.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Cum să-ţi antrenezi creierul

 June 3, 2011

By  Florin Roşoga

Antreneaza-ti creierul

Creierul, la fel ca întregul organism, își diminuează performanțele de-a lungul timpului. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă întregul creier este neglijat și nu beneficiază de “servicii de mentenanţă” corespunzătoare. Iată câteva modalități pentru a-ți păstra creierul în formă:

1. Provoacă-te să gândești.

Folosește-te de orice ocazie pentru a aborda probleme de gândire mai dificile ca și cele cu care te întâlnești în mod normal. Nu te plafona la solicitările jobului și la ceea ce vezi la televizor. Provoacă-ţi creierul să gândească în situațiile nou întâlnite. Învățarea unei noi limbi sau dezvoltarea unei noi aptitudini este un exercițiu bun în acest sens. Cititul unei cărți, de asemenea te poate ajuta.

 

2.Jocuri pentru fitness mental

Există o serie de jocuri pentru antrenamentul creierului, precum “Brain Training” al doctorului Kawashima. Programul este compus dintr-o serie de jocuri mentale destinate îmbunătățirii performanței creierului legat de unele aspecte precum memoria, capacitatea de concentrare, atenția, flexibilitatea în gândire, rezolvarea problemelor, capacitatea de perfomanță în condiții de stres, etc.

Un alt program este cel oferit de Lumosity. Lumosity oferă o serie de jocuri mentale online grupate pe diverse aspecte ale funcționării creierului, similar programului dr. Kawashima. Poți parcurge diverse antrenamente menite a stimula funcționarea per ansamblu a creierului, poți să te concentrezi doar pe cele legate de memorie sau flexibilitate ș.a.m.d. Personal folosesc Lumosity de aproape un an și am constatat îmbunătățiri ale funcționării creierului.

Există jocuri mai simple cunoscute pentru efectele benefice asupra minţii noastre: Sudoku, Tetris, șahul sau rezolvarea cuvintelor încrucișate

Poți juca și Brain Workshop, un software disponibil gratuit (îl poți lua de aici), și construit pe principii similare celor de mai sus.

Studiile științifice au relevat o corelație strânsă între astfel de jocuri și scăderea riscului unor boli mentale precum Alzheimer. De asemenea în sudiile efectuate s-a constatat o legătură  directă între astfel de jocuri și creșterea capacităților mentale.

 

3. Evită GPS-ul

Un studiu faimos deja a relevat că unele zone ale creierului șoferilor de taxi din Londra (studiul a fost efectuate doar asupra lor) sunt mai dezvoltate decât la oamenii obișnuiți datorită faptului că aceștia sunt obligați să se orienteze zilnic în labirintul străzilor lonodoneze.

Atunci când este posibil, renunță la GPS și bazează-te pe hărți și pe capacitatea ta de orientare în spațiu. Încearcă asta mai ales în zonele pe care nu le cunoști foarte bine.

 

4. Exercițiile fizice

Oricât de neobișnuit ar părea, studiile efectuate au relevat faptul că exerciţiile fizice periodice duc la o dezvoltare și menţinere mai bună a creierului (vezi aici). Acesta mai ales dacă sunt dublate de un regim alimentar adecvat și suficientă odihnă.

 

5. Meditația

Practicarea periodică a meditației este o altă modalitatea bună de a îți păstra creierul în formă. Un studiu publicat în “Neuro Report” a dezvăluit o mai bună activitate mentală a celor care au practicat meditația zilnic.

Chiar dacă subiectul menținerii și antrenamentului creierului (brain fitness) nu este foarte popular în România, sper ca aceste idei să îți dea de gândit și să te ajute să-ți menții creierul cât mai bine.

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Tocmai ce am terminat prima sesiune pe Lumosity si pot sa spun ca e foarte amuzant siteul,imi place ideea sa iti antrenezi creierul prin joculete simple dar totodata eficiente.Restul modalitatilor mi se par interesante si le aplicam fara sa stiu,singura pe care nu am incercat-o pana acum este meditatia si sigur o voi face in curand

  2. Vio, ma bucur sa aflu ca iti este de folos. Lumosity isi face efectul dupa 3-4 luni de antrenament. Vei observa singur diferenta.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch