Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Dezvoltare personală: 5 lucruri înainte de a începe

În articolul trecut vorbeam despre momentul în care alegi să-ţi schimbi viaţa. Aş numi acel moment punctul zero al dezvoltării personale, momentul în care decizi că vrei să fii cine poţi fi şi nu ceea ce ai fi putut să fii.

Însă acel moment de entuziasm nu va însemna nimic, dacă nu vei începe să faci ceva practic care să reflecte transformarea ta.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a începe

Când decizi să te dezvolţi personal, e ca şi cum alegi să faci o călătorie. Şi înainte de călătorie, întotdeauna te interesezi cum va fi drumul, vremea, ce vei întâlni pe drum ş.a.m.d. Vorbind din experienţă sunt câteva lucruri pe care trebuie să le ştii înainte de a începe:

1. nu va fi uşor. Motivul pentru care nu va fi uşor să te schimbi e confortul în care te-ai complăcut până acum. Şi va fi destul de greu să renunţi la confort. Vei avea momente în care te vei întreba dacă ceea ce faci e ceea ce vrei cu adevărat ş.a.m.d. Vor fi nişte teste grele peste care trebuie să treci. În acele momente va trebui să-ţi reaminteşti că într-un moment de luciditate tu ai decis să faci aşa ceva şi să ai încredere în persoana ta din trecut.

2. ai nevoie de o tonă de răbdare. Vei începe să faci schimbări în viaţa ta şi vei observa că te simţi la fel, ba chiar mai rău datorită confortului la care ai renunţat. Însă doar pentru că nu vezi nicio schimbare în viaţa ta, ăsta nu e un motiv pentru care trebuie să renunţi.

În cartea De la idee la bani este o mică povestire cu un căutător de aur care a tot săpat şi n-a găsit nimic. După ce s-a săturat de săpat, dezamăgit, a vândut locul altui om. După un metru, acel om a găsit aurul ce l-a făcut bogat. Morala poveştii: trebuie să ai răbdare, iar în momentul în care decizi să renunţi eşti mai aproape de succes decât ţi-ai imagina.

3. trebuie să fii disciplinat. Când am început să renunţ la fumat mi-am dat seama de un lucru: nu era greu să te laşi de fumat, era foarte, foarte uşor să te reapuci.  De aceea trebuie să te gândeşti înainte că va trebui să faci uz de toată voinţa ta ca să reuşeşti, tocmai pentru că e foarte uşor de a ceda tentaţiilor. Dacă tot suntem la capitolul voinţă, hai să vă spun o poveste:

Odată m-am decis să nu mai pierd nopţile şi să dedic mai mult timp somnului. După o zi un prieten îmi zice:

-Hai să mergem în Janis!

-Măi, nu vin că nu mai vreau să-mi pierd nopţile, îi răspund eu.

După aceea m-am pus în pat rugându-mă în gând să mă mai sune o dată să mă cheme. După câteva minute a venit o trupă de colegi şi-au bătut la uşă. Am sărit din pat, în 5 minute eram îmbrăcat şi peste o jumătate de oră eram în al 9-lea cer în Janis 🙂

4. oricând te poţi ridica. Cred că m-am lăsat de fumat de…am şi uitat de câte ori. Momentan sunt tot în proces de lăsat, însă dacă mă reapuc din nou asta nu înseamnă că nu voi mai încerca din nou.

Unii încep lucruri şi dacă într-un moment mai greu o dau în bară nu vor mai încerca. Greşit. Oricând meriţi a doua şansă. Chiar şi a zecea. Dacă tu însuţi nu-ţi dai şanse, nu te aştepta să-ţi dea alţii.

5. trebuie să vrei cu adevărat. Dacă îţi doreşti să faci ceva, trebuie să-ţi doreşti atât de mult încât să ţi se pară imposibil să eşuezi. Mai jos, te invit să vizionezi un filmuleţ motivaţional despre importanţa voinţei atunci când îţi doreşti succes:

Bun, acum vreau să mă ajutaţi la ceva. În următorul articol am să scriu despre primul pas pe care trebuie să-l faci când începi să-ţi schimbi viaţa.

Însă aş dori să ştiu care e părerea voastră(a mea va fi în articol). Deci: Care credeţi că e primul pas pe care trebuie să-l faci când alegi să-ţi schimbi viaţa?

sursa FOTO