.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Cum să vă îndepliniţi scopurile

 February 22, 2010

By  Andrei Boar

Acum două săptămâni, publicam “Teoria Golurilor” şi spuneam la un moment dat “Treci la treabă”. Atât Boo cât şi Ariel au sugerat că pe acest punct trebuie insistat, aşa că am promis să dezvolt subiectul într-un articol viitor.

Acest articol îşi propune să ofere câţiva paşi practici utili pentru îndeplinirea scopurilor. Pentru că ne pricepem toţi la făcut liste cu obiective, însă mai greu e să trecem la treabă.

Aşadar cum trecem la treabă? Ce ne ajută să punem lucrurile în mişcare? Din propria experienţă vă pot da 9 sfaturi:

1. Faceţi primul pas. Primul pas e cel mai important lucru pe care îl veţi face în îndeplinirea unui scop.

Aveam în sesiune un examen. Şi aveam foarte puţin timp la dispoziţie, vreo două zile. Şi ca să reuşesc să parcurg cât mai mult din materie, trebuia să mă trezesc dimineaţa. Şi ideea asta nu-mi era prea simpatică. A sosit ziua, a sunat ceasul, iar eu stăteam în pat şi nu vroiam să ies. Eram pe punctul de a amâna, însă mi-am spus: “Uite, te trezeşti, mănânci, te îmbraci şi ieşi pe uşă afară. Şi dacă după ce-ai ieşit vrei să vii înapoi în pat, n-o să te judec.” Ei bine, în momentul în care eram cu ghiozdanul în spate gata îmbrăcat chiar nu mai aveam chef să mă întorc în pat 🙂 Atât de important e primul pas.

Cineva a spus: “Fă primul pas, restul vine de la sine”. E acelaşi sfat pe care vi-l dau.

2. Monitorizaţi-vă progresul. E foarte important să ştiţi unde vă aflaţi şi cât mai aveţi în îndeplinirea unui scop. Am observat la mine că am renunţat la unele scopuri doar pentru că n-am ţinut progresul. Dacă ţineţi progresul unui scop, atunci vă veţi gândi mai des la el şi veţi fi mai concentraţi.

Eu folosesc Google Docs pentru asta. Am un document intitulat “Rezoluţii 2010”. După lista cu rezoluţii am fiecare lună, în care scriu la ce obiectiv lucrez şi în ce stadiu mă aflu. Lucrul acesta mă ajută enorm pentru că aşa sunt constant cu scopurile mele.

Monitorizaţi-vă progresul. Nu trebuie să vă ia mai mult de 2-3 minute.

3. Concentraţi-vă pe rezultat şi pe beneficiile acestuia. Vor fi zile în care veţi dori să renunţaţi. Indiferent de cât de frumos e scopul vostru, s-ar putea ca la un moment dat să vă plictisiţi sau să vă ziceţi “astăzi n-o s-o fac”. În acele momente gândiţi-vă la ce vreţi să ajungeţi şi bucuria ce-o veţi avea când scopul va fi îndeplinit.

Vara trecută mi-am propus să mă trezesc în fiecare zi la 6 dimineaţa şi să alerg 3 kilometri. Prima zi a fost ok. A fost extraordinar: singur pe nişte dealuri, peisaj mişto, răsărit fain, aer curat ş.a.m.d. Însă a doua zi s-a făcut cunoscută febra musculară. Şi-am vrut să las pe cealaltă zi. Însă am reuşit să-mi imaginez cât de sănătos voi fi şi cât de bine mă voi simţi după alergat. Şi lucrul acesta m-a ajutat foarte mult. În plus, m-am gândit şi la primul pas menţionat la punctul 1.

4. Vorbiţi despre scopurile voastre. Nu vă ţineţi scopurile ascunse. Spuneţi-le prietenilor despre ele. Unii vă vor încuraja, alţii vă vor da sfaturi de reuşită.

S-ar putea ca alţii să vă spună că-i imposibil. Dar nu vă descurajaţi. “Lumea” nu e o chestie ce are întotdeauna dreptate.

Când vorbesc despre un scop la care lucrez, mă simt foarte bine. Ca şi cum aş căpăta cumva încredere în mine, ca şi cum mi-aş hrăni imaginea bună de sine pe care o am. Şi sunt sigur că acelaşi lucru îl veţi simţi şi voi. Nu trebuie să fie laudă de sine. Nu vă lăudaţi pe voi, lăudaţi scopurile la care lucraţi. De exemplu, eu nu ziceam cât de tare sunt că reuşesc să mă trezesc la 6 dimineaţa, în schimb lăudam beneficiile alergatului zilnic.

5. Nu vă descurajaţi. Anul trecut îmi propuneam să fiu bursier. N-am reuşit din primul semestru. Credeţi că m-am limitat şi mi-am spus: “Ok, deci peste nota 7 nu pot să trec, nu mai are rost”? Nu. Am învăţat din greşeli. Am muncit mai mult. Şi în anul doi am început cu o medie de bursă.

S-ar putea ca odată să eşuaţi. Însă eşecul nu e decât o şansă de a porni de la capăt. Eu mă tot las de fumat de un an încoace. Însă nu m-am oprit la primul eşec, nici la al zecelea 😀

6. Fiţi constanţi. Există vorba aceea: “repetiţia e mama învăţării”.  O altă replică a acestei vorbe e că dacă lucrezi 10.000 de ore într-un domeniu, vei ajunge să fii genial în acea activitate.

Lucrul acesta l-am observat la dansuri. Am făcut 10 ani de dansuri populare. La primele repetiţii, instructorului nu-i plăcea deloc de mine. Îmi sugera chiar că ar trebui să mă las. Peste vreo 7 ani, ieşeam de la şcoală direct la repetiţii. De data asta îl ajutam pe instructor să înveţe alţi copii. La un moment dat trebuia ca un dansator să danseze de unul singur pe scenă. Eu am fost dansatorul acela. Ce s-a întâmplat în cei 7 ani? Muncă, repetiţii de unul singur şi ambiţie, foarte multă ambiţie.

Sfatul meu e să conştientizaţi că perseverenţa vă ajută foarte mult. Cu cât practicaţi mai mult un lucru, cu atât veţi fi mai buni. E nevoie de muncă susţinută pentru a reuşi, mai ales când e vorba de un scop cu o dificultate mai mare.

7. Fiţi optimişti. Optimismul vă ajută foarte mult, mai ales când vă propuneţi lucruri enervante cum ar fi lăsatul de fumat. Deveniţi stresaţi, scopul vă macină şi dacă nu aveţi grijă, veţi uita că voi v-aţi propus acel scop pentru că asta e ceea ce aţi vrut să faceţi.

De aceea e important să vă bucuraţi  pentru ceea ce faceţi. Gândiţi-vă cât de frumos va fi când scopul va fi îndeplinit.

8. Sărbătoriţi-vă succesul. Dacă ţineţi progresul obiectivelor voastre, mai sărbătoriţi din când în când. Nu trebuie să aşteptaţi ca scopul să se îndeplinească ca să sărbătoriţi. Puteţi sărbători şi faptul că vă aflaţi la jumătatea drumului dvs.

9. Schimbaţi macazul. Lucraţi altfel. Să zicem că aveţi obiectivul: “anul ăsta vreau să am, X prieteni noi”. Credeţi dacă aţi fi procedat la fel anul trecut, n-aţi fi avut prieteni? Ce vreau să spun e că trebuie să lucraţi altfel. Trebuie să treceţi peste nişte convingeri de genul “păi eu nu vorbesc cu străinii”, “oare ce-ar zice x dacă l-aş aborda” ş.a.m.d. Dacă anul trecut n-a mers cu atitudinea pe care aţi avut-o, de ce credeţi că va merge anul ăsta?

Când am avut prima restanţă, mi-am dat seama că ceva n-a mers. Mi-am spus: “De data asta voi munci mai mult ca de obicei”. Cam asta e ideea: pregătiţi-vă pentru schimbare făcând lucrurile altfel decât de obicei.

Cam astea sunt lucrurile care mă ajută pe mine în îndeplinirea scopurilor. Cu siguranţă sunt mai multe. Dacă mai aveţi şi voi nişte trucuri de împărtăşit despre cum reuşiţi să vă îndepliniţi scopurile m-aş bucura dacă le-aţi lăsa într-un comentariu. Astea fiind spuse, treceţi la treabă!

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Primul pas, monitorizarea progresului (sau succesului) şi sărbătorirea succesului (sau progresului) mi se par cei mai importanţi paşi. Eu fără ei nu mă descurc. Fară primul pas nu pornesc, fără monitorizare nu sunt constant şi fără sărbătorire nu finalizez…

    Frumos, bine că ai dezvoltat idea. 🙂

  2. Eu ma hranesc cu entuziasm si optimism. Imi motivez copila din mine, spunandu-i cat de frumoasa o sa devina cand o sa creasca mare, cat de apreciata, cate bomboane o sa aiba si cat de roz o sa fie camera in care o sa doarma (metafore, desigur) dar asta numai daca e organizata si perseverenta.
    Si, bineinteles, citesc TopHabits 😀

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch