11

Experiența mea cu Kindle

La începutul anului mi-am luat un Kindle. L-am cumpărat în ideea de a citi mai puține cărţi tipărite și mai multe în format electronic. Conform ultimelor statistici Amazon, vânzările de carte electronică le-au depășit deja pe cele de carte tipărită, iar în viitor trendul se așteaptă să favorizeze cărțile electronice.

Review Kindle

Trebuie să recunosc că în experianța cititului, pentru mine foaia de hârtie este importantă. Îmi place să simt hârtia între degete, să răsfoiesc paginile cărții și să simt mirosul cernelii. Pe de altă parte, parcurg foarte multe documente electronice, iar la calculator nu îmi place să le citesc.

Unul dintre atuurile Kindle din acest punct de vedere este că păstrează senzația pe care o ai atunci când citești o foaie de hârtie, datorită tehnologiei cernelii electronice dezvoltate de cei de la Amazon.

Practic pagina de citire Kindle arată aproape la fel ca și o foaie de hârtie. Ecranul nu fluctuează deloc, ceea ce face experiența mai plăcută pentru ochi. Avantajul este că se poate citi și atunci când soarele bate pe ecran (la fel ca și atunci când citești o carte fizică), dezavantajul este că la scăderea luminii din încăpere nu mai vezi ce scrie pe ecran (nu este iluminat).

De altfel îmi amintesc că în momentul în care am deschis cutia, pe ecranul Kindle era afișat un mesaj în care scria că este necesară întâi încărcarea aparatului. Am crezut că e lipită o hârtie pe ecran și căutam marginile ei pentru a o dezlipi.

Principalale puncte pozitive pe care le-am găsit la Kindle:

 • Experiență plăcută a cititutului, datorită tehnologiei cernelii electronice.
 • Dispozitivul este foarte ușor și poate fi ținut în mână, indiferent că citești la birou, în pat, în tren, etc.
 • Schimbare simplă a paginilor, datorită butoanelor înainte/înapoi disponibile și în partea stângă și în dreapta. Nu am înțeles exact de ce au pus două seturi de butoane, oricum nu încurcă.
 • Posibilitatea de a asculta cărți audio. Am încercat doar cu cărți audible, nu știu dacă sunt acceptate și alte formate. Pe de altă parte are și un player audio încorporat cu care se poate asculta muzică.
 • Dacă ai modelul cu Wi-Fi, te poți conecta la o rețea Wireless și poți naviga pe internet sau decărca cărți de pe Amazon. Navigarea pe internet funcționează bine, cu observația că ecranul fiind alb-negru experiența este puțin neobișnuită. De pe Amazon se pot descărca – contra cost – cărți disponibile în format electronic sau gratuit se poate lua sample din cărțile de care ești interesat.
 • Poți transfera de pe calculator orice document pentru a îl citi pe Kindle. Ca să faci conversia în format Kindle, poți folosi un sofware gratuit Calibre care convertește documentul în format Kindle și îl poate și transfera direct pe aparat. Mici probleme de așezare în pagină am observat la Calibre atunci când convertești din fișiere PDF în format Kindle.
 • Toate documentele pot fi organizate pe colecții în Kindle, ceea ce le face ușor de găsit, mai ales dacă ai multe.

Per ansamblu sunt foarte mulțumit de experiența cu Kindle și îl consider un e-reader foarte bun. Dacă aţi avut experiențe cu alte aparate similare de la alți producători, cum vi s-au părut?

Pret si informatii Kindle

sursa FOTO

Click Here to Leave a Comment Below 11 comments
Monica Tarţa - June 17, 2011

La toate astea mă gândesc şi eu atunci când plănuiesc să-mi cumpăr. Exact aşa cred că o să fie! 🙂

Întrebare: funcţia de audio, atunci când te saturi de citit, are un roboţel sau este chiar un audio book?

Reply
Florin Roşoga - June 17, 2011

Monica, funcția audio este pentru audiobookuri sau muzică.

Reply
phidas - June 18, 2011

Cam cat te tine bateria?

Reply
Florin Roşoga - June 18, 2011

Nu am ținut o evidență cât ține bateria, dar până acum nu mi s-a întâmplat niciodată să rămân fără baterie. Eu îl folosesc preponderent pt cărți electronice, bănuiesc că atunci când îl folosești pt audio ține mai puțin.Cf. specificațiilor tehnice bateria ține 1 lună dacă ai Wireless oprit.

Reply
Mircea Segarceanu - June 20, 2011

Am vazut si eu un Kindle la un prieten de-al meu. Avea modelul fara 3G, iar bateria intr-adevar tine aproximativ o luna pt carti electronice, cu wireless ocazional folosit. Ecranul reflecta foarte fidel o pagina de carte deoarece tehnologia din spatele lui se bazeaza pe cerneala actionata electrostatic (adica o chestie foarte desteapta :)).
Din pacate la noi este mult mai scump decat in State.

Reply
alina - June 25, 2011

interesant…. 😉
butoanele sunt amplasate pe ambele părți ale ecranului pentru cei stângaci…sau cel putin asa mi se pare mie logic

Reply
Florin Roşoga - June 25, 2011

Alina, la asta nu m-am gandit. Probabil ca ai dreptate 🙂

Reply
Cristi Pavel - August 12, 2011

Sa inteleg ca acum nu iti mai obosesc ochii de la citit ca la calculator? 😀

Imi amintesc cand mergeam cu masina ca imi povesteai de el.

Reply
alex - September 12, 2011

Florin, daca am o carte in format kindle sa zic…a ta…si vreau sa o pun pe aparatul meu…merge? sau treb sa o cumpar si eu? intelegi ce vreau sa zic…

alex

Reply
  Florin Roşoga - September 12, 2011

  Poti folosi Calibre (este un software gratuit), care iti converteste documente din diverse formate in formatul Kindle si ti le transfera pe aparat pt a le putea citi.

  Pe scurt, raspunsul la intrebarea ta este ca daca ai fisierul (pdf, doc, txt, html, etc) poti sa il transferi pe Kindle si citesti.

  Reply
cuibus - March 12, 2012

Se pot folosi castile pentru ascultat muzica?
Memoria e fixa sau poti sa o maresti cu vreun sd card?
Merci.

Reply

Leave a Reply: