.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Cum să-ţi îmbunătăţeşti scrisul

 January 5, 2010

By  Andrei Boar

Acum 3-4 ani când m-am apucat de blogging, nu mi-am pus deloc problema calităţii scrisului. Nu eram deloc preocupat de “cum” voi scrie. Ştiam doar “ce” voi scrie. Lucrurile s-au schimbat treptat din cauza apariţiei cititorilor şi interacţiunilor cu alte bloguri, cu alte stiluri de scris.

Mi-am dat seama că dacă vreau să mă diferenţiez de restul bloggerilor, atunci trebuie să dedic mai mult timp modului în care voi scrie.

Dacă m-aş apuca acum să-mi citesc primele articole, m-ar pufni râsul. Cred că ăsta e primul semn că m-am îmbunătăţit în privinţa scrisului.

Oricum, nu vreau să vorbesc acum despre scrisul meu, ci mai degrabă să împărtăşesc bloggerilor începători sau tinerilor care simt nevoia să scrie, lucrurile pe care le-am învăţat în 3 ani de blogging: nişte sfaturi despre cum să-ţi îmbunătăţeşti scrisul.

1. Primul răspuns e simplu: scrie. Scrisul e un fel de sport. Ca să ajungi să faci performanţă trebuie să exersezi zilnic. Scrie despre orice. Nu contează subiectul atâta timp cât nu publici o carte, ci doar îţi exersezi scrisul. Încearcă să scrii constant pe blog. După un timp, vei observa cuvintele venind de la sine.

2. Citeşte. Dar nu chiar tot ce-ţi pică-n mână. Nu Coelho sau Sandra Brown. Citeşte oameni care scriu cu adevărat bine. Ia un Cărtărescu, un Paler, şi dincolo de acţiune urmăreşte felul în care sunt construite frazele.
Acum ceva ani citeam doar de dragul cititului, însă după ce m-am apucat de scris, am început să remarc construcţiile inedite ale autorilor. Uneori, ajungeam să fiu invidios chiar şi pentru o simplă construcţie frazeologică sau nişte îmbinări perfecte de termeni.
Citind cărţi bune vei observa cât eşti de varză. Însă nu te descuraja. Propune-ţi să scrii la fel ca autorii lor. Imită-i la tehnică, dar nu copia.

Deasemenea e bine să-ţi îmbogăţeşti vocabularul în timp.De obicei eu prefer să-mi notez cuvintele noi când citesc o carte şi să le caut apoi semnificaţia în dicţionar.

3. Încearcă să foloseşti o gramatică perfectă. Unii sunt zgârciţi sau fac exces de zel în folosirea literei “i”. Eu încă mai cred că am probleme cu virgula. Dacă nu eşti sigur, caută pe Google când se scrie “fi” sau “fii”. Despre folosirea virgulei poţi citi aici, dar cel mai important: nu se pune virgulă între subiect şi predicat.

O gramatică proastă dezamăgeşte posibilii cititori. Personal ies de pe un blog în care întâlnesc o gramatică de clasa a patra folosită de un blogger de 18 ani.

4. Îmbogăţeşte-ţi textele folosind cuvinte diverse. Repetarea insistentă a unui cuvânt într-un articol poate deveni obositoare. Dacă nu vrei să omiţi acel cuvânt, încearcă să foloseşti sinonime ale acestuia. Eu obişnuiesc să caut sinonime pe DexOnline.

5. Fii cursiv. Scrie la fel cum vorbeşti. Foloseşte oralitatea. Scrie potrivind cuvintele precum într-un puzzle. Leagă un cuvânt de altul. Admir foarte mult oamenii care potrivesc în aşa fel cuvintele încât citindu-i, ai impresia că fiecare cuvânt e cerut insistent de precedentul, iar următorul n-ar putea exista fără acesta.

6. Ieşi afară. Să nu ai impresia că stând într-o mansardă cu o foaie de hârtie în faţă, inspiraţia va apărea de nicăieri. Mie nu mi-a ieşit niciodată. Se zice că Eminescu a fost curvar. Eu cred că dacă nu-şi trăia viaţa destul, nu reuşea să fie poetul care a fost.

Acum nu te sfătuiesc să fii curvar, Doamne fereşte! Dar nu sta închis în casă. Ieşi afară, cunoaşte oameni, iubeşte şi fii părăsit; experimentează.

7. Fii atent la detalii. Citind mai demult “De veghe în lanul de secară” mi-a plăcut cum Caulfield a înfăţişat tinerii de pe terasă ce se chinuiau să-şi bea sucul cât mai încet cu putinţă. Lucrul acesta l-am observat şi eu, însă nu atât de mult încât să-l scriu.
Scrie în cele mai mici detalii despre un lucru; cititorului îi place să fie plăcut surprins de ele.

8. Revizuieşte atent articolul înainte să-l publici. Faci în felul următor: Citeşte articolul de câteva ori până te asiguri că ai scris tot ce vrut să scrii, că structura textului e logică şi mesajul clar. Apoi mai verifică dacă virgulele sunt puse unde trebuie şi cuvintele scrise ca lumea. Dacă cititorul îşi dă silinţa să-ţi citească articolul, ai putea şi tu să încerci să-i serveşti acestuia un text de calitate.

9. Scrie clar. Dacă publici pe internet înseamnă că vrei să te citească cineva. Pentru asta trebuie ca mesajul tău să ajungă uşor la cititor. Nu scrie fraze lungi. După ce ai scris textul, încearcă să-l scurtezi. Să scurtezi un text e ca şi cum ai tunde o fată  mişto asigurându-te că rămâne frumoasă şi după intervenţia ta.

10. Foloseşte spaţii între paragrafe. Când mi-am pornit blogul, nu foloseam deloc paragrafe; abia după ce am citit despre importanţa folosirii acestora am început să le folosesc. Rezultatul: nişte articole aerisite şi-un blog mai aspectuos.

Trebuie să laşi cititorul să respire printre paragrafe dacă vrei să-ţi citească tot articolul.

În plus, platformele de bloguri oferă destule posibilităţi de formatare a textului: încearcă să nu abuzezi de ele(ex. prea multe cuvinte scrise îngroşat).

11. Inspiră-te stilistic. Îţi propun un exerciţiu interesant: Dacă îţi place cum scrie un blogger, încearcă odată să scrii ca el şi vezi ce-ţi iese. Mie mi-au ieşit numeroase texte interesante, doar pentru că uneori m-am pus în pielea altui blogger.

12. Fii tu însuţi. Nu încerca să exagerezi, nu scrie bombastic şi nu încerca să fii mai profund decât eşti. Cititorul nu va fi deloc mişcat de încercarea ta de a-l impresiona forţat.

Fii perfecţionist. După fiecare articol promite-ţi că următorul va fi mai bun. Va fi plăcut să-ţi citeşti articolele din arhivă şi să realizezi cât de mult ai evoluat. Succes!

#Precizare

Am omis din acest text factorul cel mai important care face diferenţa între doi autori: talentul. Însă nu pot să ofer sfaturi despre cum să fii talentat. Acesta depinde de caracterul fiecăruia. Pot doar să spun că un talent nefolosit şi neexersat e degeaba.

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Mie mi-a placut dintotdeauna sa scriu, dar ideea blogului mi-a fost sugerata de un prieten. De altfel, si eu simteam lipsa exersarii, cum ar fi fost olimpiadele si cenaclul la care eram mereu prezenta in timpul liceului. Acest deficit s-a observat in primele saptamani, cand scriam aproape zilnic din dorinta de a atrage cat mai multi vizitatori. Calitatea posturilor, si nu ma refer aici la gramatica, lasa insa mult de dorit. Nu eram multumita pentru ca, pur si simplu, nu ma caracteriza acel stil. Am domolit deci un pic ritmul, am alternat perioadele de inspiratie (cum ar fi fost perioada de sesiune 😀 ) cu cele de nepofta de viata, si iata-ma astazi, la nivelul la care am ajuns, si de care sunt multumita, pentru ca, in primul rand, scriu pentru mine. Este una dintre putinele mele placeri, de ce sa nu recunosc? Iar atata timp cat imi pot striga in gura mare nemultumirile sau fericirile, sau pot ajuta prin ceea ce scriu pe cineva, de ce sa nu o fac? 😉

  Oricum, observatiile tale de mai sus sunt foarte pertinente, adevarate si utile, sunt sigura ca vor fi folositoare celor ce doresc cu adevarat sa scrie bine. Referitor la punctul 7: ai dreptate, si eu am fost impresionata de multe ori de capacitatea unor prieteni de ai mei de a observa detalii care mie nu mi-ar fi sarit in ochi niciodata, cum ar fi franturi de discutii intre oamenii intalniti pe strada, in tramvai sau in parc, expresii si gesturi marunte. Mi-am propus de multe ori sa devin mai atenta la detalii, dar… ori nu mi-a reusit, ori nu am fost destul de convingatoare cu mine insami. In orice caz, da, este un aspect care impresioneaza si iti dezvolta capacitatea de analiza 🙂

  Mult succes in continuare!

 2. Cum Google este american, pentru mine reprezinta cel mai bun profesor de gramatica al limbii romane pe care-l am.
  Daca nu stiu cum se scrie ceva, imediat propozitia sau cuvantul in search.
  Un 10 pentru articol (prea putini ii mai preocupa gramatica limbii romane, in schimb daca ar scrie cineva ce face vedeta agramata sa vezi vizitatori pe blog).

 3. Pai, cum e si cu vorbitu’.
  Dupa mai bine de un an de stat in casa si citit doar revista Mami (ptr 0 – 1 ani) si Good Food, m-am trezit din nou pe bancile scolii (si inca ce scoala – anul I drept)! Va marturisesc sincer ca a fost extrem de greu. Acum, in anul IV, ma mir de usurinta cu care citesc si scriu articole de specialitate.
  Aceasta usurinta a venit prin exercitiu.
  Asemeni si cu blogul.
  Am constatat, asemeni tie, ca trebuie sa ma adaptez putin.
  Nu de multa vreme am realizat ca articolele de specialitate trebuie sa le fac ceva mai accesibile, pentru un public mai larg.
  Felicitari pentru articol si blog. Toate cele bune.
  Succes tuturor si la multi ani!

 4. @Lumi Cris Într-adevăr, uneori e bine să-ţi fixezi propriul ritm. Am simţit-o pe pielea mea. De câte ori încercam să produc conţinut zilnic ca să atrag vizitatori, simţeam că nu mai scriu pentru mine. Şi de fiecare dată domoleam ritmul. Mulţumim pentru urare 🙂

  @molia Mai fac şi eu trucul cu Google 😀 Însă nu poţi să ai de fiecare dată încredere pentru că motorul de căutare indexează toate paginile indiferent de gramatica folosită 😛 Mulţumesc pentru zecele acordat 🙂

  @Fanuta Repetia e mama invatarii 🙂 Cred că e valabil şi pentru exerciţiu.

 5. haha
  Mie mi-s dragi intr-atat ardelenii si oltenii ncat am inceput sa ma obisnuiesc cu perfectul simplu si expresiile lor gen “iasa”… Nu le consider deloc greseli de exprimare! 😉 Ba… mai am un pic si vorbesc si eu ca ei :))))

 6. Am o intrebare .Ce carti cunoasteti in care se discuta direct ploblema inbunatatiri scrisului ma rog calitati lui.Dar sa nu fie cartiide genul Kant , Cioran…..sunt destul de mica si frageda in ale cititului mai am mult pana sa il cites pe kant deci carti nu foarte complicate ci care sa ma ajute.

 7. Hei. Mereu am vrut sa am un blog. O cale sa imi pun gandurile, ideile si parerile in fata altor persoane care nu ma cunosc. Nu ma pricep sa scriu, nu imi iese bine niciodata. Mereu fac abuz de ceva sau pur si simplu e plictisitor, insa in ultimul an am invatat mai multe si mi-am inaltat asteptarile mai mult decat imi puteam inchipuiam vara trecuta. Am dat accidental peste acest articol, ca sa-i spun asa, chiar m-a facut sa vreau sa incerc cvea mai mult. Chiar acum incep sa postez si sper sa ma bucur ca am inceput sa o fac.

 8. Ma regasesc pe ici colo. In prima instanta scriam doar sa refulez ce-mi apasa mintea, fara sa constientizez oroarea ce-o dezlantuiam. Am trait cu impresia de la inceput ca am talent, inca cred, dar abia acum 2 ani am citit, integral, prima carte(Marele Gatsby), si de atunci am inceput sa-mi imbunatatesc si gramatica. In 2 ani nu am citit prea mult(15-20 de carti), si inca nu citesc cat as vrea, probabil din ciuda, dupa cum spuneai si tu, sau pentru ca studiez ingineria si ma simt vinovat sa depun mai mult efort intr-o alta arie decat in cea in care sunt implicat. Ma doare sa vad cat de departe sunt, cand citesc Tolstoi, Camus, Gabriel Garcia Marquez s.a., mai ales ca la acel nivel aspir, nu la nivelul Tudor Chirila. Acum ca scriu decent din punct de vedere gramatical, urmatorul pas pentru mine este sa-mi imbunatatesc tehnicile de expunere in detaliu. Mi-ar prinde bine o eciclopedie despre articole vestimentare, arhitectura, sau oricare alt subiect imi este necesar sa descriu, deoarece nu am o cultura suficient de buna sa ma duca unde doresc. Poate doar de-as fi gasit dragostea pentru scris mai timpuriu. Multumesc pentru sfaturile expuse. Bafta cu ceea ce faci!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch