.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

Despre Taoism

 January 10, 2011

By  Andrei Boar

Despre taoism ştiam foarte puţin lucruri. Interesul mi l-a trezit Wayne Dyer, când a pomenit ceva despre Tao Te Ching în filmul The Shift: Ambition to Meaning.

Zilele trecute, mi-a picat sub ochi cartea Calea neştiutului Dao când eram la bibliotecă şi mi-am spus că trebuie să văd până la urmă farmecul acestei filozofii.

Ce e taoismul

Taoismul îşi are originea în China de acum 5000 de ani şi e una din cele 3 filozofii chineze alături de budism şi confucianism.

Dincolo de faptul că e o religie, acesta presupune şi un mod de viaţă bazat pe renunţarea la dorinţele personale, un trai retras pliat după modul firesc de existenţă al naturii.

“Calea neştiutului Dao” e o culegere a celor mai importante texte taoiste, printre care şi Tao Te Ching scrisă de Lao Tzu, cea mai publicată carte după Biblie.

Trebuie să recunosc, mi-e destul de greu să explic ce e până la urmă Tao. Citind cartea, nu poţi decât să-i simţi cumva esenţa, fără s-o poţi explica însă, lucru pe care îl afli încă de la începutul cărţii: “Tao despre care se poate vorbi nu este Tao cel adevărat. Numele care poate fi numit nu este numele adevărat.” (Tao The Ching).

Calea înţeleptului taoist

“Pe o potecă lăturalnică, un înţelept îşi ducea liniştitul trai

Mâncând atât cât să vieţuiască numai.

Şi oricât de sărac şi vrednic de milă părea,

El era fericit şi se stima.”

Acest text, prezicerea numărul 63 din poemele lui Wong Tai Sin, surprinde însuşirile esenţiale ale înţeleptului taoist. Nimic în afară totul este înăuntru. Fiind indiferent la tot ce lumea consideră valoros, înţeleptul priveşte înăuntru şi află acolo întregul cosmos şi raţiunea existenţei. Privind în afară, el vede o lume scindată de aspiraţii contradictorii. Din păcate, n-am înţeles prea bine ideea cum că înţeleptul înfăptuieşte lucrurile prin non-acţiune.

Mi-a plăcut însă mult ideea de a fi retras şi a înfăptui lucrurile fără să-ţi acorzi importanţă, de a renunţa la pasiunile personale şi de a rămâne indiferent la lucrurile materiale pentru care lumea se zbate atât de mult.

Iniţial, am vrut să scriu un articol cu citatele mele preferate din carte, însă m-am trezit că notam câte o idee de pe fiecare pagină şi în felul acesta ajungeam la un articol imens. De aceea, am ales un fragment din carte care mi-a plăcut mult şi-l redau aici. Sper să nu fie prea lung:

Debarasându-te de pofte şi restrângându-ţi pasiunile, poți scăpa de tulburare și neliniște. Înlăturând greșeala și renunțând la rău, poți preîntâmpina nenorocirile. Evitând excesul de vin și stăpânind dorințele trupești, poți scăpa de pervertire. Ferindu-te de bârfă și fiind mai presus de atingerea bănuielii, poți evita opreliștile din calea treburilor tale. Prin studiu cuprinzător și întrebări neostoite poți în mare măsură să îți lărgești cunoașterea. Printr-o purtare nobilă și demnă și o reținere în conversație, poți să-ți cultivi persoana. Prin curtoazie, sobrietate, modestie și moderație, poți face ca bunurile ce le deții să nu se împuțineze. Prin calcule amănunțite și îndreptându-ți cugetul spre viitorul îndepărtat, poți evita sărăcia.

Consultându-te cu cel binevoitor și făcându-ți prieteni din cei sinceri și drepți, poți să-ți asiguri sprijin în vremuri de restriște. Făcând altora ceea ce ai dori să ți se facă ție, și fiind sincer și cinstit în toate tranzacțiile tale, poți să-i atragi pe toți oamenii să-ți devină prieteni. Încredințându-ți responsabilitățile unor oameni pricepuți și folosindu-te de însușirile lor deosebite, poți într-adevăr să continui afacerile de Stat.

Disprețuind  pe cei răutăcioși și alungându-i pe bârfitori din preajma ta, curmi dezordinea. Încercând ca în practicile de azi să le cercetezi pe cele din vechile timpuri, poți evita greșelile grosolane. Estimând mai întâi sorții pentru și contra unei afaceri și apoi calculând ce trebuie să faci în circumstanțe date te vei pregăti să întâmpini cele mai neașteptate apariții. Asigurându-te împotriva nemulțumirii și știind cum să-ți folosești puterea, vei fi în stare să descâlcești situațiile complicate.

Păstrându-ți cunoașterea pentru tine însuți și acționând doar când prilejurile favorabile se ivesc, eviți de a intra în tulburări neizbutind în ceea ce tu însuți pretindei că ești în stare să îndeplinești. Prin fermitatea și stabilitatea țelului, îți vei spori meritul. Prin neobosite strădanii și încărcat de virtute, vei fi în stare să te păstrezi în siguranță până la moarte.

Resurse de taoism

Dacă sunteţi pasionaţi de acest subiect aş vrea să-mi recomandaţi nişte surse de informare ca să învăţ mai mult având în vedere că abia acum am început să citesc despre subiect.

Ce vă pot recomanda eu, e cartea “Calea neştiutului Dao” pentru început. E foarte uşor de citit şi cine ştie, poate veţi fi încântat de ea şi o veţi citi de mai multe ori cum am făcut eu.

Încă o carte pe care o citesc şi care e destul de bună pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu subiectul, e Elemente de Taoism de Martin Palmer. Din păcate e mai veche, o găsiţi pe Okazii(aici şi aici) sau poate pe la o bibliotecă. Eu am găsit-o la biblioteca Octavian Goga, filiala Zorilor(Cluj).

Autor&Titlu: Calea Neştiutului Dao

Editura: Herald

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Draga Andrei,

  demult am citit si eu o carte taoista. Am uitat ce titlu avea.
  Pot sa zic ca m-a constientizat sa gindesc despre propria viata.

  Atunci nu am inteles exact nici eu multe din carte, dar mi-au plkacut axiomele din ea (probabil pentru ca sunt undeva adinc o matematiciana).

  Acel principiu de non-actiune m-a contratiat si pe mine, deoarece sunt o persoana care “sare in actiune” fara sa gindeasca, deci acest concept mi-era total strain si de neinteles.

  In cursul timpului am invatat insa acest principiu si i-am invatat puterea. In fond este simplu: refuzi sa actionezi, exact cind totul din tine urla pentru actiune si refuzi sa zici tot ce stii despre ceva, chiar daca iti dai seama ca doar comunicarea acelei informatii ar putea salva o situatie de la dezastru. Das descoperi ca prin non-actiunea ta altceva mult mai puternic s-a intimplat; cineva care nu neaparat intra in actiune din cauza vidului creat prin non-actiune a facut pasul decisiv care i-a deschis acelei persoane cai nebanuite despre personalitatea lor. Sau nespunind cea mai completa si corecta informatie ai deschis cai spre a descoperi noi aspecte ale aceleiasi informatii pe care nici tu nu le stiai – dar oferind “totul pe tava” ai fi oprit o cale de a descoperi acele lucruri nestiute.

  Cred ca non-actiunea este o arta care se invata cu virsta, nu o poti invata din carti. Este un exercitiu al vointei, al rabdarii, al umilintei. Dar cine a invatat-o cistiga enorm din asta.

  Iti doresc sa o poti trai in experienta proprie; numai asa ii vei putea savura magnitudinea.
  Eu o traiesc zi de zi cu fetita mea – de aceea stiu ce unealta minunata este.

  Iti doresc o zi buna.
  A.

 2. Lao zi – Tao Te King
  Zhuang Zi – Calatorie libera
  Huai Nan Zi – Dao, marele luminator
  Lao Zi si Biblia
  A se citi in aceasta ordine pt a produce o coerenta a gandiri; pt a lega cap la cap toate adevarurile care alcatuiesc Supremul Adevar. Mai recomand a se cauta despre invatatul japonez Sokei-an Sasaki

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch