10

Emoţiile sunt baza pasiunilor tale

Câţi dintre voi vă chinuiţi să vă găsiţi pasiunea şi nu reuşiţi să ajungeţi la un rezultat? Câţi vă dedicaţi unei activităţi doar ca să realizaţi că nu e cu adevărat ceea ce vreţi? :sadpanda:

O greşeală pe care mulţi dintre noi o facem e să intrăm într-un mod de gândire de tip “emisferă stânga”, să gândim logic, atunci când încercam să facem inventarul lucrurilor care ne împlinesc.

Ce vrem, de fapt, sunt emoţii. Credem că vrem anumite obiecte de valoare, sau că vrem să avem parte de anumite experienţe, însă ceea ce urmărim, şi în majoritatea cazurilor nu realizăm, sunt sentimentele care vin cu acele lucruri.

Emoţiile sunt rădăcina tuturor deciziilor pe care le luăm în viaţă, de aceea este foarte important să facem o listă cu emoţiile pe care ni le dorim. Cum vrei să te simţi în fiecare zi pentru tot restul vieţii tale? Pentru acest exerciţiu e nevoie să te relaxezi total, să poţi intra în starea de gândire cu emisfera dreaptă a creierului. De aceea recomand: ori o baie lungă înainte, ori o sesiune de 30 de minute de meditaţie.

Ce ai încercat să faci până acum şi cum te-a făcut să te simţi fiecare activitate? Scrie într-o coloană activitatea şi în altă coloană emoţia trăită. Ce activitate vrei să încerci în viitor? Interesează-te ceea ce implică, observă-i pe alţii cum o fac, iar apoi pune-te în pielea lor.

Cum te-ai simţi dacă ai face acea activitate pentru o perioadă lungă de timp sau chiar pentru tot restul vieţii tale? Notează-ţi.

“Cum vreau să mă simt?”. După ce am făcut exerciţiul, lista mea arăta astfel: liber, în control asupra vieţii mele, puternic, “viu”, pasionat, creativ, conectat, plin de semnificaţie, fericit. Este important ca după ce ţi-ai format propria listă să iei fiecare element în parte şi să-l compari cu celelalte elemente din listă, astfel încât să-ţi formezi o “ierarhie a priorităţilor”. Trebuie să ai pe primele locuri cele mai puternice emoţii.

Apoi, pune-ţi întrebarea: Cum obţin, în momentul ăsta, sentimentele astea? Cum am de gând să le obţin de acum încolo? La fel, fă-ţi o coloană cu emoţii şi alta cu activităţile care generează aceste emoţii. Ce te faci când ai de luat o decizie, când ai de ales între mai multe variante?

Concentrează-te pe emoţiile de top. Dacă acea variantă, dacă acea rută de acţiune este incongruentă cu felul în care vrei să te simţi, fugi de ea ca de ciumă. 🙂

Dacă ţi-a plăcut articolul, te rog să îl dai mai departe, printr-un “Like”, printr-un “Tweet” şi să îmi laşi un comentariu cu gândurile pe care le-ai avut atunci când ai citit articolul. Mulţumesc.

Sursă FOTO

Leonard Dobre
 

Leonard Dobre este Life Enhancement & Personal Development Coach.A absolvit programul “Coaching Essence” din Bucuresti.

Click Here to Leave a Comment Below 10 comments
Cristi Pavel - September 14, 2011

Mie imi suna ca exercitiul de identificare a ierarhiei valoriilor care ne ajuta sa luam deciziile care le dorim, doar ca e adaptat la ierarhia emotiilor. 😀

Emotiile care le doresc: pace, implinire si fericire interioara, independente de factorii exteriori.

Reply
  Leonard Dobre - September 14, 2011

  OK, si valorile tale primare care erau? 🙂

  Reply
Vali Rotaru - September 14, 2011

Interesanta tehnica deși tot vine din minte 🙂

Trebuie trăite toate emoțiile!

Îmi place un citat din Conversații cu Dumnezeu: “Vei simți adevărata iubire doar atunci când vei simți orice emoție care exista!”

Reply
  Leonard Dobre - September 14, 2011

  Traiesti toate emotiile, si le accepti pe toate, insa daca stii exact cum vrei sa te simti in majoritatea timpului, obtii claritate in tot ce vrei de la viata, nu te mai lasi influentat de factori externi si esti impacat cu tine, stiind ca incepi sa iei deciziile corecte pentru tine.

  Reply
Monica, bookblog.ro - September 14, 2011

Aşa e.. dacă nu-ţi dau lacrimile când te gândeşti la asta, nu are rost 🙂

Reply
Elena Popa - September 15, 2011

Excercitiul mi se pare excelent, daca dorim sa fim sinceri cu noi insine.

Reply
  Leonard Dobre - September 15, 2011

  Exact, mai degraba avem tendinta sa rationalizam unde am ajuns dupa ce ne-am lasat purtati de val, dupa ce au ales altii pentru noi “ce e corect” si asa ajungem sa ne simtim frustrati si nu stim de ce, pentru ca nu avem o legatura stransa cu emotiile noastre.

  Reply

Leave a Reply: