.st0{fill:#FFFFFF;}

Bani, Dezvoltare personală

Începe cu puţin

 November 10, 2010

By  Cristian Ciuberea

Imaginează-ţi că mergi pe stradă cu un copil în vârstă de 5 ani. Îi cumperi un cornet cu o cupă de îngheţată pentru că paharele s-au terminat. Pe măsură ce vă plimbaţi, observi cum cornetul se înclină în mânuţa copilului şi dintr-o dată, îngheţata cade din cornet pe jos.

Copilul începe să plângă, astfel că revii în magazin şi chiar în momentul în care eşti gata să-i cumperi o nouă îngheţată, copilul vede o fotografie colorată a unui cornet cu trei cupe şi îţi spune entuziasmat: pe aia o vreau!!

Se pune întrebarea: îi vei cumpăra copilului îngheţata cu trei cupe? probabil că instinctual vei spune DA, dar dacă te gândeşti mai bine cred că nu o vei face. Copilul abia se descurcă cu o cupă, cum ar putea să se descurce cu trei?

Ei bine, acelaşi lucru se aplică şi când e vorba de Univers şi lucrurile pe care noi i le cerem. El ne spune până nu îmi demonstrezi că poţi gestiona ceea ce ţi-am dat, nu vei primi mai mult!”

Harv Eker spune că trebuie să înveţi să gestionezi sume mici de bani înainte de a putea deţine o sumă mare de bani şi ne propune o metodă de management al banilor simplă şi eficientă cu observaţia că obiceiul de a gestiona banii e mai important decât suma! (asta înseamnă că faptul că nu ai decât 10 lei de gestionat nu e o scuză să nu faci nimic. Începe cu ei!)

În fiecare lună, împărţiţi banii pe care îi aveţi astfel:
10% în Contul Independeţei Financiare. Banii din aceşti fond nu vor fi niciodată cheltuiţi! Ei pot fi doar investiţi.
10% în Contul Pentru Divertisment. Unul din secretele gestionării banilor e echilibrul. Pe de-o parte vrem să economisim, pe de alta avem şi necesităţi, care nu trebuie neglijate. Banii din acest fond trebuie folosiţi în fiecare lună pe activităţi care ne fac plăcere.
10% în Contul pentru Economii şi cheltuieli pe termen lung
10% în Contul pentru Educaţie
50% în Contul pentrul Cheltuieli Uzuale
10% în Contul pentru Donaţii

Procedând astfel veţi începe să vă controlaţi banii şi veţi înceta să mai fiţi controlaţi de ei.

Acest principiu, de a demonstra că poţi gestiona ceea ce ai deja, altfel nu vei primi mai mult poate fi folosit în orice domeniu, nu doar cel financiar. Primul care îmi vine în minte e legat de împlinire şi fericire.

Săptămâna trecută un prieten scria în jurnalui său de recunoştinţămulţumesc pentru că exist. Iniţial am fost şocat, apoi mi s-a făcut ruşine. Îmi doresc atât de multe lucruri, fiind aproape mereu nemulţumit de ceea ce am încât am uitat cât de important e simplul fapt că exist. Citeam zilele trecute pe un blog “dacă crezi că n-ai pentru ce să fii recunoscător încearcă să te foloseşti câteva ore doar de mâna stângă”.

E greu! La fel e şi să priveşti doar cu un ochi sau să sari într-un picior. Ideea e că sunt foarte multe lucruri pe care nu le apreciem şi pe care le considerăm infime. În momentul în care le vom aprecia şi vom fi recunoscători pentru că le avem, îi arătăm Universului că ştim să ne bucurăm de ce avem deja şi vom primi mai mult.

Tine minte: până nu “demonstrezi” că poţi gestiona ceea ce ai deja, nu vei primi mai mult!

sura FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Foarte interesant articolul. Din pacate, subscriu la categoria celor care ,prea adesea, uita ca au atatea lucruri pentru care sa fie recunoscatori si isi peird linistea launtrica pentru lucruri mai putin importante.Norocul meu este ca imi revin repede 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch