.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Guest post: Acceptare şi înţelegere

 November 18, 2010

By  Andrei Boar

Salut, numele meu este Cristi Pavel şi vreau să-ţi împărtăşesc o lecţie a cărei importanţă şi efecte le-am conştientizat recent. O lecţie care spune să nu încerci să îi schimbi pe alţii, ci să te schimbi doar pe tine.

Poate ai simţit uneori nevoia de a atrage cuiva atenţia că greşeşte cu ceva, chiar dacă acea greşală nu te afecta direct pe tine şi vroiai să îi spui şi să îi arăţi că nu face bine ceva.

De fiecare dată când îţi vin astfel de gânduri şi „dorinţe”, OPREŞTE-TE!
Înseamnă că nu te mai ocupi de dezvoltarea ta, ci începi să te ocupi de cea a altora, iar ceilalţi poate că nu îşi doresc acest lucru. Îţi bagi nasul unde nu-ţi fierbe oala şi te „arzi”.

De ce spun aceste lucruri?

Nimănui nu îi place să fie crititcat, judecat, să nu fie lăsat să facă ce vrea şi ce simte. Aşa că acceptă oamenii aşa cum sunt. Acceptă-le deciziile şi comportamentele. Cum ţie nu îţi place să primeşti ordine, nici altora nu le place. Dacă nu eşti şeful lor direct la muncă, nu încerca să dai ordine, să oferi critici fără să ţi se ceară. De ce? Pentru că vei deveni o prezenţă negativă, oamenii te vor privi cu dispreţ, vor încerca să te evite şi vei deveni un singuratic de care lumea se fereşte. În plus, te vei regăsi în tot felul de circumstanţe negative, datorită acestei atitudini. Crede-mă, nu îţi doreşti acest lucru.

Oamenii vor simţi la rândul lor nevoia să te critice, să te „pedepsească”, să îţi aplice o corecţie, la fel cum le faci şi tu lor, şi îţi garantez că singurătatea nu e un lucru de dorit, oricât de introvertit ai fi, lipsa de prieteni e un mare dezavantaj.

Fiecare om ştie ce e cel mai bine pentru el aşa că nu încerca să îl schimbi sau să-l crititci, poate trece printr-o perioadă dificilă de care tu nu ştii, poate are probleme intime şi se fereşte să le împărtăşească, ceea ce îl determină să aibă acest comportament care te deranjează.

Acceptă că fiecare om are o percepţie diferită asupra vieţii, acceptă că sistemul de valori diferă de la persoană la persoană, ce e important pentru tine, poate că nu valorează nimic pentru altcineva şi viceversa.

Poate că ţie ţi se pare aiurea să te îmbraci extravagant şi să-ţi faci tatuaje, dar poate pentru altul e important să simtă că se exprimă vestimentar.
Vezi că cineva îşi înşeală partenerul, nu încerca să faci mişto pe tema asta, nu îi reproşa nimic, fiecare face ce vrea.
Te afectează pe tine cu ceva? Nu. Atunci lasă-l să facă ce îşi doreşte şi păstrează liniştea.

Dacă vei respecta discreţia oamenilor, dacă ceea ce e secret între voi, rămâne secret, dacă lucrurile pe care crezi că nu le-ar plăcea să le ştie şi alţii le cunoşti şi le păstrezi doar pentru voi, atunci te vei alege cu încrederea oamenilor. Făcând opusul, te vei alege cu neîncrederea şi cu respingerea.

Aşadar:

 • Nu încerca să-i schimbi pe alţii, nu vei reuşi şi te vei alege numai cu neplăceri.
 • O persoană care critică, judecă şi bârfeşte, e o prezenţă negativă, care se va regăsi adesea în situaţii negative.
 • Când te deranjează ceva la altă persoană, încearcă să o înţelegi înainte de a-i pune o etichetă, gândeşte-te că ar putea avea nişte motive care să o determine să se comporte astfel.

De ce să faci toate aceste lucruri? Răspunsul e simplu: ca să îţi păstrezi prietenii.

„Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii.”

Aristotel

Articol scris pentru tophabits.ro de către Cristi Pavel.

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Multumesc ca mi-ai dat acest sfat fara sa il cer. 😉
  Desi este corect ceea ce scrii, totusi este un sfat binevenit doar in cazul in care este cerut.
  Si eu m-am ars dind sfaturi nedorite si scriind articole despre asta.

  De atunci am invatat sa nu ma mai bag unde nu-mi fierbe oala 😉
  Succes in continuare in a nu da sfaturi nedorite.

 2. @ Aurora
  Eu văd că nu prea ai înţeles ce am vrut eu să spun. Nu are nicio legătură cu împărtăşirea lecţiilor învăţate prin scrierea de articole ci ţine doar de încercarea de a-i schimba pe alţi prin critică şi judecată.

 3. @Christi Pavel
  Articolul l-am intels bine, si chiar m-am recunoscut pe mine insami facind in trecut demersuri legate de incercarea de a-i schimba pe altii prin sfaturi mai mult sau mai putin critice (si pe undeva inauntrul meu judecindu-i si considerind ca nu fac bine). Deci este corect ceea ce spui si nu pot decit sa fiu intru totul de acord.
  Si eu mi-am invatat lectia (nu prin articolul tau) si m-am oprit demult.
  Prin comentariul meu am dorit doar sa subliniez paradoxul care s-a intimplat doar prin simpla redactare al articolului tau si exact acel paradox am incercat sa-l comunic.
  Se pare ca traim in lumi paralele 🙂 si acum nu inteleg deloc comentariul tau la comentariul meu.
  Poate un comentariu la tonul articolului: cred ca ar putea avea un limbaj mai blind; dar de gustibus non disputandum. Ai spus esenta si asta e important. Felicitari.

 4. Chiar acum sunt în toiul unei astfel de “greşeli” din partea mea. Deci, să înţeleg că eşti un mai bun prieten dacă nu-i explici celuilalt că a greşit, dacă îl încurajezi să greşească şi mâine, dacă nu-l ajuţi să fie mai bun mâine?!
  Interesant mod de a privi lucrurile!
  Evident că multora nu le cade bine să le explici unde a greşit. Pentru că ei ŞTIU că sunt perfecţi.
  A explica cuiva greşeala nu este ceva ne-democratic. Eu îţi ofer punctul meu de vedere. Nu te oblig să îţi mdifici atitudinea.
  La fel, dacă îmi explici unde am greşit şi mă convingi, îmi modific comportamentul în sens pozitiv. Devin mai bun şi, în acelaşi timp, recunoaşterea greşelii nu-mi diminuează deloc valoare, ci, din contră, mi-o sporeşte.
  Nu discut despre decizii de genul “eşti un prost pentru că ai greşit” sau “du-te dracului că nu aşa se face”. Acestea ies din cadrul comportamentului civilizat.

 5. @ Aurora: Într-adevăr s-a creat un mic paradox în articolul meu şi datorită limbajului direct pe care l-am folosit.

  @ Zamfir: Ce vreau eu să spun e că nu e deloc bine pentru tine să fii un om care tot timpul judecă şi le zice la oameni vezi că nu faci bine, vezi că e mai bine aşa, etc., pentru că la oameni nu le place acest lucru, se vor sătura de tine la un moment dat şi te vor evita.

  Crede-mă, chiar dacă ştii că ai dreptate şi că sfatul tău ar folosi cuiva, poate nu e într-o stare în care să fie capabil să-i înţeleagă utilitatea şi scopul, şi ar putea reacţiona urât.

  Idee nu e neaparat să nu dai sfaturi, ci să nu-ţi faci un obicei din a da sfaturi fără să ţi se ceară.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch