Cu toţii avem câte un obicei de care nu suntem mândri. Nu e ca şi cum am prefera ceva, ci mai degrabă cum fără voia noastră, ne agăţăm de o acţiune enervantă. Eu recunosc, fumez, îmi muşc buzele sau îmi rod unghiile când am emoţii şi câteodată sunt delăsătoare.
Sunt persoane care au obiceiuri mult mai dăunătoare, cum ar fi pariatul şi băuturile alcoolice. E foarte simplu să ne deprindem de un obicei, mai complicat e să renunţăm la el mai ales când ştim că este dăunător şi neplăcut. La fel ca shoppingul excesiv sau împrumutatul regulat al banilor, un obicei prost devine o activitate esenţială, dar periculoasă pentru starea ta generală.
Cum facem să scăpăm de un obicei prost
Conştientizează părţile negative. Nu îţi induce sentimentul că ceea ce faci e plăcut, te relaxează sau pur şi simplu îţi dă o stare de bine. Realizează ce efecte negative are asupra ta, fizic sau pshic, şi încearcă să dai la o parte obişnuinţa aparent plăcută.
Impune-ţi să VREI. Că să scapi de un obicei prost, trebuie în primul rând să vrei. Nu e de ajuns să spui că “de mâine nu mai fac x lucru” dacă nu crezi că poţi face asta.
Anunţă-ţi prietenii şi familia. Eu când m-am lăsat de fumat prima oară (pe bune…), am vrut să mă asigur că nu voi dezamăgi pe nimeni după câteva zile, aşa că am postat pe wall-ul de pe Facebook intenţiile şi data la care mă hotărâsem să fac pasul. Mi-a fost mult mai uşor şi m-am simţit încurajată. Cum m-am apucat din nou după aproape două luni vă povestesc într-un alt post 😀
Fii consecvent. Vor fi zile în care tentaţia va fi mai mare decât credeai. Să le numim “momente de nebunie”. Inconştient nu-ţi vei da seama că vrei acel lucru mai mult decât orice. Atunci gândeşte-te repede la ce te-a motivat de la început, stilul de viaţă, prietenii, banii. Nu e mai bine să faci un pact cu îngeraşul de pe umărul drept?
Ţine cont doar de infromatiile potrivite. Nu asculta sfaturile tuturor, mulţi dintre ei nu ştiu exact prin ce treci. Să zicem că ţii o dietă strictă şi la mic dejun şi prânz ai manacat numai mâncare sănătoasă, dar seara, în vizită la o mătuşă, ţi se oferă o caserolă întreagă de îngheţată, la fel cum mâncai înainte de începerea dietei. Mătuşă sigur nu vrea să fie rea şi ţine cu tine, doar că nu îşi da seama. (Sfat: depărtează-te de îngheţată şi nu ceda; adu-ţi aminte de punctul anterior)
“Dacă voi continua să fac asta, în 5 ani de acum încolo…” …te vei îndrepta, pobabil, spre multe datorii, boli serioase şi restricţii severe. Notează-ţi totul pe hârtie (pro şi contra) şi revizuieste-le când vei fi ispitit să te întorci la vechiul obicei.
Evită tentaţiile. Aruncă toate scrumierele din casă, taie-ţi unghiile până în carne sau ia un curs de controlul furiei :). Ţine-te deoparte de ce te-ar putea întoarce din drum, inclusiv de persoanele care încă nu au renunţat la obiceiul la care încerci să renunţi tu.
Înlocuieşte-l. Dacă te-ai obişnuit prea tare cu un lucru şi dintr-o dată îl elimini din viaţa ta, acolo ar putea rămâne un loc lipsă. În loc să fumezi sau să mănânci ceva de la junk food, mănâncă nişte fructe. Găteşte ceva bun în loc să stai cu orele la TV.
Treci la treabă, elimină tentaţiile şi fructifică productivitatea.
Dacă ai nevoie de ajutor, suntem alături de tine. Ştim că poţi 🙂
Foarte bun articolul! Eu m-am lasat de fumat acum 1 an in primavara cand m-am intrebat la ce anume imi foloseste totusi acel obicei. O stare euforica nu imi dadeau (e o schimbare de stare dar f mica), la gust nu erau bune deloc (de ex dulciurile nu sunt sanatoase dar sunt bune:), atunci de ce oare mai fumez?
Bineinteles si gasirea unui inlocuitor este ff importanta, eu acum inlocuiesc dulciurile cu fructele 😀
Felicitari! Ai trecut pragul critic de un an 🙂 Iti tinem pumnii pe mai departe!
Merci! 🙂 Chiar nu mai simt deloc nevoia, adica nu mai e un efort pentru mine de mult timp 🙂
Ah, eu am cedat atunci din cauza poftei. O sa mai incerc, momentan astept momentul cand o sa spun “Da, acum sunt pregatita”. Acum ma uit cu ciuda la ele…
Ah, tu inca te lupti cu asta? Cred ca e important sa-ti gasesti parghii puternice – exact cum scrie si in articol te poti imagina peste 5 sau 10 ani daca nu renunti, sau si mai bine – imagineaza-te cat de sanatoasa si frumoasa vei fi daca te vei lasa si readu imaginea asta in minte de fiecare data cand iti vine sa aprinzi o tigara. Apropo, la o perioada dupa ce te lasi, corpul se va regenera si chiar vei intineri cu cativa ani – nu e o metafora, chiar se intampla, am vazut asta si la Doctor Oz 🙂
Inca am monstrii, da 😀 Intr-o luna jumate cat nu am mai vrut sa fumez, m-am simtit atat de bine! Ajunsesem sa am obiceiurile mele la care tineam, cafea cu menta dimineata, ceai verde la pranz, chipsuri cat cuprinde 🙂 si fizic ma simteam excelent. Acum nu stiu, parca am ales sa tin cu dracusorul de pe umarul stang. Dar imi fac eu curaj.. Pentru ca pot 🙂
“Fii consecvent” – cred ca e cel mai important pont.
In legatura cu “anunta-ti prietenii si familia”… e cu doua taisuri.
Te invit sa vizionezi acest clip de 3 minute de pe TED.com
http://www.ted.com/talks/derek_sivers_keep_your_goals_to_yourself.html
Asta cu “anunta-ti familia si prietenii” te poate determina sa-ti atingi telul gandindu-te sa nu-i dezamagesti pe cei dragi. Intradevar, nu merge intotdeuna. Important e sa nu te dai batut si sa ai incredere ca poti merge pana la capat.