.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Evită confortul!

 May 10, 2010

By  Andrei Boar

În viața de zi cu zi avem mereu lucruri de făcut. Mereu trebuie să mergem undeva, să vorbim cu cineva sau să facem cutare activitate. În articolul de față am să vorbesc despre lucrurile ce trebuie făcute şi lucrurile pe care ne place să le facem.

Paradoxul

Dacă eşti pasionat de dezvoltarea personală şi cauţi să devii mai bun, cu siguranță ai observat următorul paradox: deşi ai vrea să faci nişte lucruri, totuşi nu le faci. Şi e clar că fără acele lucruri nu poţi trece mai departe.

Am să dau două exemple:

În sesiunea de anul trecut mi-am făcut un plan de învăţat. Nu era extrem de greu. Cu o doză de efort l-aş fi îndeplinit. Și totuşi n-am făcut asta. Am preferat să fac alte lucruri, în loc să mă concentrez pe lucrurile ce se cereau făcute şi astfel nu am atins rezultatele pe care le-am dorit.

În ultima vreme am încercat să mă las de fumat. Am fost extrem de motivat, mi-am făcut până şi o pagină de facebook, am citit, am aflat cum au făcut alţii şi totuşi acum e prima oară când recunosc: am eşuat. Da, nu mai fumez pachetul la zi, decât o țigară la ceva zile, însă astea sunt scuze. Dacă voi continua aşa, voi ajunge din nou fumătorul care am fost. Şi mi-am dat seama de acest lucru, la o conversaţie cu Adrian Soare când îi spuneam că de fapt nu mai am nicio problemă. Şi mi-a spus o chestie care m-a pus serios pe gânduri: “dacă n-ai nicio problemă cu asta, vei lăsa pachetul aici când vei pleca”. L-am lăsat? Nu.

Şi probabil cu lucrurile astea te-ai întâlnit şi tu. Nu trebuie decât să faci un exerciţiu de sinceritate şi să te gândeşti puţin. Şi acesta e paradoxul: chiar dacă vrei să faci anumite lucruri, totuși nu reuşeşti.

Păcatul confortului

Lucrurile de mai sus se întâmplă din următorul motiv: confortul. Da, nu facem lucrurile pe care ni le dorim pentru că ne limităm să stăm în zona de confort. Iar confortul e un păcat pentru fiecare, pentru că el e punctul în care rămânem pe loc. Iar dacă rămânem pe loc alături de nişte lucruri care ne fac rău, de fapt alunecăm în jos și vom rămâne mereu mediocri.

Câteva exemple:

  • e confortabil să stai în pat în loc să mergi la cursuri
  • e confortabil să rămâi pe viciile tale
  • e confortabil să stai să privești o fată care îţi place

Cât priveşte disconfortul:

  • e inconfortabil să te ridici din pat și să mergi la cursuri
  • e inconfortabil să renunți la obiceiurile tale proaste
  • e inconfortabil să mergi la o fată şi să o abordezi

Dacă vei privi setul de de exemple, sunt sigur că îmi vei da dreptate când voi spune că aveai de câştigat dacă făceai lucrurile inconfortabile.

Caută disconfortul din viața ta şi trăieşte-l

Seth Godin vorbea în cartea sa, Tribes, despre lideri şi disconfort: “When you identify the disconfort, you’ve found the place where a leader is needed.” Cam asta e ideea pe care vreau s-o adaptez la articolul meu: Când identifici disconfortul, ai găsit locul din viața ta în care e o nevoie imperativă de schimbare. Când ştii că e inconfortabil să stai într-un punct, acela va fi punctul în care dacă stai destul de mult, vei evolua.

Săptămâna trecută am decis să nu mai pierd nicio noapte şi să mai dau pe la şcoală. Însă dacă mă culcam pe la miezul nopţii, nu reuşeam să adorm. Apoi ajungeam la şcoală obosit, iar când ajungeam în cămin eram nervos fără motiv.

Explicaţia acestui fapt: schimbasem macazul. Odată ce m-am obişnuit cu un anumit stil de viaţă, fie el şi dăunător, când am încercat să mă schimb am trăit pe pielea mea rezistenţa la schimbare. Însă încet, încet mă voi obişnui.

În viitor, îmi propun să fac nişte lucruri. Despre majoritatea voi scrie aici pe blog, aşa că staţi pe aproape.

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Super articol. Azi chiar vroiam sa scriu cate ceva pentru licenta si pana sa citesc acest articol am gasit tot felul de activitati „confortabile” pe care sa le fac :). Mersi mult!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch