Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Dreptul la a nu face nimic

Am zile în care refrenul Nu am chef azi e cel mai reprezentativ pentru atitudinea mea. Şi cred că nu sunt singura. Deşi în general sunt o persoană activă, uneori îmi place pur şi simplu să pierd vremea. Sau cel puţin aşa credeam până de curând – că zilele de lenevit sunt o plăcere şi nimic altceva.

Pe măsură ce sarcinile pe care le aveam de îndeplinit se înmulţeau, am început să mă învinovăţesc pentru faptul că erau zile în care nu doream să fac nimic altceva decât dormit, ascultat muzica, citit bloguri, plimbări cu prietenii sau uitat pe pereţi. Aşa am făcut greşeala să îmi încarc programul prea mult, atât de mult încât la un moment dat m-am revoltat şi nu am mai ţinut cont de planul meu. Doream doar mă opresc şi să îmi trag răsuflarea. În loc să fiu productivă, eram doar obosită şi stresată.

Am înţeles că greşisem atunci când am considerat că a pierde vremea era doar o plăcere inutilă. Până la urmă, indiferent cât suntem de ocupaţi, toţi avem nevoie de o pauză. Depinde şi cu ce o umpli: cu siguranţă că o oră în plus de somn e mai sănătoasă decât o oră în plus de Counter Strike. Însă ţinând cont de faptul că fiecare om se relaxează în mod diferit, cine sunt eu să judec?

O strategie interesantă ar fi să faci o listă cu câteva activităţi care te relaxează cel mai mult şi să le practici pe rând, săptămânal, în grupe de câte două. Astfel nici nu te vei obosi şi nici plictisi – de exemplu luni poţi să ai o pauză de lectură şi una de film, marţi te poţi juca pe calculator şi scrie pe blog, miercuri poţi găti şi ieşi cu prietenii, etc.

Să nu uităm însă: ca să fie eficiente, pauzele respective trebuie să fie suficient de lungi încât să îţi încarci bateriile, dar suficient de scurte încât să nu te rupi de tot de sarcinile pe care le ai de rezolvat. În acest fel, nu te vei mai învinovăţi nici că nu mai ai grijă de tine, dar nici că ai pierdut o zi întreagă fără să faci ceea ce ţi-ai propus.

Da. La fel ca dreptul la liberă exprimare sau orice alt drept şi dreptul la a nu face nimic trebuie folosit cu înţelepciune. Gândeşte-te la diferenţa dintre a mânca o bomboană şi a mânca toată cutia. La fel e şi diferenţa dintre a te relaxa şi a lenevi. Din nou moderaţia e cuvântul cheie, de fapt e cuvântul cheie în mai toate aspectele, în afară probabil de iubire (şi acolo uneori, dar despre asta într-un alt articol).

Moderaţia transformă dreptul de a nu face nimic în dreptul de a face foarte mult. Pentru tine.

sursa FOTO