.st0{fill:#FFFFFF;}

Inteligenta emotionala

Despre relatii – de la casatorie la divort

 September 16, 2013

By  Cristian Ciuberea

Pentru că la finalul săptămânii va fi un nou seminar Essence Foundation la Cluj, m-am uitat azi la o emisiune cu dr. Menis în care vorbește despre relații, de ce oamenii se căsătoresc mai rar și divorțează mai repede.

Am extras câteva idei care mi-au plăcut, pe restul te las să le descoperi singur:

1. Lumea trece printr-o criză a relațiilor pentru că nu înțelege relațiile. Dacă vrei să înveți o meserie, cum ar fi să fii doctor, șofer sau poate contabil, ai la dispoziția ta un mentor care te învață meseria, iar la final primesti și examen! Când vine vorba de relații, ești pe cont propriu.

2. Relațiile sunt aproape imposibile pentru că toata lumea are așteptări foarte mari de la celălalt.

3. În ultima perioadă se face trecerea de la cultura de grup spre cultura de individ. Nu mai e despre “noi”, ci despre “mine”. Ce vreau eu, ce pot obține eu.

4. Oamenii nu sunt proiectați să trăiască separat. Au nevoie de o comunitate care să îi sprijine. În lipsa acesti comunități, au nevoie de un terapeut, dar încă mai sunt persoane care cred că la terapeut merg doar nebunii.

5. Conexiunea între oameni e din ce în ce mai slabă. Vezi oamenii care stau unul lângă altul și vorbesc prin sms-uri. Și da, e caz concret.

6. În inimile femeilor există furie(adunată din moși strămoși) și din cauza asta îi tratează pe bărbați fără respect. Cel mai important lucru pentru un bărbat e să fie respectat(în lispa respectului, se apucă de baut, devine violent, sau înseală), pe când cel mai important lucru pentru o femeie e să se simtă iubită.

7. De multe ori, dorința de afecțiune, provine din faptul că nu am primit-o când eram mici. Iar când creștem, așteptăm să o primim de la altcineva, necondiționat.

8. Cerem prea multe, și de multe ori comunicăm cu violență și unul din lucrurile pe care și le doresc cel mai puțin e să le fie rănite sentimentele. Iar cuplurile își rănesc reciproc sentimentele des, pentru că din punct de vedere emoțional, sunt încă furioși.

9. Una din cele mai mari probleme e că încercăm să controlăm emoțiile intelectual. Vrem să folosim mintea pentru a înțelege emoțiile. Dar în noi există emoții foarte adânci despre care nici măcar nu se poate discuta în cuvinte și necesită muncă de experiență, în grupuri, în așa fel încât să simțim emoțiile din nou și să le vindecăm.

10. Înlocuiește iubirea cu recunoștința. Când spui cuiva te iubesc, spui “îmi aparții”. Dacă ești recunoscător celui de lângă tine că e cu tine, atitudinea lui față de tine se va schimba.

Vă invit să urmăriți emisiunea și să treceti informațiile prin filtrul vostru.

Iar dacă doriți să vă vindecați emoțiile, vă invit să citiți mai multe despre seminarul de săptămâna asta.
[embedit snippet=”casatorie-si-divort”]

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch