.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

George Clason – Cel mai bogat om din Babilon

 December 13, 2011

By  Cristian Ciuberea

cel mai bogat om din babilon
După ce mi-a fost recomandată de mai multe persoane, am reuşit şi eu să citesc “Cel mai bogat om din Babilon“. Cartea porneşte de la ideea că prosperitatea unei naţiuni depinde de prosperitatea financiară a fiecărui individ în parte, aşa că dorinţa autorului e ca toţi să ne îmbogăţim:D

Folosindu-se de parabole, George Clasone ne învaţă cum să obţinem banii, cum să îi păstrăm, dar şi cum să îi punem să muncească pentru noi, ca nişte soldaţi 😀

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a te îmbogăţi este să înţelegi legile care guvernează banii, pentru că altfel, banii ţi se pot strecura foarte uşor printre degete.

Cele şapte leacuri împotriva sărăciei

1. Începe să îţi umpli punga cu aur

Imaginează-ţi că în fiecare dimineaţă pui într-un coş 10 ouă, iar seara vei lua 9 ouă din el. Ce crezi că o să se întâmple după ceva vreme? Coşul va deveni neîncăpător!. La fel se va întâmpla şi cu punga ta de aur dacă vei pune cel puţin 10% din venitul tău deoparte. Ceea ce e foarte interesant e că poţi începe chiar şi cu o sumă foarte mică, şi că te vei descurca cu cei 90% din banii rămaşi la fel ca înainte să-ţi opreşti o parte din ei!

2. Controlează-ţi cheltuielile

Nu confunda cheltuielile vitale cu dorinţele tale. De multe din lucrurile pe care ni le dorim nu avem cu adevărat nevoie. Analizează-ţi modul de viaţă şi vezi care cheltuielu sunt necesare şi care sunt inutile. Recomand Cash Control pentru a-ţi putea ţine evidenţa cheltuielolor, este un site excelent.

3.Înmulţeşte-ţi aurul pus deoparte

E bine să aduni, dar e şi mai bine să pui banii să muncească pentru tine. Pentru ca banii tăi să crească trebuie să îi investeşti

4. Ai grijă să nu îţi pierzi comoara!

Există două extreme. Să ţii banii de pomană sau să îi investeşti în orice. Studiază cu atenţie înainte de a face o investiţie şi ai mare grijă să nu dai bani cărămidarului să-ţi cumpere bijuterii(şansele ca el să cumpere falsuri sunt mari!)

5.Transformă-ţi căminul într-o investiţie profitabilă

Înţeleptul Arkad recomandă să îţi construieşti propria casă, luând credit pe motiv că banii pe care i-ai da pe chirie îi poţi da pe rată, iar condiţiile de viaţă vor fi mult mai bune. O discuţie interesantă din secolul nostru despre chirie versus a cumpăra propriul apartament se găseşte aici şi aici.

6. Asigură-ţi un venit pentru viitor

Când eşti tânăr ai putere să munceşti, dar la bătrâneţe lucrurile vor sta altfel, aşa că asigură-te din timp cum te vei întreţine atunci.

7. Perfecţionează-ţi talentul de a câştiga

Învaţă pentru a fi cel mai bun din branşa ta. Întâi învaţă cum să câştigi 5 monede, apoi repetă procesul pentru a câştiga mai mult. În limbaj modern, mergi la cursuri de perfecţionare pentru a ştii mai multe şi a cere mai mult pentru valoarea pe care o oferi.

Cele 5 legi ale aurului

1. Aurul se revarsă cu dărnicie asupra celui care pune deoparte nu mai puţin de o zecime dincâştigul său pentru a crea o avere considerabilă nu numai pentru viitorul său, dar şi pentru cel al familiei sale.

2. Aurul lucrează cu sârg în folosul stăpânului său înţelept, care ştie cum să-l administreze într-un mod profitabil, astfel încât acesta se înmulţeşte precum se înmulţesc animalele pe câmpii.

3. Aurul cere protecţia unui stăpân prevăzător care îl investeşte numai sub stricta supravechere a unor oameni înţelepţi, ce ştiu cum să-l administreze.

4. Aurul zboară printre degetele celui care îl investeşte în afaceri sau în obiective cu care nu este prea bine familiarizat sau care nu se bucură de aprobarea înţelepţilor în acest domeniu.

5. Aurul fuge din calea celui care urmează sfaturile înşelătoare ale escrocilor şi şarlatanilor sau din calea celui care îl investeşte în dorinţe nechibzuite şi aventuroase.

Pe scurt

Secretul îmbogăţirii, aşa cum îl vede Clason, e să pui deoparte cel puţin 10% din banii pe care să îi câştigi, să cheltuieşti cu cap banii rămaşi, să învesteşti banii economisiţi pentru a se înmulţi şi să munceşti cu suflet orice ai face, îmbunătăţindu-te continuu pentru a câştiga din ce în ce mai mult.

Prima parte o fac şi eu înconştient de vreo 10 ani, cu menţiunea că nu o făceam constant, să pun deoparte 10%. Dar e un sentiment plăcut să vezi că te descurci foarte bine şi cu cei 90% rămaşi şi că oricând apare o oportunitate, ai bani să investeşti 🙂

Titlu: George S. Clason – Cel mai bogat om din Babilon

Editura: Amaltea

Sursa FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Multumesc Cristian pentru acest articol. Principiul este foarte bun.
  Eu traiesc dupa acest principiu de mai mult de 20 de ani, am trait din doar 80% din venitul meu, – deci e posibil – 10% ii dadeam in scopuri caritative si 10% ii investeam. Nu stiu ce s-au intimplat cu banii dati la caritate, sigur multora le-a mers mai bine decit inainte; iar banii investiti s-au “topit” cu crizele economice… ca i-am incredintat “specialistilor” (vezi legea 5 a aurului).
  Acum invat de la Robert Kyosaki ceva mai multa inteligenta financiara – si traiesc din 60% din venit, ca restul merge la platitul datoriilor facute prin investitii in lucruri pe care nu le-am inteles (legea 4 a aurului) 😉
  Mai ramine sa aplic legile 1,2,3. Sunt curioasa daca atunci *aur*ul va mai fugi de *Aur*ora 😉

  1. Multumim pentru feedback. E frumoasa teoria, dar e si mai frumos cand vezi ca, chiar se poate aplica in viata de zi cu zi 😀

 2. Cea mai buna carte despre finante personale. Desi e destul de veche si e practic o cartulie, cartea lui Clason a ramas dupa parerea mea cea mai buna carte de acest gen.

  Eu as completa-o cu “Tata bogat, tata sarac” a lui Kiyosaki si eventual “The wealthy barber” (nu imi amintesc autorul).

 3. Si oare daca ne punem 10% din venit fara sa ne atingem de ei, ne vom imbogati si noi la un moment dat?:))Interesant articol.A venit exact cand aveam nevoie de el si e plin cu informatii utile.:).

  1. Nu ajunge doar sa pui deoparte 10% din venit, cei 10% trebuie si investiti, pentru a-ti aduce la randul lor bani.

   De exemplu, bunica mea a aruncat in rau un sac de bani pe vremea ei, cand peste noapte, banii s-au devalorizat. Daca ii investea in ceva, nu i-ar fi pierdut.

   De asemenea trebuie sa fii atenta si in ce investeti. De exemplu, cei cu caritasul au ramas fara bani cand a dat faliment compania. Tentatia de a castiga de 8 ori suma depozitata a fost mare, lacomia si mai si, asa ca multi s-au ars 🙂

   1. Tocmai de aceea este bine sa pui iti pui “ouale” agonisite in mai multe “cosuri”. Nu investi totul intr-un singur loc/intr-o singura afacere. Mai bine castigi mai putini bani de pe urma acelei investitii dar ai siguranta castigului decat sa te lacomesti si sa ramai fara nimic.

 4. In trecut nu duceam evidenta cheltuielor familiei si abia de reuseam sa traim de la salariu la salariu. Ideea de a pune ceva bani deoparte la sfirsitul fiecarei luni parea o pura fantasmogorie. Vreo 7 luni in urma un prieten m-a sfatuit sa incerc sa duc evidenta veniturilor si cheltuielor cu ajutorul unei aplicatii online special destinata acestui scop https://www.inexfinance.com/ si m-a asigurat ca in scurt timp voi observa deja ceva schimbari. Ce pot sa spun, legea 2 “Controleaza-ti cheltuielile” intr-adevar lucreaza. Nu numai ca am reusit sa elimin o gramada dea cheltuieli inutile, dar am inceput sa si economisesc. La inceput ma straduiam sa pun deoparte in jur la 5% din venitul lunar, majorind acest procent in fiecare luna. Acum am ajuns la 12% si familia nu a simtit careva discomfort din cauza reducerii cheltuielor.

 5. Niciodata nu este prea tarziu, un principiu pe care incerc sa-l aplic, chiar si cu o rata bancara lunara de 500 de Euro. Mai greu este insa cu lipsa de incredere in sistemul financiar actual…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch