Atitudinea este un fel de a fi, o stare pe care alegem să o avem şi care reprezintă adesea filtrul mental prin care percepem lumea. Este precum o putere secretă care funcţionează 24 de ore pe zi, spre binele sau răul nostru.
Lumea e plină de oameni care par a avea o atitudine potrivită în faţa schimbării, faţă de cei din jur sau chiar faţă de viaţa lor. Asta privind pe dinafară. Descoperim pe parcurs însă, că interiorul este plin de îndoieli şi insecuritate, iar atitudinea bazată pe hainele „potrivite” şi apartenenţa la grupul „potrivit” este doar o capcană pe care ne-o putem întinde singuri.
Totuşi, identificând această capcană, unde am putea lucra pentru a evita să avem astfel de atitudine care ne dăunează în primul rând nouă?
Tot analizând această întrebare am ajuns la fundamentul atitudini: percepţia pe care o avem despre noi înşine, imaginea noastră de sine!
Un mod de a te descoperi este să te priveşti într-o oglindă. Uită-te şi vei vedea pe cineva drag, cineva prietenos şi demn de încredere, şi omenos, şi iubitor, şi serios; nesăbuit uneori, uneori înţelept. Vom vedea acolo un om care poate încuraja, convinge şi inspira o altă fiinţă umană pentru a trăi mai bine, pentru a atinge culmea cea mai înaltă pe care poate îndrăzni să şi-o imagineze.
Priveşte o poză cu tine. Ce vezi mai întâi? O persoană veselă, plină de viaţă, cu ochi luminoşi şi privire blândă sau îţi sar în ochi mai întâi defectele, imperfecţiunile şi ai o reacţie de genul “vai, ce faţă am!?!” ? Indiferent care este răspunsul tău, vreau să te gândeşi că ăsta e fundamentul atitudinii tale. Asta e imaginea pe care o ai tu, despre tine! E una bună? Bravo, te felicit! E una mai puţin bună? Hai să lucrăm la îmbunătăţirea ei…
E important să ştii că o imagine de sine bună te ajută dincolo de aparenţe. E nevoie să învăţăm să ne acceptăm defectele şi apoi să lucrăm asupra aspectelor interne care creează o imagine de sine sănătoasă.
Pentru că cei mai mulţi dintre noi pleacă la drum cu tot bagajul negativ cu care ne înzestrează copilăria, cu toate “petele” cu care ne împroşcă societatea de fiecare dată când ni s-a spus că suntem urâţi, că nu suntem buni de nimic ori cu răutăţi gratuite pe care ceilalţi ni le-au servit în loc de afecţiune! Iar marea greşeală pe care o facem când devenim adulţi, e că începem să-i privim pe ceilalţi prin prisma acestor răutăţi acumulate.
Comparăm eşecurile noastre cu succesele celorlalţi, doar pentru a ne confirma în interior că avea dreptate X şi Y când spunea că nu sunt bun de nimic. Şi astfel, singuri contribuim la o imagine de sine negativă, iar mai târziu manifestăm o atitudine pesimistă faţă de tot ceea ce ne înconjoară.
Imaginea de sine se construieşte din interior! Interiorul dă startul, iar dacă fundamentul este unul defectuos, atitudinea faţă de obstacole ori bucurii va fi pe măsură – defectuoasă!
În următorul articol vom parcurge împreună câţiva paşi care să te ajute să îţi îmbunătăţeşti imaginea de sine. Eşti un om cu atâtea abilităţi, poţi realiza atât de multe lucruri încât ar fi o mare pierdere pentru societate ca tu să continui să vezi mereu neputinţă şi neîncredere atunci când priveşti în oglindă.