.st0{fill:#FFFFFF;}

Altele

Facebook înseamnă superficialitate?

 January 16, 2011

By  Iulia

Săptămânile trecute se vorbea despre o femeie care postase pe Facebook un mesaj cum că se va sinucide, dar nimeni nu a reacţionat în niciun fel, deşi avea o listă consistentă de prieteni. Femeia s-a ţinut de cuvânt. Zilele trecute am văzut şi un filmuleţ simpatic despre faţa întunecată a acestei reţele de comunicare, punctând superficialitatea, invidia, stima scăzută de sine, refugiul căutat în spaţiul virtual. Da, sunt probleme reale. Dar nu sunt ale tuturor utilizatorilor.

Ca orice instrument online, Facebook poate să aducă beneficii celui care îl foloseşte sau poate să creeze probleme, dar intervine capacitatea fiecăruia de a-şi controla prezenţa în reţelele de socializare.

De ce e Facebook-ul util dacă e folosit cum trebuie? În primul rând pentru că îţi oferă şansa să împărtăşeşti, dar şi să primeşti. E mai practic decât să te abonezi la câteva site-uri de ştiri sau să cauţi pe youtube melodii care crezi că ţi s-ar potrivi. Comunitatea ta de prieteni funcţionează ca un burete care filtrează informaţia şi astfel rămâi branşat la realitate, fără ca fluxul de noutăţi să te copleşească pur şi simplu. Iar tu ai şansa să arăţi şi altora ceea ce te-a marcat, ceea ce îţi place sau ceea ce te îngrjorează. Deşi suntem foarte diferiţi, avem pasiuni comune sau temeri comune şi de multe ori e bine să ştii că nu eşti singurul care se preocupă de o anumită chestiune.

În al doilea rând, deşi cu puţini prieteni pe care îi ai în listă chiar ţii o legătură strânsă şi te întâlneşti des, asta nu înseamnă că ceilalţi sunt pur şi simplu nişte străini. Foşti colegi, vecini, cunoştinte din oraşul natal, persoane pe care le-ai întâlnit într-o excursie sau la un concert, toţi aceştia formează un grup cu care nu interacţionezi prea des. Dar o veste bună din partea lor nu strică niciodată.

Cât despre violarea intimităţii, nimeni nu ar trebui să se plângă deoarece fiecare are posibilitatea să decidă cum şi cât se expun, iar butonul de ştergere e suficient de  la îndemână.

Nu cred că Facebook-ul trebuie demonizat, pentru că deşi e un singur program, el funcţionează diferit şi are alt efect asupra fiecărei persoane în parte. Depinde doar de tine dacă reuşeşti să găseşti formula care să îţi arate partea zâmbăreaţă a acestei reţele.

Iulia


Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Tre sa privim partea plina a paharului. FB-ul are un impact pozitiv, dar nu trebui sa ne lasam dusi de val si sa traim cu aceasta viata virtuala. Oricum, adevarata socializare are loc offline. Bun articol 😉

  2. Facebookul poate fi si bun intr-adevar, dar unii ( marea parte a lumii ) chiar nu stiu sa-l foloseasca si isi pierd zile, saptamani, luni si chiar ani in sir facand aceleasi lucruri in continuu. Am scris si eu despre Facebook si minunatul joc Farmvilla pe http://www.birgubici.com

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch