.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Graniţele personale

 July 7, 2010

By  Cristian Ciuberea

Am întâlnit un concept foarte interesant într-un seminar de-al lui David DeAngelo despre “graniţele personale”. Dacă avem “graniţe” bine stabilite putem să evităm multe neplăceri. A suferi înseamnă a consuma energie pe lucrurile pe care nu le poţi controla. De cele mai multe ori suferinţa e declanşată de gândul că “ar trebui”. Ar trebui să ai o nevasta până la vârsta X, ar trebui să ai un job, ar trebui să fii ajutat de Z, ar trebui să îl poţi face fericit pe Y, etc. Suferim pentru că avem găuri în graniţă.

Cine eşti?

E bine să avem cât mai multe preferinţe. Să ştim care sunt lucrurile la care spunem NU, care sunt lucrurile la care spunem DA. În felul ăsta definim cine suntem. În imaginea de mai jos, în primul caz nu există preferinţe, nu există nici graniţe. O persoană de genul ăsta nu ştie cine este. Dacă în schimb, te gândeşti la preferinţele tale, de exemplu că îţi place muzica uşoară, dar nu cea populară, că îţi plac maşinile, dar nu şi motocicletele, că îţi place roşu, dar urăşti maro, începi să trasezi nişte graniţe(imaginea 2), formând o imagine a cine eşti. Cu cât ai mai multe preferinţe, cu atât ştii mai bine cine eşti.începi să îţi trasezi graniţele atunci când ai preferinţe. Şi umpli găurile.

De ce să ai graniţe

Gândeşte-te că eşti un castel plin de aur(reprezentat de energia ta emoţională, de ideile şi de puterea de a lua decizii). Dacă laşi geamurile deschis(ai găuri în graniţă) ce se va întâmpla? Toţi vor începe să-ţi fure comoara! Îţi vor lua puterea de decizie şi îţi vor spune ce să simţi, ce să crezi, chiar şi ce să faci.

În cartea , David Deide spune că femeile testează bărbaţii pentru a putea vedea dacă pot avea încredere în ei. De cele mai multe ori nu o fac conştient, dar o fac. Dacă testează o zonă care în care ai graniţe(1), încrederea lor creşte, în schimb dacă testează o zonă unde ai găuri(2), o să-şi piardă încrederea, o să creadă că eşti lipsit de integritate. Mai mult, poţi să nu fii tipul de bărbat pe care îl caută o femeie şi totuşi ea să fie atrasă de tine. Pentru că îţi e clar cine eşti, ce faci şi încontro te îndrepţi.

Independenţa, co-dependenţa şi interdependenţa


Două persoane care sunt intependente, au graniţele bine definite. Fiecare are propriile idei, ia propriile decizii şi îşi controlează emoţiile. Dar două persoane independente nu pot fi intime pentru că nu permit una alteia să intre pe teritoriul ei, motiv pentru care e necesar ca graniţele lor să dispară şi să existe o singură graniţă, pentru ca ele să poată interacţiona.

Dacă rămân insă în starea de co-dependenţă prea mult, în timp, una din persoane va începe să tragă în partea ei toată comoara, ajungându-se într-un final la despărţire pentru că o persoană o să tot dea, iar cealaltă o să tot ia, iar la un moment dat dezechilibrul o să se observe. În cazul ăsta va exista un câştigător(cel care a tras de partea lui marea parte a comorii) şi un pierzător(cel care a rămas aproape cu nimic).

Există însă starea de interdependenţă, atunci când cei doi renunţă pentru un moment la graniţele lor pentru a avea parte de intimitate, după care revin la starea de independenţă. Acestă stare e cea mai sănătoasă.

Controlul

Tu ai control 100% doar în interiorul graniţei tale. Dacă ai graniţele definite(1), atunci ştii care îţi sunt limitele. Dacă în schimb ai găuri în graniţă, tu vei crede că ai control şi acolo unde de fapt nu ai(în afara graniţelor ai 0% control). Vei vedea alte persoane şi vei crede că le poţi controla. Vei crede că e datoria ta să le ajuţi şi nu întelegi de ce deşi faci tot ce poţi, rezultele nu sunt cele pe care le aşteptai. Aşadar, dacă ai graniţele bine definite, ştii până unde ţine controlul tău şi nu vei mai suferi pierzând energie.

De asemenea, nu putem controla trecutul. Nu putem controla viitorul. Singurul moment pe care îl putem controla e timpul prezent. În cartea The power of full engagement, Tony Schwartz spune că deşi toţi cred că timpul e cea mai preţioasă resursă, dar de fapt e energia. Toţi primim aceaşi perioadă de timp la începutul unei zile, energia e cea pe care putem să o controlăm. Iar dacă pierdem energie cu lucrurile pe care nu le putem controla…

Fă-ţi clanţă pe interior!

E bine să ai uşi. Nu îi poţi ţine pe toţi la distanţă, ar fi o prostie. Cea mai bună metodă e să ai uşi, cu clanţa în interior! Dacă clanţa e în exterior, fiecare intră şi iasă când vrea, ceea ce nu e bine, dar dacă clanţa e in interior, deschizi uşa doar când vrei, cui vrei.

Suntem ca un rezervor. De fiecare dată când avem găuri în graniţe, e ca şi când am avea o gaură în rezervor şi pierdem energie. Dacă astupăm gaura, totul se rezolvă.

sursă FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch