Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Fii un cititor feroce!

Citit

Mi-e şi teamă să mă gândesc ce fel de om aş fi fost dacă n-ar fi fost cărţile. Cred că  cel puţin jumătate din cel ce sunt azi se datorează acestora. De aceea mi s-a părut straniu că pe un blog de dezvoltare personală nu am scris încă despre citit. Nu-i nimic, mă revanşez azi:

Cititul e una dintre cele mai eficiente metode de a ne transforma pe dinăuntru şi e păcat să observi că în ţară trebuie să se facă o acţiune precum Lecturi Urbane de îndemn la lectură ca şi cum cititul ar fi pe cale de dispariţie.

Nu există “N-am timp să citesc”

Termenul bibliotecii la care sunt abonat e de 14 zile. Şi încerc să-l respect. Ca să fac asta, trebuie să-mi planific câte pagini citesc pe zi. N-am mai făcut asta până acum.

Înainte, citeam toată ziua dacă aveam o carte foarte bună sau o lălăiam o lună întreagă cu o carte mai ştearsă. Am observat două lucruri de când îmi planific numărul de pagini:

  1. citesc mai mult. Cu o carte la 14 zile, asta înseamnă 2 cărţi pe lună. Pentru mine e ok având în vedere că am şcoală, job şi proiecte online.
  2. nu există n-am timp să citesc. Dacă trebuie să citesc o oră pe zi ca să termin o carte în 14 zile, pot să-mi găsesc o oră ca să fac asta, indiferent cât de încărcat mi-e programul.

Când m-am lăsat de fumat şi-am observat efectele mi-a părut rău că n-am făcut-o mai repede. Acum, când îmi propun termene să citesc o carte, am acelaşi sentiment.

Bineînţeles, am şi eu zile în care n-am chef să citesc. Nah, există şi lucruri mai rele: aveam gagică şi n-aveam chef s-o văd 🙂

Cheful vine şi trece, însă timp pentru citit există. Andrei Roşca a dezbătut mai pe larg problema lipsei de timp pentru citit.

5 motive ca să începi să citeşti regulat

Dacă citeşti acest blog, sunt convins că obişnueşti să citeşti, însă faci acest lucru în mod constant? Dacă te-aş întreba ce carte citeşti în perioada aceasta, ai avea ce să-mi răspunzi? Am pus această întrebare pe pagina noastră de Facebook şi iată ce a ieşit:

Facebook

Hai să vedem câteva motive ca să începi să citeşti în mod regulat:

  1. Te dezvolţi personal. Will Smith spunea într-un filmuleţ că una dintre cheile succesului în viaţă este cititul. Aşa cum spunea el, nu există problemă despre care să nu se fi scris o carte. Indiferent de problema cu care te confrunţi, poţi găsi o carte care o dezvoltă şi te ajută să o depăşeşti.
  2. Eşti above average. Dacă te uiţi în jur foarte puţini oameni aleg să citească o carte. Dacă vrei să te ridici din turma ignoranţilor, o bună metodă e de a alege să citeşti.
  3. Eşti capabil să duci o dicuţie cu cineva interesant. Ok, eu recunosc: nu mă pricep la la maşini, nici la fotbal. Însă nu-mi pasă: nu vreau să fiu înconjurat de oameni cu care să discut fotbal sau vremea de afară.Nu vreau să fiu înţeles greşit: în viaţa de zi cu zi duc o grămadă de discuţii măruntă. Însă dintre un om citit şi-un microbist aleg ca al doilea să mă găsească plictisitor.
  4. Cărţile compensează scurtimea vieţii. Nu sunt de părere că viaţa e prea scurtă, însă sunt foarte multe lucruri despre care afli din cărţi, lucruri de care nu ai întotdeauna timp. După 3 zile de citit o carte ai sentimentul că ai trăit un an în plus.
  5. Experimentezi sentimente. Mulţi spun că cititul e plictisitor şi preferă alte lucruri excitatoare precum filmele, jocurile ş.a.m.d. Legat de filme, credeţi-mă: în 90% din cazuri cartea e mai bună decât filmul. De jocuri nu mai vorbesc. În timp ce scriu acest articol, colegul meu de cameră joacă Dota. Trece de la furie la extaz. Atât. Cărţile îţi oferă stări mult mai tari:

Ideea e ca la un moment dat se indragosteste si EA moare. Si in carte este prezentata reactia eroului cand a vazut corpul ei neinsufletit. In momentul ala am simtit ca ma loveste ceva in cosul pieptului. Mi se parea ca eu eram acolo, eu sufeream.

De asta citesc carti. Pentru ca nimic altceva nu ma face sa intru atat de mult in pielea personajului: nici un film, nici macar un joc de aventuri facut cum trebuie. Sa simt intr-un asemenea mod.

Bobby Voicu

Cum să devii un cititor feroce

Nu-i mare lucru să devii un cititor constant: iei o carte, o citeşti, apoi faci rost de alta. Mai jos ai 5 lucruri care îţi fac sarcina mai plăcută:

1. Întreabă un prieten. Dacă nu obişnuieşti să citeşti cărţi regulat, s-ar putea să dai de o carte slabă. Ca să eviţi să fii dezamăgit de următoarea carte pe care pui mâna, poţi întreba un prieten dacă ştie un titlu bun. Mie mi-au plăcut toate cărţile pe care mi le-au recomandat prietenii.

2. Abonează-te la bloguri despre cărţi. O simplă recenzie te poate convinge să citeşti o carte. Îţi recomand bookblog.ro de la care am împrumutat sintagma de “cititor feroce”. Cu câteva mii de recenzii, cel mai bun blog de cărţi din România e numai bun pentru cei ce vor să facă din citit o pasiune.

3. Intră într-o comunitate de cititori. Ca să întâlneşti oameni interesanţi sau să aflii noutăţi te poţi alătura unei comunităţi de cititori. Poate fi online, precum Teacup.ro) sau offline, în oraşul tău dacă există una.

4. Abonează-te la o bibliotecă. O bibliotecă te scapă de scuza “n-am bani să citesc”. Pentru o sumă anuală destul de mică ai parte de câte cărţi poţi să citeşti.

5. Fă-ţi un jurnal de lectură. Asta e o idee care mă bate la cap de ceva vreme, dar am tot amânat s-o pun în practică. Însă începând de săptmâna asta, primul lucru pe care o să-l fac va fi să cumpăr un caiet pe care să-l transform într-un jurnal de lectură. De multe ori mi s-a întâmplat să dau de fragmente uimitoare care în cele din urmă şi-au pierdut din culoare sau au fost uitate dacă nu le-am notat undeva.

***

Ştii de ce am scris acest articol? Ca să te conving să ai “tot timpul o carte pe care o citeşti”. Nu contează în cât timp citeşti o carte, însă e important să ai tot timpul o carte la îndemână.

Dacă ţi-a plăcut articolul aş aprecia un RT sau share pe Facebook ca să dai acest articol mai departe. Şi dacă un om se va (re)apuca de citit în urma articolului, atunci sunt mulţumit 🙂 Lectură plăcută!

PS. Am luat poza de la articol de pe Hot Girls Reading pentru că recunosc: îmi place să văd o gagică citind. Pentru fete există şi Hot Guys Reading.