Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

De ce tu n-ai succes iar alţii au?

succes

Din 2005 până acum, de când am dat de dezvoltarea personală, am trecut prin mai multe stagii de evoluţie, cu diferite niveluri de succes.

Primul a fost acela să conştientizez că există şi un alt mod de a fi, de a gândi, de a acţiona şi că schimbarea este posibilă. Al 2-lea a fost să experimentez cu lucruri concrete, palpabile. Însă doar când am început să mă concentrez pe interior, pe schimbarea profundă, am putut simţi că am evoluat cu adevărat.

De-a lungul acestui drum, am văzut, în mod practic, ce merge şi ce nu merge. Astfel am identificat anumite pattern-uri de comportament care îi diferenţiază pe cei care au succes de cei care n-au, în toate domeniile.

Care sunt pattern-urile de succes?

1. Naturaleţe vs robotizare. Dacă aş începe acum dezvoltarea mea personală de la zero, lucrul ăsta ar fi primul pe care l-aş schimba: să încep din interior. Să lucrez mai mult la psihologia mea decât să adopt “metode” care ar duce spre succes. Să experimentez lucrurile din punctul ăsta de vedere, iar abia apoi să adopt anumite tipare.

Te invit să te uiţi la tine şi la viaţa ta, din exterior. Îţi place ceea ce vezi? Poţi să povesteşti copiilor tăi ceea ce faci şi să fii mândru de tine? Poţi să faci un clip cu viaţa ta şi să-l pui pe YouTube?

2. Strategie vs metodă. Poţi să dai peste cel mai bun sfat din lume chiar acum. Poate ţi-ar schimba viaţa într-un mod radical, însă acel sfat este în momentul actual pentru tine doar “o metodă”. Cum se încadrează el în “the big picture“? Care este drumul pe care trebuie să-l parcurgi ca să ajungi acolo? Care sunt obstacolele?

Trebuie să îţi creezi o hartă pentru succes şi să foloseşti strategii care sunt în concordanţă cu nivelul tău actual de dezvoltare personală.

3. Proces vs obiectiv. În momentul în care ţi-ai setat un obiectiv, uită de el şi concentrează-te asupra drumului pe care îl ai de parcurs. După ce ţi-ai setat nişte target-uri clare, redefineşte ce înseamnă succesul pentru tine.

Trebuie să priveşti ca victorie faptul că ai mai făcut un pas, că ai încercat din nou, şi drept eşec şi înfrângere faptul că ai renunţat să mai lupţi.

4. Pasiune vs rută forţată. Indiferent că vrei să slăbeşti 10 kilograme, să dobândeşti independenţă financiară sau să intri într-o relaţie cu o persoană minunată, vor exista mai multe căi de a ajunge acolo. Unele ţi se vor potrivi, iar altele nu.

Poţi să ai grijă de condiţia ta fizică făcând înot, mergând la sală sau practicând o artă marţială.

Poţi să te îmbogăţeşti formând un sistem de pârghii financiare, devenind patron sau investind.

Poţi să-ţi găseşti jumătatea intrând în vorbă cu persoane necunoscute, apelând la cercul de prieteni sau folosindu-te de cadrul unor activităţi care îţi fac plăcere.

Dacă unul îţi bagă pe gât calea lui şi tu nu te poţi împăca cu acea rută de acţiune, dacă nu eşti pasionat de “drum“, nu-ţi vei putea atinge obiectivul niciodată.

5. Joc vs problemă. Este mult mai uşor să-ţi schimbi viaţa în momentul în care te detaşezi, în care nu priveşti totul printr-o lentilă de seriozitate, în care începi să te distrezi. Secretul e să îţi transformi problemele în joculeţe, printr-un proces de gamificare.

La ce “nivel” eşti în fiecare dintre ariile vieţii tale? Unde vrei să ajungi, într-un mod cât mai clar? Care este drumul pe care trebuie să-l parcurgi, să ajungi din punctul A în punctul B?

Construieşte-ţi paşii aplicând “divide et impera” şi ieşi, în mod constant, câte puţin din zona de comfort.

Te poţi lovi de blocaje gen: frică, stres, anxietate. Cheia pentru a nu renunţa atunci când întâlneşti obstacole este să lucrezi în starea de flux, unde provocarea să corespundă nivelului de skill pe care îl deţii.

Eşuezi dacă nu faci nimic, dar şi atunci când provocarea este prea mare pentru tine.

Nu tragi 10 kile când tu poţi să tragi doar 5. Nu te apuci să faci investiţii când tu nu ştii să-ţi gestionezi puţinii bani pe care-i ai. Nu te bagi în vorbă cu persoane necunoscute dacă îţi este frică să ieşi din casă.

Cum aplici în acest moment principiile de mai sus?

1. Naturaleţea. Concentrează-te mai mult pe mentalitatea din spatele acţiunilor, decât pe acţiunea în sine.

2. Strategia. Fă-ţi un plan care încorporează sfaturile de valoare pe care le primeşti.

3. Procesul. Lucrează să-ţi formezi obiceiuri care duc în mod natural la succes.

4. Pasiunea. Experimentează, găseşte acele lucruri pe care le poţi face tot timpul, care îţi aduc bucurie, şi concentrează-te asupra lor 90% din timp.

5. Jocul. Construieşte-ţi challenge-uri corespunzătoare nivelului de skill şi acţionează “kaizen”.

Dacă ai întrebări, nelămuriri, sau vrei să ne împărtăşeşti cum ai să aplici principiile astea în viaţa ta, lasă un comentariu mai jos. Mult succes!

Sursă FOTO