Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Despre Taoism

Despre taoism ştiam foarte puţin lucruri. Interesul mi l-a trezit Wayne Dyer, când a pomenit ceva despre Tao Te Ching în filmul The Shift: Ambition to Meaning.

Zilele trecute, mi-a picat sub ochi cartea Calea neştiutului Dao când eram la bibliotecă şi mi-am spus că trebuie să văd până la urmă farmecul acestei filozofii.

Ce e taoismul

Taoismul îşi are originea în China de acum 5000 de ani şi e una din cele 3 filozofii chineze alături de budism şi confucianism.

Dincolo de faptul că e o religie, acesta presupune şi un mod de viaţă bazat pe renunţarea la dorinţele personale, un trai retras pliat după modul firesc de existenţă al naturii.

“Calea neştiutului Dao” e o culegere a celor mai importante texte taoiste, printre care şi Tao Te Ching scrisă de Lao Tzu, cea mai publicată carte după Biblie.

Trebuie să recunosc, mi-e destul de greu să explic ce e până la urmă Tao. Citind cartea, nu poţi decât să-i simţi cumva esenţa, fără s-o poţi explica însă, lucru pe care îl afli încă de la începutul cărţii: “Tao despre care se poate vorbi nu este Tao cel adevărat. Numele care poate fi numit nu este numele adevărat.” (Tao The Ching).

Calea înţeleptului taoist

“Pe o potecă lăturalnică, un înţelept îşi ducea liniştitul trai

Mâncând atât cât să vieţuiască numai.

Şi oricât de sărac şi vrednic de milă părea,

El era fericit şi se stima.”

Acest text, prezicerea numărul 63 din poemele lui Wong Tai Sin, surprinde însuşirile esenţiale ale înţeleptului taoist. Nimic în afară totul este înăuntru. Fiind indiferent la tot ce lumea consideră valoros, înţeleptul priveşte înăuntru şi află acolo întregul cosmos şi raţiunea existenţei. Privind în afară, el vede o lume scindată de aspiraţii contradictorii. Din păcate, n-am înţeles prea bine ideea cum că înţeleptul înfăptuieşte lucrurile prin non-acţiune.

Mi-a plăcut însă mult ideea de a fi retras şi a înfăptui lucrurile fără să-ţi acorzi importanţă, de a renunţa la pasiunile personale şi de a rămâne indiferent la lucrurile materiale pentru care lumea se zbate atât de mult.

Iniţial, am vrut să scriu un articol cu citatele mele preferate din carte, însă m-am trezit că notam câte o idee de pe fiecare pagină şi în felul acesta ajungeam la un articol imens. De aceea, am ales un fragment din carte care mi-a plăcut mult şi-l redau aici. Sper să nu fie prea lung:

Debarasându-te de pofte şi restrângându-ţi pasiunile, poți scăpa de tulburare și neliniște. Înlăturând greșeala și renunțând la rău, poți preîntâmpina nenorocirile. Evitând excesul de vin și stăpânind dorințele trupești, poți scăpa de pervertire. Ferindu-te de bârfă și fiind mai presus de atingerea bănuielii, poți evita opreliștile din calea treburilor tale. Prin studiu cuprinzător și întrebări neostoite poți în mare măsură să îți lărgești cunoașterea. Printr-o purtare nobilă și demnă și o reținere în conversație, poți să-ți cultivi persoana. Prin curtoazie, sobrietate, modestie și moderație, poți face ca bunurile ce le deții să nu se împuțineze. Prin calcule amănunțite și îndreptându-ți cugetul spre viitorul îndepărtat, poți evita sărăcia.

Consultându-te cu cel binevoitor și făcându-ți prieteni din cei sinceri și drepți, poți să-ți asiguri sprijin în vremuri de restriște. Făcând altora ceea ce ai dori să ți se facă ție, și fiind sincer și cinstit în toate tranzacțiile tale, poți să-i atragi pe toți oamenii să-ți devină prieteni. Încredințându-ți responsabilitățile unor oameni pricepuți și folosindu-te de însușirile lor deosebite, poți într-adevăr să continui afacerile de Stat.

Disprețuind  pe cei răutăcioși și alungându-i pe bârfitori din preajma ta, curmi dezordinea. Încercând ca în practicile de azi să le cercetezi pe cele din vechile timpuri, poți evita greșelile grosolane. Estimând mai întâi sorții pentru și contra unei afaceri și apoi calculând ce trebuie să faci în circumstanțe date te vei pregăti să întâmpini cele mai neașteptate apariții. Asigurându-te împotriva nemulțumirii și știind cum să-ți folosești puterea, vei fi în stare să descâlcești situațiile complicate.

Păstrându-ți cunoașterea pentru tine însuți și acționând doar când prilejurile favorabile se ivesc, eviți de a intra în tulburări neizbutind în ceea ce tu însuți pretindei că ești în stare să îndeplinești. Prin fermitatea și stabilitatea țelului, îți vei spori meritul. Prin neobosite strădanii și încărcat de virtute, vei fi în stare să te păstrezi în siguranță până la moarte.

Resurse de taoism

Dacă sunteţi pasionaţi de acest subiect aş vrea să-mi recomandaţi nişte surse de informare ca să învăţ mai mult având în vedere că abia acum am început să citesc despre subiect.

Ce vă pot recomanda eu, e cartea “Calea neştiutului Dao” pentru început. E foarte uşor de citit şi cine ştie, poate veţi fi încântat de ea şi o veţi citi de mai multe ori cum am făcut eu.

Încă o carte pe care o citesc şi care e destul de bună pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu subiectul, e Elemente de Taoism de Martin Palmer. Din păcate e mai veche, o găsiţi pe Okazii(aici şi aici) sau poate pe la o bibliotecă. Eu am găsit-o la biblioteca Octavian Goga, filiala Zorilor(Cluj).

Autor&Titlu: Calea Neştiutului Dao

Editura: Herald

sursa FOTO