.st0{fill:#FFFFFF;}

Oameni

Interviu cu un Cercetaş

 April 4, 2011

By  Andrei Boar

Sunt sigur că aţi auzit cu toţii de cercetaşi. Probabil unii dintre voi chiar aţi activat sau activaţi în această organizaţie.

Personal, trebuie să recunosc că dincolo imaginile din filme n-am avut până acum o imagine clară a ce înseamnă cu adevărat cercetăşia. De aceea am considerat că un interviu cu unul dintre liderii acestei organizaţii ar fi numai bun pentru a prezenta mai pe larg activităţile şi ideile acestei mişcări.

Astfel ne reluăm seria noastră de interviuri începând cu un cercetaş convins: Cristian Moldovan.

1. Pentru început, spune-mi câte ceva despre tine.

Salut! Sunt Cristian Moldovan, din Cluj-Napoca, în prezent lucrez pentru Organizația Națională “Cercetașii României” ca voluntar și am firma mea prin care îmi construiesc o carieră. Am absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Artă Scenică, secția canto. Sunt pasionat de muzică și fac asta cu plăcere tot timpul; ador natura, oamenii și Padiș-ul.

2. Spune-mi mai multe despre organizaţia Cercetaşii României şi cum ai început să faci parte din ea.

🙂 era într-o iarnă după o serie de chefuri de sărbători și un pachet lung de zile de naștere, când a fost cineva care m-a “convins” :). La început am refuzat să fac parte din această mișcare. Mi se părea că nu găsesc oamenii pe care-i căutam. Dar m-am înșelat. De 6-7 ani fac parte din cea mai mare Mișcare de tineret din lume, numărând peste 31 de milioane de membri în 217 țări și teritorii. Am fost surpins să văd că mergeau la munte(ceea ce pentru mine era un “deliciu”), dar mergeau în cel mai serios sens, observând mai târziu că însemna mult mai mult decât munte și câteva jocuri.

3. Ce fel de activităţi desfăşuraţi în cadrul organizaţiei?

Îmi este foarte greu să spun ce activități desfăşurăm, pentru că sunt sute sau chiar mii, dar toate acestea sunt înglobate în câteva categorii: Educația Non-formală, Learning by Doing, un set de valori și principii (cercetășești), prietenii și nu în ultimul rând DISTRACŢIE.

Cercetășia m-a format printr-un sistem de valori care m-au ajutat să leg foarte multe prietenii atât în țară cât și la activitățile internaționale, prin acțiuni bazate pe Legea și Promisiunea Cercetașului, și așa am ajuns să îmi doresc să ajut la crearea unei lumi mai bune, prin proiectele pe care le dezvolt împreună cu mulți prieteni Cercetași și ne-Cercetași. Aceste proiecte ne ajută să ne formăm noi ca indivizi și în acelasi timp să aducem un plus de valoare sau să rezolvăm o problemă din jurul nostru. E important să ai un rol constructiv în societate.

4. Descrie-mi o ieşire tipică la munte cu cercetaşii.

Din tiparul ieșirilor la munte se desprind doar câteva elemente. Ai doar câteva linii directoare care să te îndrume, iar conținutul poți să îl modifici de fiecare dată. Ăsta e farmecul Cercetășiei: e o metodă.

Ca administrare, de regulă ne împărţim în două: sub-camp-ul Cercetașilor și sub-camp-ul liderilor. Avem reguli, disciplina fiind un element esenţial pe munte și în natură în general(nu prea e loc de greșeli).

Ca program, Cercetășia e precum cerul: fără limite, dar bine structurat, prestabilit. Există și câteva reguli generale:

Toată lumea mănâncă în același timp și la comun.

Toată lumea participă la activități.

Toată lumea e implicată în administrarea camp-ului. Pe echipe, prin rotație. Responsabili cu apa, cu lemnele, cu mâncarea, cu curățenia, etc.

E important să ai o responsabilitate și să ți-o asumi față de patrula ta. O patrulă are 6-8 membri și e practic gașca ta de prieteni de la Cercetași.

Nu în ultimul rând, toate programele sunt gândite în așa fel încât să atingă cel puțin în parte, dacă nu în totalitate, cele 6 arii de dezvoltare personală: fizic, afectiv, spiritual, intelectual, social și caracter, astfel oferind posibilitatea dezvoltării armonioase ca individ.

5. Care e rolul tău în această organizaţie şi de ce ai ales să te implici la acest nivel?

Pe plan local sunt în primul rând lider al unității de exploratori (15-18 ani) și președinte de filială. Aici nu aveam cum să nu mă implic. Aici am crescut și am trăit cele mai frumoase experienţe și vreau să ofer și eu la rândul meu posibilitatea asta celor mai mici și nu în ultimul rând să am în continuare experiențe foarte tari.

Totodată sunt și membru în Consiliul Director al ONCR, responsabil pe partea de comunicare. Am vrut să mă implic din mai multe motive, dar cred că cel mai important este pentru că vreau să aduc o îmbunătățire și să pot să predau mai departe celui care vine după mine, astfel susţinand progresul.

6. Care e profilul unui cercetaş? Uitându-te la colegii tăi din organizaţie, aş vrea să-mi spui: ce fel de oameni sunt aceştia?

Oricine poate să fie cercetaș, chiar dacă nu e membru în vreo mișcare cercetășească. E vorba de valori și de un mod de viață, bazat pe respect și pe prietenie, iar când mă uit în jurul meu, la prietenii mei, îmi vine doar să le mulțumesc. Avem ceva ce ne leagă și stiu că oricând pot să apelez la oricare cercetaș, de oriunde din lume și nu voi fi dezamăgit. E o senzaţie gigant, iar ei sunt oameni de calitate.

7. Cu ce crezi că se diferenţiază organizaţia voastră de alte organizaţii care implică tineretul?

Unii spun că suntem ca o familie, alții că suntem cât o țară, alții că suntem toți la fel sau toți diferiți. Totuși, ceea ce ne face speciali este chiar Metoda Scout, care există de peste 100 de ani, iar această experiență ne-a învățat multe. După cum spuneam mai sus, e un mod de viață.

8. Care ar fi vârsta optimă pentru a deveni cercetaş? Te întreb pentru că din câte ştiu cercetăşia se începe de la o vârstă mai fragedă, dar în acelaşi timp poate cineva a ratat ocazia şi ar vrea să devină membru la, să zicem 20 de ani. Ar mai putea el să devină membru la această vârstă?

Există o singură limită de vârstă: 6 ani – limita inferioară. Avem membri care au trecut de 80 de ani și încă sunt Cercetași. Dacă aceștia ar fi început la 20 de ani, acum ar avea 60 de ani de experiență în Cercetășie 🙂 Oricând poți să te formezi ca om. Trebuie doar să vrei să înveți ceva nou și să faci un lucru bun în fiecare zi.

9. Cum crezi că te dezvoltă ca om cercetăşia?

Fondatorul Cercetășiei, Lord Baden-Powell, descria Cercetășia în două feluri la un moment dat când se adresa public părinţilor:

Cercetășia este descrisă ca:  the 3 “H”: Happy, Healthy, Helpful Citizens;

Totodată Cercetășia completează școala, unde înveți carte și te pregăteşti pentru carieră, iar cercetăşia îți dezvoltă caracterul și te pregătește pentru viață.

Confirm asta doar uitându-mă în jurul meu.

10. Ce ţi-ar lipsi acum din viaţă dacă n-ai fi fost cercetaş niciodată?

Foarte bună întrebare. Mi-ar lipsi foarte mulți prieteni, experiențe, firma pe care o am, Festivalul Luminii și Jamboreele la care am participat.

*Jamboree = din Swahili, întâlnire pașnică între triburi. Folosită de Cercetași ca termen pentru ceva similar unor tabere gigant, unde se adună Cercetași din toate colțurile ţării, continetului sau lumii, după caz.

11. Am înţeles că organizaţi ROJAM. Spune-mi mai multe despre eveniment şi activităţile desfăşurate în cadrul acestuia.

Da! RoJAM este ceea ce numim noi piatra de hotar pentru următorul pas în dezvoltarea organizației, membrilor și promovarea a 2 unelte imense: educația non-formală și dezvoltarea durabilă.

RoJAM – Fă următorul pas! Este a 5-a Jamboree Națională din România. Practic vom avea 8 arii de program, printre care se numără Glocals – Gândeşte global, acționează local! Este un sat al dezvoltării durabile, unde vom desfăşura 50 de ateliere pe cele 3 arii: economic, social și ecologic.

O altă arie de program este Târgul Educației Non-Formale, unde promovăm ofertele educaționale a cât mai multor organizații din România. Dorim să demonstrăm importanța educației non-formale și recunoașterea ei ca atare.

Participanții vor avea parte de toate tipurile de activități: de la apă până la vârful muntelui, de la relaxare și meditație până la adrenalină, de la concerte până la tradiționalul foc de tabără.

O altă arie de program, de mare interes, este Simply Scouting. Cercetășie pur și simplu. Pe pâine! Activități care se făceau acum 100 de ani, activități care se fac azi, adrenalină și “Back to Basic”, unde tot ce faci, faci cu sfoară, lemn și atât.

Personal abia aștept să vină 11-21 August, să trăiesc experiența RoJAM, care de altfel e unică.

12. Mulţumesc pentru interviu. Nişte sfaturi prieteneşti pentru cititorii TopHabits?

Viziunea Mișcării Scout este: Creăm o lume mai bună! Cum?! Prin noi. Dacă noi devenim mai buni și lumea în care trăim va fi una puțin mai bună. E simplu!

2011 este Anul European al Voluntariatului. Fiți voluntari! Dați o mână de ajutor unde puteți și învățați ceva nou în fiecare zi! Vă îndemn să fiţi mai buni decât voi înșivă, faceţi un lucru bun în fiecare zi și împreună vom crea o lume mai bună!

 

 

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Îmi place atât de mult încât nu ştiu cu ce să încep să scriu cât de bine mi se pare ce se întâmplă acolo. Atâtea motive încât îmi pierd cuvintele. Mi-ar fi plăcut să fiu acolo de mică, dar acum mă gândesc pentru viitor 😀 Foarte tare, Andrei, way to go cu blogul tău! Şi bună şi ideea testimonialelor! 😉

  2. @Adriano Ne bucurăm de fiecare dată când ne mulţumim cititorii 🙂 Mulţumim frumos 🙂

    @Monica Într-adevăr sunt o organizaţie mişto 🙂 Mulţumesc fain, poate cândva ne onorezi şi tu cu prezenţa la testimoniale. Ne-ar plăcea ca un insider bookblog.ro să spună ceva frumos despre noi 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch