.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Cum să-ţi schimbi viaţa

 April 11, 2011

By  Andrei Boar

Astăzi vreau să dezvolt subiectul Schimbare. Probabil ai auzit un prieten spunând “vreau să-mi schimb viaţa”, “am nevoie de o schimbare radicală în viaţa mea”, “nu mai pot continua aşa” sau poate chiar tu ai gândit acele lucruri într-un moment în care ai decis să-ţi schimbi viaţa.

“În drumul spre adevăr un om poate face doar două greşeli. Să nu meargă până la capăt sau să nu pornească la drum.”

Buddha

Schimbarea radicală din viaţa ta

S-ar putea să nu vină. E adevărat, orice om poate întâmpina situaţii în care are parte de adevărate revelaţii menite să-i contureze viziunea sa despre viaţă, însă nu cred într-un moment în care ai o revelaţie, iar a doua zi eşti complet alt om şi viaţa ta a luat un cu totul alt sens. Probabil după un accident grav s-ar putea să devii al om, însă nu cred că trebuie să aştepţi un accident ca să-ţi schimbi viaţa, nu-i aşa?

Primul lucru pe care eu l-am înţeles a fost că schimbarea se face treptat şi e nevoie de muncă, focus şi disciplină. Două lucruri mai vreau să spun despre schimbare şi apoi trec direct la ceea ce vroiam să scriu:

1. Prima dată trebuie să te schimbi pe tine. Oamenii greşesc când se gândesc că schimbarea trebuie să vină din exterior. Obişnuiam să gândesc “dacă o să am mai mulţi bani, viaţa mea va fi mai bună”. Guess what? Am început să fac bani. Perioada în care n-am avut nicio grijă cu banii nu-i o amintire plăcută pentru mine, ci mai degrabă o lecţie. Sau “dacă cunosc cât mai multe fete, viaţa mea va fi mai bună”. În primii 2 ani de facultate am cunoscut destul de multe fete, însă deşi tehnicile de agăţat mi s-au cizelat, viaţa a rămas relativ la fel. Şi prin genul ăsta experienţe, am învăţat prima lecţie despre schimbare: Prima dată trebuie să începi cu tine. Trebuie să-ţi schimbi felul de a gândi, felul de a privi lucrurile, obiceiurile ş.am.d.

2. Apoi treci la lucrurile din imediata ta apropiere. Ce fel de prieteni ai? Dincolo de a te distra, mai scoţi ceva util din relaţiile tale? Poate e timpul să-ţi schimbi cercul de prieteni. Care e mediul în care lucrezi? Cât de curat ţi-e biroul? ş.a.m.d.

Alternativa la schimbarea radicală

Ok, deci până acum sper că ai ajuns la două concluzii:

1. n-are rost să aştepţi o schimbare radicală. S-ar putea să nici nu-ţi doreşti.

2. e greu să creezi condiţiile unei schimbări radicale în viaţa ta. Nu poţi spune “vreau să am o revelaţie” şi bam! eşti complet alt om.

Şi atunci care-i alternativa?

Ai încercat vreodată să porneşti brusc o bicicletă? Dacă bicicleta e în repaos şi apeşi brusc pe pedală, vei observa că nu porneşte foarte bine şi nici nu are o viteză mare. E la fel ca atunci când îţi propui n-şpe mii de lucruri pe care să le îndeplineşti din prima zi. În 2-3 zile îţi garantez că vei fi cu entuziasmul la pământ.

Dacă vă întrebaţi de ce desenul de mai jos e aşa jalnic, explicaţia e că l-am făcut eu 🙂

Explicaţiile:

A – situaţia ta curentă

B- e viaţa la care visezi

C-sunt schimbările radicale, sacrificii ş.a.m.d.

Ca să ajungi de la A la B, nu trebuie neapărat să urmezi traseul ACB. Dacă vei aduna cele două laturi vei observa că e o distanţă destul de lungă. E alt traseu mult mai lejer şi elegant: AB. Dar ce e α?

α semnifică acele acţiuni minore care ne asigură un succes în viaţă dacă ne ţinem de ele. Cum ajungi de la A la B?

Schimbi unghiul cu câteva grade şi te ţii de drum.

Dacă vrei să ajungi în alt loc e de ajuns să schimbi direcţia cu un grad.

Am îngroşat rândurile de mai sus pentru că exprimă exact ceea ce vreau să spun, iar dacă nu m-ai urmărit până acum, te rog să reciteşti articolul pentru că s-ar putea să-ţi schimbe viaţa.

Gândeşte pe termen lung!

Ca să înţelegi mai bine ce am scris mai sus trebuie să gândeşti pe termen lung. Altfel spus, dacă faci un lucru minor pe o perioadă lungă de timp acel lucru îţi va schimba viaţa. În bine sau în rău. Tu decizi. Dacă alegi de exemplu să te speli pe dinţi zilnic în zece ani, acest fapt va avea un impact enorm asupra sănătăţii tale. Şi iată, totuşi e un act minor pe care-l faci în câteva minute.

Am un prieten pe care chiar îl admir şi care mă fascinează încă prin felul în care şi-a schimbat viaţa.

În liceu era un elev bun, prin primele două clase destul de micuţ şi n-a avut din câte ştiu nicio prietenă tot liceul. Dacă cineva din grupul nostru vroia să se lege de el automat îl întrebau “Tu când o să ai o prietenă?”. Regular guy, nu ieşea în evidenţă decât prin umorul său.

Ce face acum? E un student model. Şi când spun model mă refer la faptul că are 10 pe linie la examene. Ţinând cont că e la Poli, asta înseamnă ceva. Şi nu, nu vă gândiţi că-i un şoarece de bibliotecă. Chiar are viaţă socială.

Arată bine şi e sănătos. Se îmbracă cu stil, merge la sală, are grijă de el şi se vede asta.

Are o prietenă adorabilă cu care are o relaţie perfectă la prima vedere.

În 2-3 ani prietenul meu şi-a transformat viaţa. Prin schimbări radicale? Nu, pur şi simplu cândva a schimbat unghiul şi s-a ţinut de drum.

Probabil zici “ok, e o poveste drăguţă, dar eu vreau ca viaţa mea să se schimbe acum!”. Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar nu merge aşa. Şi în caz că ţi-a mers aştept şi eu reţeta.

Timpul potrivit pentru a planta un copac a fost acum 20. Următorul timp potrivit e acum.

Proverb chinezesc

Tu unde vei fi în 2-3 ani?


Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Nu stiu ce va fi nici peste o ora ,dar sper sa fie la fel de bine daca nu si mai bine ca acum .
  Schimbari am de la an la an ,mai mari sau mai mici
  Doua schimbari au fost majore ,acum 22 ani cand am ales sa nu mai fiu angajat si este Super.
  Acum 10 ani cand am hotarat sa imi schimb stilul de viata si sa traiesc mai Sanatos si sa:
  “Nu lucra pentru BANI. Pune BANII să lucreze pentru tine!” – Robert Kiyosaki. .
  Asa cum ai spus ,pana nu faci o schimbare cu tine, nu exista Schimbare.

  “Fiecare dintre noi are în mod inerent tot ce-i trebuie pentru a-şi atinge scopurile şi a-şi împlini visurile. Ceea ce ne lipseşte este instruirea, educaţia, cunoaşterea şi înţelepciunea de a folosi ceea ce avem deja.”-Mark Twain

 2. @Mihaela Felicitări pentru schimbările pe care le-ai făcut în viaţa ta 🙂 Şi mulţumesc pentru citate, mi-au plăcut mult, în special ce a spus Mark Twain 🙂

 3. Fain, ca de obicei 🙂 Aş mai completa că dacă aştepţi să se schimbe lucrurile pentru tine (vremea de afară, atitudinea părinţilor, să te cheme prietenii în oraş sau să apară o nouă dragoste), chiar şi în bine, nu va fi de ajuns. Vei fi tot victima circumstanţelor, însă de data aceasta unele fericite. Tot victimă însă. dacă mâine se schimbă factorii de mai sus, vei fi dus de curent, iar fericirea ta (pentru că presupun că de asta vor oamenii să-şi schimbe viaţa) nu va în controlul tău.

 4. @Monica Depinde cum priveşti: nu cred că trebuie să ne considerăm neapărat victime ale circumstanţelor noastre. Uite, de exemplu s-a aflat că fericirea e determinată de 3 factori:

  -în procent de 50% de factorii genetici

  -în procent de 40% de de acţiunile făcute în mod intenţionat

  -în procent de 10% de circumstanţele din viaţa noastră

  Aşa că fie că ne considerăm victime ale cisrcumstanţelor sau nu, acestea nu contează decât într-un procent foarte mic şi pe o perioadă destul de mică. Asta dpdv al fericirii cauzate de acestea. Însă dacă vorbim de sănătate de exemplu, într-adevăr suntem victime ale stării noastre de sănătate pe termen mai lung şi tocmai de aceea trebuie să ne străduim s-o întreţinem şi să evităm obiceiurile negative.

 5. Mie mi se pare că ne lăsăm excesiv influenţaţi de circumstanţe. Gândeşti ca ţara şi familia în care creşti. Apoi precum colegii de clasă. Apoi te duci la facultate în funcţie de ce fac şi colegii tăi. Nu ştiu câte dintre persoane din jurul nostru (care sunt doctori, de exemplu) ar fi făcut tot asta indiferent de familia, ţara, prietenii şi lucrurile care li s-au întâmplat. Lucrurile astea nu sunt mereu genetic în noi, pentru că factorii sociali şi psihologici ne influenţează la fel de mult.

 6. Foarte bun articol. 🙂

  Daca sarim dintr-un stil de viata in altul dintr-o data, disconfortul schimbarii va fi atat de mare ca ne va impinge sa revenim la scurt timp la fel cum eram inainte. De aceea principiul elefantului care se mananca bucata cu bucata e cel care functioneaza.

  Nu-mi place ce spune mesajul asta: “Dacă vă întrebaţi de ce desenul de mai jos e aşa jalnic, explicaţia e că l-am făcut eu.”

 7. Buna intrebare @Clau, esti reprezentant amway, Andrei?
  Am avut un prieten, care gandea exact ca tine, dupa citate. Lucra la amway. Si-a dat demisia, si-a facut o firma. Dupa 2 ani are datorii imense si nu mai poate iesi din ele. Intre timp mi-am facut si eu o firma prestand aceleasi servicii ca si el. Acum eu sunt pe profit si in dezvoltare. Eu ador ceea ce fac, el insa cauta banii cu ceea ce facea, mergand dupa citatele altora, incercand succesul din vorbe. Esecul nu a intarziat sa apara.

 8. Bravo Daniel, ma bucură faptul să aud că administrezi o societate comercială care este pe plus. In schimb nu înțeleg dorința ta de comparație cu foști tăi amici. Evidențiază-ti reusitele evitand comparația cu eșecurile altora, mai ales fiindu-ți si cunoștința. Aroganta orbește……..

 9. Despre ce aroganta vorbesti? Te rog nu face atac la persoana; nu am specificat nimic din ce ar putea sa ma eticheteze astfel. Nici numele meu, nici ce fac eu, nici cat castig. Asa suntem noi…

  Comparatia mea se baza pe faptul ca in ziua de astazi orice persoana isi atribuie un citat celebru in ideea de a reflecta succes. Lucrul asta l-am revazut la un meeting MLM (lipsit de succes) in care toti, ca la o intrunire a penticostalilor, recitau unul sau mai multe citate lasate de oamenii pe care ii cinstim la orele de filozofie sau marketing. Asa isi manifestau succesul si denigrau adevaratul inteles al citatului. Si din ce in ce mai multi merg pe ideea asta.

  p.s. evidentiaza-ti succesul evitand comparatia cu esecul altora? Sper ca intelegi ca pana si fizica este contrazisa cu replica asta.
  Urmatorul meci de fotbal pe care doresc sa il vad este cu o singura echipa pe teren.

 10. Bun articol, felicitari! Si eu am schimbat foarte multe in viata mea, in ultimele 18 luni. Cu rabdare. Cu mult curaj. Nu a fost simplu, insa am invatat si inca invat in fiecare zi. Mai mult, de cateva luni ii ajut si pe altii sa faca schimbari importante si sa aiba tot ce-si doresc in viata. Si am rezultate minunate, care ma fac foarte fericita:)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch