.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

De ce suntem fericiţi?

 April 27, 2010

By  Ilinca Sălăgean

Am tradus exact titlul discursului susţinut de către Dan Gilbert din cadrul unei sesiuni TED din 2004, deşi cred că mai degrabă subiectul se referă la posibilităţile noastre de a ne face fericiţi. Ca multe dintre speech-urile TED, şi acesta oferă idei noi şi o prezentare interesantă şi dinamică. Dar mai mult decât atât, aduce o perspectivă ştiinţifică asupra unui domeniu pe care eu îl credeam neînţeles şi imposibil de explicat de către ştiinţă: fericirea.

Mai jos am ataşat videoclipul. Sper să vă faceţi timp să îl urmăriţi pe tot: are o durata de vreo 20 minute. Pentru a vă face curioşi şi a vă determina să investiţi timp în a-l urmări, vă voi preciza câteva idei interesante pe care le menţionează (alături de concluziile personale, bineînţeles 😀 )

  • felul în care s-a dezvoltat creierul uman, în timp, are legătură cu ceea ce simţim, cu ce ne face fericiţi şi simpla explicaţie oferită de Maslow se pare că nu este suficientă. Altfel spus, nu doar satisfacerea nevoilor diverse pe care le avem ne fac să fim fericiţi, ci şi un alt aspect: capacitatea creierului de a imagina fericirea, de a măsura intensitatea probabilă simţită în cazul unui anumit eveniment.
  • este minunat.. avem imaginaţie şi ne putem închipui fericirea cauzată de o dragoste perfectă, de o reuşită în carieră sau la examene, de o călătorie departe sau orice altceva te face să zâmbeşti când te gândeşti la acel lucru. Iar în funcţie de această aproximaţie, ne ambiţionăm în a atinge scopul sau declarăm că nu merită şi renunţăm.
  • un lucru extrem de interesant este că toţi ne lovim de dezamăgiri, de sentimentul de “mă aşteptam la mai mult” sau dimpotrivă “mă aşteptam să fie mult mai rău”. Este în firea omului, în natura umană. Marele secret aici cred că este cum poţi transforma aceste sentimente în avantajul tău, cum te poţi proteja de aceste dezamăgiri şi cum poţi fi cât mai fericit.
  • citat demn de notat: “Sunt cel mai fericit om în viaţă. Am în mine ceva ce poate transforma sărăcia în bogăţie, nenorocirea în prosperitate. Sunt mai invulnerabil decât Ahile; destinul nu are nici un loc în care să mă lovească” Sir Thomas Browne.
  • iar ca o ultimă idee: acest om de ştiinţă susţine că fie că ne atingem un obiectiv sau nu, vom fi la fel de fericiţi. Mai mult, el demonstrează acest lucru cu date statistice din diferitele cercetări pe care le-a realizat. Sună bizar şi paradoxal.

Sper că v-am făcut destul de curioşi să priviţi materialul şi sper să aud opinia voastră referitor la subiect. Cum e mai bine: să setezi aşteptări cât mai joase pentru a nu fi dezamăgit..şi pentru a fi mereu fericit? sau credeţi că aşteptările nu au nici o legătură cu a fi fericit?

Îi mulţumesc mult lui Anto (Antonia Onacă), care ne-a recomandat filmuleţul în cadrul unui training.

Vă doresc să găsiţi secretul fericirii!

Sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch