.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Întrebarea incisivă

 July 15, 2010

By  Cristian Ciuberea

De prea multe ori amânăm să acţionăm pentru că aşteptăm vremuri mai bune. Considerăm că azi nu avem condiţiile şi resursele necesare pentru a ne pune în mişcare. Poate mâine, dar azi sigur nu. Timpul începe să treacă şi mâinele pe care îl aşteptăm nu mai apare, iar asta pentru că noi considerăm că problema e în exterior, când de fapt ea ţine în mare parte de interior.

Întrebarea incisivă e un instrument care ne ajută să ne depăşim credinţele limitative şi să găsim soluţii creative la problemele pe care le avem. Pentru a construi o întrebare incisiva există 5 paşi:

1. Gândeşte-te la ceva ce vrei să obţii, dar îţi este greu să obţii.

Exemplu: O nouă slujbă, bine plătită.

2. Ce presupui că te impiedică să obţii acel lucru?

Exemplu: E criză şi nu se fac angajări şi nici nu am destulă experienţă pentru a prinde un job bun.

3. Alege presupunerea care ţi se pare că “stă la bază”– aceea care ţi se pare că se află în miezul problemei. Care ar fi pentru tine opusul pozitiv al acestei presupuneri?

Exemplu: Există multe job-uri pe piaţa muncii, iar eu sunt destul de pregătit pentru a prinde un job bun.

4. Alcătuieşte o întrebare incisivă folosind formularea:dacă aş şti cu siguranţă că(opusul pozitiv al presupunerii care te limitează), ce idei aş avea despre (scopul tău, provocarea sau situaţia ta)“?

Exemplu: Dacă aş şti cu siguranţă că există job-uri disponibile şi că sunt destul de pregătit pentru ele, ce idei aş avea pentru a avea un nou job? sau

Dacă aş şti cu siguranţă că(opusul presupunerii ce te limitează), ce aş face pentru a crea sau a provoca(scopul tău, provocarea sau situaţia)“?

Exemplu: Daca aş şti cu siguranţă există job-uri libere şi ca am destulă experienţă, ce aş face pentru a crea oportunităţile de a avea unul din acele job-uri?

5.Urmează-ţi cele mai inspirate idei şi acţiuni.

În loc să contrazică o presupunere sau o credinţă, întrebarea incisivă face ca presupunerea să devină temporar irelevantă permiţându-ţi să depăşeşti vechiul mod de gândire şi să descoperi o lume plină de posibilităţi. Succes!

FOTO

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Tot aman anumite lucruri pe principiul ca maine va fi mai ok sa ma apuc de ele…cred ca am nevoie de cateva intrebari incisive 🙂 Nice work!

    1. @Alice Tocmai am găsit un proverb nostim ce se leagă de ceea ce zici tu: “Tomorrow is often the busiest day of the week.” —Spanish Proverb 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch