.st0{fill:#FFFFFF;}

Relaţii

Dragoste, sex şi relaţii de durată

 May 6, 2010

By  Cristian Ciuberea

De 1 mai am fost în excursie cu grupul Fitzuica. Am avut şi o temă pe care am dezbătut-o în excursie şi anume relaţiile dintre fete şi băieţi. Cu ocazia asta ne-am uitat la câteva fragmente din seminarul Dragoste, sex şi relaţii de durată ţinut de Chip Ingram. Pentru că mi s-a părut interesant, când am ajuns acasă m-am uitat la tot. E un seminar ce vine cu o perspectivă nouă despre cum să ai o relaţie serioasă, de durată.

Reţeta Hollywoodiană vs. Reţeta lui Dumnezeu

Reţeta Hollywoodiană spune că dacă vrei să ai o relaţie trebuie să urmezi următorii 4 paşi:
1. Găseşte persoana potrivită. Trebuie să devii un vânator, trebuie să fii o momeală bună.
2. Îndrăgosteşte-te. Nu contează dacă e prima dată când o vezi, nu contează dacă nu ştii cum o cheamă, se poate să fie dragostea vieţii tale.
3. Proiectează-ţi toate speranţele şi visele pe cealaltă persoană. Ea e salvarea!
4. Dacă eşuezi, ia-o de la început cu primii 3 paşi.

Reţeta lui Dumnezeu spune în schimb că:
1. Trebuie să fii persoana potrivită. În loc să cauţi persoana potrivită, fii persoana potrivită.
2. Trăieşte în dragoste, fii cel care dă, nu cel care primeşte. Dragostea înseamnă a-i oferi celuilalt ceea ce are nevoie atunci când merită cel mai puţin.
3. Pune-ţi speranţa în Dumnezeu
4. În caz că se întamplă ceva, reia paşii de mai sus. Spre deosebire de cealaltă reţetă, există diferenţa că dacă îţi dai seama că nu e ceea ce vrei, vei putea spune: relaţia cu acea fată sau băiat a fost diferită, pentru că m-a ajutat să mă apropii mai mult de Dumnezeu decat orice alt baiat sau fată pe care am cunoscut-o.

Abordarea Hollywoodiană se referă la cum arăţi, la cum te simţi, la ce poţi obţine. Şi când doreşti să obţii ceva, celălalt la fel, se naşte conflictul. Celălalt model spune că e pregătită pentru o relaţie acea pesoană care nu are nevoie de o relaţie. Nu vrea să salveze pe nimeni, nu vrea pe nimeni care să o salveze.

Modelul triunghiurilor

Există două modele de triunghiuri după care oamenii îşi construiesc relaţiile. În partea stângă e modelul Hollywoodian, reprezentat printr-o piramidă întoarsă, fără prea mare stabilitate iar în dreapta modelul lui Dumnezeu, reprezentat de o piramidă stabilă.

În primul caz, totul începe cu atracţia fizică, relaţie care de cele mai multe ori e sortită eşecului. O să vorbesc mai mult despre al doilea model.

Primul pas pe care ar trebui să-l faci e să te uiţi la caracterul celuilalt, la valorile lui, la calităţile ei/lui ca femeie/bărbat, pentru că frumuseţea fizică e trecătoare. Apoi, ar trebui să-i vezi latura socială, să vezi cum se poartă cu ceilalţi, cu familia, cu prietenii, să vezi dacă nu cumva atunci când e cu tine doar încearcă să te impresioneze, când el/ea e de fapt altă persoană.

Abia după ce vezi cum se poartă în societate, începi să îl cunoşti mai bine, să vezi dacă există compatibilitate la nivel de personalităţi şi abia apoi laşi emoţiile să intre în scenă. Dacă ajungi să iubesti o persoană nu doar pentru cum arată, poţi trece şi la partea fizica, la sex, care presupune comunicare, părtăşie, o aliniere a emoţiilor, a socialului, a relaţionalului.

Cele 3 tipuri de iubire:

Eros – dragostea eros e o nevoie, se bazează pe atracţie fizică şi împlinire. Dragostea asta se referă la senzualitate, euforie, erotism. E necesară într-o relaţie, dar o relaţie nu se poate baza doar pe ea.

Phileo – dragoste reciprocă, împărtăşită. Acest tip de dragoste implică activităţi şi pasiuni comune, de genul unei plimbări pe malul mării sau prin parc. Acest tip de dragoste se referă la a fi cei mai buni prieteni, de a merge prin viaţă împreună.

Agape – o formă supranaturală de dragoste, e dragostea care dă. Poate fi unilaterală, adica acea persoană poate iubi chiar şi când celălalt nu răspunde.

Dacă vrei să răspunzi la întrebarea “sunt îndragostit?” trebuie să faci diferenţa între aceste 3 tipuri de dragoste. Mulţi confundă dragostea cu pasiunea sau atracţia fizică, care ţine de la cateva saptămâni pâna la 18 luni. Una din diferenţele dintre a iubi şi a fi îndrăgostit e că poţi să fii îndrăgostit de mai multe persoane în acelaşi timp, dar poţi iubi doar o singură persoană. În seminar, Chip oferă şi un test pe care să îl faci pentru a afla dacă ceea ce simţi e dragoste sau pasiune.

Am povestit doar despre primul disc, dintr-un total de 4. Structura seminarului e următoarea(are în total aproximativ 6 ore):

Sesiunea 1: Reţeta Hollywoodiană pentru 0 relaţii de durată
Sesiunea 2: Doua modele pentru relaţii de durată
Sesiunea 3: Înainte de a te “indragosti”
Sesiunea 4: Cum poti să afli dacă eşti îndragostit
Sesiunea 5: Dragoste si sex: e bine să cunoşti diferenţa
Sesiunea 6: Diferenţa între dragoste şi sex
Sesiunea 7: Puritatea sexuală într-o lume saturate de sex
Sesiunea 8: Cum acceptăm dragostea şi cum refuzăm sexul de mâna a doua
Sesiunea 9: Treziţi-vă, există o cale mai bună de a construi relaţii

Dacă eşti interesat să vezi seminarul şi nu îl găseşti trimite un mail pe tobhabits[at]gmail.com şi îţi voi trimite un link de download.

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch