Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Guest post: Acceptare şi înţelegere

Salut, numele meu este Cristi Pavel şi vreau să-ţi împărtăşesc o lecţie a cărei importanţă şi efecte le-am conştientizat recent. O lecţie care spune să nu încerci să îi schimbi pe alţii, ci să te schimbi doar pe tine.

Poate ai simţit uneori nevoia de a atrage cuiva atenţia că greşeşte cu ceva, chiar dacă acea greşală nu te afecta direct pe tine şi vroiai să îi spui şi să îi arăţi că nu face bine ceva.

De fiecare dată când îţi vin astfel de gânduri şi „dorinţe”, OPREŞTE-TE!
Înseamnă că nu te mai ocupi de dezvoltarea ta, ci începi să te ocupi de cea a altora, iar ceilalţi poate că nu îşi doresc acest lucru. Îţi bagi nasul unde nu-ţi fierbe oala şi te „arzi”.

De ce spun aceste lucruri?

Nimănui nu îi place să fie crititcat, judecat, să nu fie lăsat să facă ce vrea şi ce simte. Aşa că acceptă oamenii aşa cum sunt. Acceptă-le deciziile şi comportamentele. Cum ţie nu îţi place să primeşti ordine, nici altora nu le place. Dacă nu eşti şeful lor direct la muncă, nu încerca să dai ordine, să oferi critici fără să ţi se ceară. De ce? Pentru că vei deveni o prezenţă negativă, oamenii te vor privi cu dispreţ, vor încerca să te evite şi vei deveni un singuratic de care lumea se fereşte. În plus, te vei regăsi în tot felul de circumstanţe negative, datorită acestei atitudini. Crede-mă, nu îţi doreşti acest lucru.

Oamenii vor simţi la rândul lor nevoia să te critice, să te „pedepsească”, să îţi aplice o corecţie, la fel cum le faci şi tu lor, şi îţi garantez că singurătatea nu e un lucru de dorit, oricât de introvertit ai fi, lipsa de prieteni e un mare dezavantaj.

Fiecare om ştie ce e cel mai bine pentru el aşa că nu încerca să îl schimbi sau să-l crititci, poate trece printr-o perioadă dificilă de care tu nu ştii, poate are probleme intime şi se fereşte să le împărtăşească, ceea ce îl determină să aibă acest comportament care te deranjează.

Acceptă că fiecare om are o percepţie diferită asupra vieţii, acceptă că sistemul de valori diferă de la persoană la persoană, ce e important pentru tine, poate că nu valorează nimic pentru altcineva şi viceversa.

Poate că ţie ţi se pare aiurea să te îmbraci extravagant şi să-ţi faci tatuaje, dar poate pentru altul e important să simtă că se exprimă vestimentar.
Vezi că cineva îşi înşeală partenerul, nu încerca să faci mişto pe tema asta, nu îi reproşa nimic, fiecare face ce vrea.
Te afectează pe tine cu ceva? Nu. Atunci lasă-l să facă ce îşi doreşte şi păstrează liniştea.

Dacă vei respecta discreţia oamenilor, dacă ceea ce e secret între voi, rămâne secret, dacă lucrurile pe care crezi că nu le-ar plăcea să le ştie şi alţii le cunoşti şi le păstrezi doar pentru voi, atunci te vei alege cu încrederea oamenilor. Făcând opusul, te vei alege cu neîncrederea şi cu respingerea.

Aşadar:

  • Nu încerca să-i schimbi pe alţii, nu vei reuşi şi te vei alege numai cu neplăceri.
  • O persoană care critică, judecă şi bârfeşte, e o prezenţă negativă, care se va regăsi adesea în situaţii negative.
  • Când te deranjează ceva la altă persoană, încearcă să o înţelegi înainte de a-i pune o etichetă, gândeşte-te că ar putea avea nişte motive care să o determine să se comporte astfel.

De ce să faci toate aceste lucruri? Răspunsul e simplu: ca să îţi păstrezi prietenii.

„Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii.”

Aristotel

Articol scris pentru tophabits.ro de către Cristi Pavel.

sursa FOTO