Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Cum scapi de un obicei prost


Cu toţii avem câte un obicei de care nu suntem mândri. Nu e ca şi cum am prefera ceva, ci mai degrabă cum fără voia noastră, ne agăţăm de o acţiune enervantă. Eu recunosc, fumez, îmi muşc buzele sau îmi rod unghiile când am emoţii şi câteodată sunt delăsătoare.

Sunt persoane care au obiceiuri mult mai dăunătoare, cum ar fi pariatul şi băuturile alcoolice. E foarte simplu să ne deprindem de un obicei, mai complicat e să renunţăm la el mai ales când ştim că este dăunător şi neplăcut. La fel ca shoppingul excesiv sau împrumutatul regulat al banilor, un obicei prost devine o activitate esenţială, dar periculoasă pentru starea ta generală.

Cum facem să scăpăm de un obicei prost

Conştientizează părţile negative. Nu îţi induce sentimentul că ceea ce faci e plăcut, te relaxează sau pur şi simplu îţi dă o stare de bine. Realizează ce efecte negative are asupra ta, fizic sau pshic, şi încearcă să dai la o parte obişnuinţa aparent plăcută.

Impune-ţi să VREI. Că să scapi de un obicei prost, trebuie în primul rând să vrei. Nu e de ajuns să spui că “de mâine nu mai fac x lucru” dacă nu crezi că poţi face asta.

Anunţă-ţi prietenii şi familia. Eu când m-am lăsat de fumat prima oară (pe bune…), am vrut să mă asigur că nu voi dezamăgi pe nimeni după câteva zile, aşa că am postat pe wall-ul de pe Facebook intenţiile şi data la care mă hotărâsem să fac pasul. Mi-a fost mult mai uşor şi m-am simţit încurajată. Cum m-am apucat din nou după aproape două luni vă povestesc într-un alt post 😀

Fii consecvent. Vor fi zile în care tentaţia va fi mai mare decât credeai. Să le numim “momente de nebunie”. Inconştient nu-ţi vei da seama că vrei acel lucru mai mult decât orice. Atunci gândeşte-te repede la ce te-a motivat de la început, stilul de viaţă, prietenii, banii. Nu e mai bine să faci un pact cu îngeraşul de pe umărul drept?

Ţine cont doar de infromatiile potrivite. Nu asculta sfaturile tuturor, mulţi dintre ei nu ştiu exact prin ce treci. Să zicem că ţii o dietă strictă şi la mic dejun şi prânz ai manacat numai mâncare sănătoasă, dar seara, în vizită la o mătuşă, ţi se oferă o caserolă întreagă de îngheţată, la fel cum mâncai înainte de începerea dietei. Mătuşă sigur nu vrea să fie rea şi ţine cu tine, doar că nu îşi da seama. (Sfat: depărtează-te de îngheţată şi nu ceda; adu-ţi aminte de punctul anterior)

Dacă voi continua să fac asta, în 5 ani de acum încolo…” …te vei îndrepta, pobabil, spre multe datorii, boli serioase şi restricţii severe. Notează-ţi totul pe hârtie (pro şi contra) şi revizuieste-le când vei fi ispitit să te întorci la vechiul obicei.

Evită tentaţiile. Aruncă toate scrumierele din casă, taie-ţi unghiile până în carne sau ia un curs de controlul furiei :). Ţine-te deoparte de ce te-ar putea întoarce din drum, inclusiv de persoanele care încă nu au renunţat la obiceiul la care încerci să renunţi tu.

Înlocuieşte-l. Dacă te-ai obişnuit prea tare cu un lucru şi dintr-o dată îl elimini din viaţa ta, acolo ar putea rămâne un loc lipsă. În loc să fumezi sau să mănânci ceva de la junk food, mănâncă nişte fructe. Găteşte ceva bun în loc să stai cu orele la TV.

Treci la treabă, elimină tentaţiile şi fructifică productivitatea.
Dacă ai nevoie de ajutor, suntem alături de tine. Ştim că poţi 🙂