multe şanse de a obţine ce vrei:

1. Observă antecendetele care duc la comportamentului pe care vrei să-l schimbi şi modifică antecedentele.
Într-un campus din Anglia, deşi se dădeau amenzi mari celor care circulau cu viteză, vitezomanii continuau să-şi facă de cap. S-a marit amenda, dar lucrurile nu s-au schimbat. S-a mărit amenda din nou, dar fără niciun rezultat pozitiv. Apoi, s-au gândit să schimbe strategia şi în loc să dea amenzi, au făcut gropi de-a latul drumului, în locuri strategice pentru ca şoferii să fie nevoiţi să încetinească pentru a nu-şi strica maşina. Schimbarea a avut succes total 😀

2. Pentru rezultate maxime, răsplăteşte comportamentul dorit, nu doar îl pedepsi pe cel care te deranjează.
De exemplu, când vasele sunt spălate oferă-i o acadea copilul tău, iar când nu le spală nu-l mai lăsa la calculator. În felul ăsta el ştie că va fi recompensat dacă e harnic şi pedepsit dacă nu e.

3. Intensitatea pedepsei trebuie să fie direct proporţională cu comportamentul care te deranjează.
De exemplu, dacă găseşti o farfurie nespălată e una, dar dacă găseşti chiuveta plină e alta.

4. Aplică pedeapsa imediat, pentru a se putea crea asocierea între comportamentul greşit şi pedeapsă.
Dacă eu ascult muzică tare, iar tu nu zici nimic, iar peste o săptămână îţi pui alarma să sune la 5 dimineaţa şi te faci că nu o auzi, eu nu o să mă prind de “lecţie”. Dacă vrei să fac asocierea corectă, imediat după ce adorm încpe şi tu să asculţi muzică tare. Zi-mi că te-am inspirat! În felul ăsta o să fiu mai atent data viitoare.

5. Explică verbal regula în baza căreia aplici pedepsa.
Cel mai bun exemplu pe care îl pot da e legat de copii mici. Dacă sparge vaza, nu îl trimite pur şi simplu în colţ fără să ştie de ce. Spune-i că îl iubeşti, şi nu îl trimiţi la colţ pentru că e un copil rău, ci pentru că a spart vaza, şi nu e ok să spargi lucruri. În felul ăsta pedepseşti comportamentul, nu persoana.

6. Folosesşte pedeapsa astel încât să nu îţi afecteze relaţiile cu cel pedepsit.
Ai putea folosi: “relaţia noastra rămâne neschimbată, dar pentru că ai făcut asta… trebuie să plăteşti asa…”

7. Grupurile de apartenenţă recurg la intăriri şi penalizari diferite, aşa că aceste trebuie controlate prin controlul grupului de apartenenţă.
De exemplu, în cadrul familiei, dacă vorbeşti frumos şi înveţi bine o să fii recompensat şi privit ca un copil bun. Dacă nu înveţi bine şi vorbeşti urât, eşti pedepsit. În schimb, în cadrul găştii s-ar putea să fii “pedepsit” dacă vorbeşti prea frumos şi să fii privit cu ochi răi dacă înveţi, spunându-ţi-se că eşti tocilar. Dacă eşti un pierde vreme însă, fumezi, bei şi înjuri s-ar putea să fii privit cu respect.

În funcţie de grupul din care faci parte, măsurile pe care trebuie să le iei sunt diferite.

sursa FOTO