Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Încredere++

În limbajul de programare c++ titlul s-ar traduce aşa: încredere=încredere + 1. Cred că asta ar trebui să fie formula de bază pentru încredere, măcar la început. Cu alte cuvinte, la început, e bine să o iei pas cu pas.

Motivul pentru care de multe ori nu reuşim ce ne propunem şi pentru care ne descurajăm, e că vrem să sărim peste paşi şi vrem rezultate mari într-un timp relativ scurt. În continuare, vreau să prezint câteva idei pe care aş fi vrut să le ştiu acum vreo 10 ani. E o parte din ce am învăţat despre încredere.

E bine să foloseşti mai multe surse pentru încredere. Eu n-am prea avut succes cu fetele. În schimb, eram cel mai bun din clasă la mate, eram foarte priceput la calculatoare şi destul de creativ. Dar eu vedeam doar că nu-s bun cu fetele şi în direcţia asta îmi concentram toată energia în loc să îmi dezvolt alte abilităţi care în viitor mi-ar fi adus succes.

“Dacă nu poţi face lucruri măreţe, fă lucruri mici în stil mare”. Concentrează-ţi atenţia pe lucrurile la care eşti bun, pentru a te încărca cu energie pozitivă. Apoi îţi va fi mult mai uşor să faci lucrurile la care nu te pricepi atât de bine.

Concentrează-te pe lucurile pe care le poţi controla, acceptă-le pe restul. De pe la vârsta de 15 ani am început să am probleme cu acneea. Pe la 18 am aflat că există dermatolog şi am început să fac tratament. Totuşi, a durat 3 ani până când tratamentul şi-a făcut efectul. Surpriza mea a fost când exteriorul s-a vindecat, dar în interior eram tot bolnav.

Mă uitam în oglindă şi mă vedeam la fel ca acum 3 ani, iar asta pentru că în tot acel timp am încercat mereu să controlez ceea ce nu putea fi controlat, iar pentru că nu reuşeam încrederea în mine se deteriora. Principiul 90-10 spune că 10% din viaţă este formată din ceea ce ţi se întâmplă, 90% din viaţă este decisă de modul în care reacţionezi. Meditează la asta. Şi la zicala budiştilor: dacă ai o problemă şi o poţi rezolva, nu îţi face griji. Dacă ai o problemă şi nu o poţi rezolva, nu îţi face griji

Înconjoară-te de oameni care te încurajează şi te susţin. Când eram mic, vecinii mei obişnuiau să facă mişto din orice. Eu eram unul dintre cei care erau atacaţi. Ca să nu le dau motiv să râdă de mine, nu făceam nimic ieşit din comun şi eram destul de tăcut. Chiar şi aşa găseau ei unul. Mi-am dezvoltat un mic complex şi am început să mă feresc de oameni crezând că unicul lor scop în viaţă e să aştepte ca eu să fac o greşeală ca ei să poată râde de mine. Am învăţat şi să-mi susţin punctul de vedere, dar am curaj să o fac doar dacă simt că sunt atacat. Altfel, tac.

Pe partea cealaltă, am ieşit ieri cu un prieten la o plimbare şi ne-am provocat reciproc să facem diverse chestii. E plăcut să ştii că ai lânga tine pe cineva care nu râde când greşeşti şi care te incurajeaza să fii mai bun. Genu de oameni care cred în tine şi care te fac să te simţi important.

Nu te mai compara cu alţii. Comparaţia cu alţii e cu două tăişuri. Nu te poţi compara într-o singură direcţie. Când te uiţi în jos, îl vezi pe tipu de 27 de ani ce încă locuieşte cu părinţii, are o slujbă rău plătită şi nu are curaj să privească lumea în ochi motiv pentru care e cam singuratic. În comparaţie cu el, tu mai ai încă timp să evoluezi, îţi zici se poate şi mai rău. Dar apoi te uiţi în sus şi îl vezi pe tipul de 17 ani, ce îşi câştigă singur banii de buzunar, e urmărit de jumate din fetele din liceu şi ştie deja încotro se îndreaptă. Când te compari cu el te întristezi şi te ascunzi sub pătura, pentru că te consideri inferior lui.

În plus, de multe ori se compară merele cu perele. Fiecare are propriile lui pasiuni, propriile lui lucruri la care e mai bun decat majoritatea. Singurul cu care ar trebui să te compari e cu tine, pentru ca fiecare are propriul ritm de a se dezvolta, nu ne mişcăm cu toţii cu aceaşi viteză şi nici în aceaşi direcţie. Dacă azi eşti mai bun ca ieri, înseamnă ca mergi pe drumul cel bun.

Acţionează! Multe din ideile de mai sus sunt nişte “setări” pe care să le faci minţii pentru a începe să te pui în mişcare. Curajul de a face un lucru vine din faptul că l-ai mai făcut şi altă dată. Cu cât faci de mai multe ori un lucru, cu atât e mai uşor să îl faci.

Tu ce “trucuri” foloseşti pentru a-ţi creşte încrederea?

sursa FOTO