.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

Incepe cu ce nu-ti place!

 January 5, 2010

By  Cristian Ciuberea

Brian Tracy - Incepe cu ce nu-ti place
Incepe cu ce nu-ti place e o carte care te ajută să-ţi organizezi mai bine timpul şi să duci la bun sfârşit sarcinile pe care le ai de făcut.

De mulţi ani lumea zice că dacă mâncăm o broască vie dis de dimineaţă, vom putea să ne petrecem restul zilei cu satisfacţia că acela e, probabil, cel mai rău lucru care ni se va întâmpla cât e ziua de lungă.

“Broasca” noastră e sarcina cea mai mare, cea mai importantă, cea care are cele mai mari reuşite de a fi amânată la nesfârşit şi care ajunge să te domine, iar pentru ca o amâni s-ar putea să iasă mai rau. Brian Tracy ne prezintă 21 de solutii care să ne ajute să nu mai amânăm şi să realizăm cât mai multe din lucrurile pe care le dorim.

Fiecare soluţie e prezentată în 3-4 pagini, lectura fiind uşoară. Pe scurt, cele 21 de soluţii propuse de el sunt:

1. Pregăteşte-ţi terenul: Hotărăşte-te ce vrei. Claritatea este esenţială. Înainte de a începe, notează-ţi ţelurile şi obiectivele pe o foaie de hârtie.

2. Plănuieşte-ţi din vreme fiecare zi: Gândeşte pe hârtie. Cu fiecare minut pe care-l petreci planificând, poţi câştiga cinci sau zece minute în execuţie.

3. Aplică Regula 80/20 în tot ceea ce faci: Douăzeci la sută din activităţile tale vor fi responsabile pentru optzeci la sută din rezultatele pe care le obţii. Asigură-te că eforturile tale sunt întotdeauna concentrate pe acele 20 de procente de vârf.

4. Ţine seama de consecinţe: Sarcinile şi priorităţile tale cele mai importante sunt cele care au cele mai grave consecinţe, fie ele pozitive sau negative, în viaţa şi munca ta. Concentrează-te pe aceastea mai presus de orice altceva.

5. Aplică în permanenţă Metoda ABCDE: Înainte de a începe să te ocupi de o listă de sarcini, acordă-ţi un răgaz de câteva minute pentru a le organiza după valoare şi prioritate, astfel încât să fii sigur că te vei ocupa de activităţile tale cele mai importante.

6. Concentrează-te asupra ariilor cu rezultate-cheie: Identifică şi stabileşte care sunt rezultatele pe care este absolut necesar să le obţii pentru a-ţi îndeplini munca aşa cum trebuie, şi apoi ocupă-te de ele toată ziua.

7. Respectă Legea Eficienţei Obligatorii: Nu ai niciodată suficient timp pentru tot ce trebuie să faci, dar se găseşte întotdeauna suficient timp să te ocupi de lucrurile cele mai importante. Care să fie acestea?

8. Pregăteşte-te în cele mai mici detalii înainte de a începe: Planificarea potrivită previne “performanţa” proastă.

9. Fă-ţi temele: Cu cât devii mai bine informat şi mai priceput în sarcinile tale esenţiale, cu atât mai repede începi să te ocupi de ele şi cu atât mai repede le definitivezi.

10. Acţionează-ţi talentele speciale: Stabileşte cu foarte exactitate care sunt domeniile în care eşti foarte bun sau ai putea fi foarte bun şi străduieşte-te să împlineşti acele lucruri concrete foarte bine.

11. Află ce te împiedică: Stabileşte care-ţi sunt punctele slabe sau piedicile de natură internă sau externă, care impun rapiditatea cu care-ţi împlineşti cele mai importante ţeluri şi concentrează-ţi forţele pe înlăturarea lor.

12. “De la un butoi la altul”: Pentru a realiza sarcina cea mai mare şi mai complicată nu e nevoie decât s-o abordezi etapă cu etapă.

13. Asumă-ţi responsabilitatea: Imaginează-ţi că trebuie să pleci din oraş pentru o lună şi munceşte ca şi cum ar trebui să-ţi închei toate sarcinile majore înainte de a pleca.

14. Foloseşte-te la maximum forţa personală: Identifică-ţi perioadele de maximă energie mentală şi fizică de pe toată durata unei zile şi structurează-ţi sarcinile cele mai importante şi mai obositoare în jurul acestor intervale. Odihneşte-te cât mai mult ca apoi să dai maximum de performanţă.

15. Mobilizează-te şi treci la fapte: Fii propriul tău antrenor. Caută binele din orice situaţie. Concentrează-te asupra soluţiei mai degrabă decât asupra problemei. Păstrează-ţi mereu optimismul şi atitudinea constructivă.

16. Grăbeşte-te încet: Întrucât nu poţi să le faci pe toate, trebuie să înveţi să amâni cu bună ştiinţă acele sarcini care au o valoare nesemnificativă, astfel încât să ai suficient timp pentru a te ocupa de acele puţine lucruri care contează cu adevărat.

17. Rezolvă mai întâi sarcina cea mai grea: Începe fiecare zi cu sarcina cea mai dificilă, acea sarcină care-ţi poate aduce cele mai mari beneficii, ţie şi muncii tale, şi impune-ţi să te ocupi de ea până la definitivare.

18. Porţionează-ţi sarcina: Împarte sarcinile cele mai complexe în bucăţi de mici dimensiuni şi apoi rezolvă mai întâi o mică porţiune din sarcină pentru a te mobiliza.

19. Împarte-ţi timpul în bucăţi: Organizează-ţi ziua în intervale mari, în care să te poţi concentra perioade prelungite de timp asupra celor mai importante sarcini.

20. Fii tot timpul activ: Fă-ţi un obicei din a te mişca cu rapiditate înspre finalizarea sarcinilor cheie. Fă-te cunoscut ca fiind genul de persoană care rezolvă lucrurile repede şi bine.

21. Acordă exclusivitate fiecărei sarcini: Stabileşte priorităţi clare, apucă-te imediat de sarcina cea mai importantă şi apoi lucrează fără să te opreşti până ce-ţi termini treaba în totalitate. Acesta este secretul real al performanţei de vârf şi al unui maximum de productivitate personală.

Cartea e perfectă pentru cei care au o problemă cu managementul timpului şi indeplinirea sarcinilor de zi cu zi şi o recomand cu căldură.


Autor&titlu: Brian Tracy, Începe cu ce nu-ţi place

Editura: Curtea Veche

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. de-asta nu mai scrii tu pe blogul tau, ca-ti faci de cap pe-aici ^^
  Frumos articol, mai greu de pus in practica… pentru ca, in principiu, lumea se gandeste ca, daca isi incepe ziua cu lucrul cel mai greu sau mai nasol, asa ii va merge toata ziua… pe bune acuma, tu n-ai fi iritat numai sa saruti prima oara in zi o broasca, daramite s-o mananci? :))
  :*

 2. pe de alta parte, imi aduc aminte ca, atunci cand eram mica, cand veneam de la scoala, ma grabeam sa imi termin cat mai repede temele si sa invat pt a doua zi, pentru a avea mai apoi la dispozitie cat mai mult timp pentru a face ce imi place – desene animate, de obicei, sau hainute la papusi. eram mai constiincioasa cand eram mica. sau poate mai constienta… 🙂

 3. Nu cred ca la asta se gandeste lumea, ca o sa-i mearga rau toata ziua daca incepe cu lucrul cel mai greu. Uite, eu mi-am pierdut 2 vacante de vara din cauza restantelor. Am tot amanat sa invat, dar din cauza ca aveam de invatat nici nu ieseam nicaieri. Asa am ajuns in toamna fara sa ma distrez deloc si si fara sa invat. Iar asta din cauza lenei, din cauza ca am tot amanat.

  E drept, e putin greu de pus in practica. Pentru ca e nevoie sa ne formam un nou obicei. Acela de a face lucrurile la timpul lor. Se zice ca ia 21 de zile sa formezi un nou obicei. Dupa 21 de zile ar trebui sa-ti intre in sange si sa nu mai amani.

  Nu stiu daca as putea manca o broasca, nu-mi prea plac cruditatile, dar de sarutat, cred ca as saruta-o, si doar pentru probalititatea de a se transforma in printesa! :))

  Mi-au trecut nebuniile, am inceput sa scriu si pe blogul meu 😀

 4. Am vazut, am vazut, mi-a fost numa’ un pic ciuda ca mie nu mi-ai vorbit despre proiectul asta 😛 stiu, nu ti-am prea fost de ajutor la precedentul si nu pretind ca m-as fi bagat si eu aici (pentru perioada imediat urmatoare, am alte prioritati, cum ar fi… sesiunea :))), dar mi-ar fi placut sa stiu ce mai ai de gand… asa, pentru ca tin la tine :”>

  cat despre lucrurile facute la timpul lor… da, ai dreptate, numa’ nu transpune toata filosofia asta intr-o chestiune valabila pentru un interval de o singura zi. suna infricosator poate, pentru unii. de-asta am zis mai sus ca daca ar fi sa trebuiasca sa te trezesti cu gandul la cel mai naspa lucru pe care il ai de facut in ziua respectiva, cu siguranta n-ai mai fi om toata ziua 😛

  broaste… stiu ca ai saruta intruna :)) insa mai lasa loc si pentru printese. din pacate, viata nu e chiar o poveste 😉

 5. @Lumi Cris Ne-am hotarat sa facem blogul cam intr-o jumatate de ora saptamana trecuta 😛 Altfel cred ca Ciupy ti-ar fi spus de el 🙂

  Si in caz ca vrei sa ni te alaturi dupa ce termini cu sesiunea, esti binevenita 😀

 6. @Lumi: Dupa cum a zis si Zuzu proiectu a aparut peste noapte. In plus, inca nu mi-am intrat in ritm si nu imi place sa ma laud cu ceva fictiv. Cand o sa fiu mandru de munca mea, o sa afle pana si extraterestrii!:))

  Mai, printesele au loc rezervat de mult, doar sa apara! Viata e poveste, basm sau drama. Depinde de fiecare in ce vrea sa creada:d

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch