Anul acesta mi-am spus că trebuie să văd neapărat două filme: Titanic şi Star Wars. Acestea două au fost cele mai faimoase filme pe care nu le văzusem până anul acesta. În articolul de faţă am să vorbesc puţin despre Star Wars şi lecţiile pe care le oferă.
La un status pe Facebook despre Star Wars, Dan a remarcat că “Star Wars contine unele din cele mai tari lectii de viata, mai ales invataturile lui Yoda”. Şi avea dreptate. Cam după a doua parte începusem să observ că filozofia cavalerilor Jedi poate fi luată drept un stil de viaţă, aşa că m-am gândit să împărtăşesc mai jos unele lecţii din Star Wars:
1) “Try not… Do or do not… there is no try.” (Yoda)
Când îţi setezi în minte un scop clar folosind sintagma “o să încerc”, nu faci altceva decât să pui şi eşecul în ecuaţie. Şi pentru că doar vei încerca, şi nu vei face, atunci deja e clar că n-o să te critici prea tare dacă vei eşua.
Îţi propun să-ţi schimbi puţin modul de gândire gândind în termenii “o să fac” sau “n-o să fac asta”. Şi rămâi motivat până îţi termini treaba.
2) “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” (Yoda)
Frica e o chestie pe care trebuie s-o învingi neapărat. Acum, normal că dacă cineva ţi-ar pune un pistol la tâmplă în mijlocul străzii, n-ai fi în al nouălea cer. Însă sunt anumite temeri care n-au nicio relevanţă: teama de a aborda pe cineva, teama de vorbit în public, teama de eşec (şi lista poate continua). Iar dacă vrei să evoluezi, trebuie să-ţi învingi creierul reptilian.
Dacă încerci să eviţi să-ţi învingi temerile vei continua pe acelaşi drum mediocru continuând cu scuzele.
Şi să nu-ţi fie ruşine de temerile tale. Sunt chestii normale, pot fi tratate. Pentru fiecare gen de teamă găseşti resursele necesare ca să afli cum să scapi de ea.
3) “I can’t believe it.”(Luke) “That is why you fail.” (Yoda)
Ideea e simplă: atâta timp cât nu crezi că poţi face un lucru, n-o să-l faci. Eventual, doar din greşeală.
Cauza principală pentru care nu credem în forţele noastre nu e neapărat adevăratul nostru potenţial, ci o stimă de sine scăzută. Apoi, ne mai gândim că dacă cineva n-a mai făcut-o, automat n-o să putem face şi noi.
4) “Ohhh. Great warrior? Wars not make one great.” (Yoda)
Ar trebui să ne gândim la această replică, când ne referim la relaţiile cu ceilalţi. Certurile, criticile nu rezolvă nimic, ba chiar înrăutăţesc situaţia. Dacă vrei să afli mai multe despre cum să te comporţi cu cei din jur, îţi recomand Secretele Succesului scrisă de Dale Carnegie.
5) “Death is a natural part of life. Rejoice for those around you who transform into the Force. Mourn them do not. Miss them do not. Attachment leads to jealously. The shadow of greed, that is.”
Ideea de ataşament într-o relaţie am aflat-o într-una din cărţile lui Osho. El susţinea că atunci când iubeşti pe cineva, sentimentul de posesivitate nu trebuie să existe, pentru că duce la suferinţă. Trebuie să iubeşti fără să ai pretenţia că acea persoană îţi aparţine. Abia atunci vei ajunge la o dragoste curată.
Trebuie să recunosc că e un punct de vedere interesant şi dacă l-ai pune în aplicare, problema geloziei ar fi rezolvată.
6) “Grave danger you are in. Impatient you are.”(Yoda)
Răbdarea e una din cele mai bune calităţi pe care le poate avea o persoană. De multe ori renunţăm la anumite scopuri doar fiindcă ne dorim rezultate rapide.
Dacă vei înţelege că unele scopuri chiar necesită timp şi nu se fac peste noapte, atunci vei reuşi să-ţi îndeplineşti scopurile care necesită timp şi practică îndelungată.
7): “Keep your concentration here and now where it belongs.”(Qui-Gon)
Îţi propun un mic exerciţiu: uită-te în jur. Uită-te în jur când mergi pe stradă, studiază fiecare aspect, insistă pe lucrurile care îţi plac, goleşte-ţi mintea de gânduri şi trăieşte pur şi simplu momentul de a trăi. Este un citat foarte fain concentrează întreaga idee de a trăi prezentul.
8 ) “Anakin, you’re focusing on the negative again. Be mindful of your thoughts.” (Obi-Wan)
Gândurile ne influenţează viaţa extrem de mult. Devenim ceea ce gândim în mod constant. Dacă insişti pe gânduri negative ar trebui să-ţi schimbi modul de a gândi.
Ascultă ceea ce gândeşti. S-ar putea să nu-ţi iasă din prima, însă încetul cu încetul vei învăţa să-ţi depistezi un gând negativ şi să te gândeşti la altceva. Când te surprinzi gândindu-te la ceva negativ, pur şi simplu gândeşte-te la ceva plăcut. Eu folosesc o grămadă de suporturi: o relaţie plăcută, o experienţă memorabilă sau chiar câinele meu.
***
Dacă mai aveţi completări sau sugestii la acest articol le puteţi lăsa într-un comentariu. May the Force be with you 🙂
sfatul sa traim in prezent era si in filmul “the peaceful warrior”(foarte frumos, ma bucur ca l-am vazut)
@Adelina Mi-am descărcat şi eu The Peaceful Warrior, o să mă uit la el săptămâna viitoare 🙂
Una din cele mai interesante idei mi s-a parut acecea cum ca frica duce catre partea intunecata. La prima vedere, frica poate parea un sentiment inofensiv, de multe ori unul caruia oamenii ii sunt victime – putini se gandesc la frica ca la un sentiment distructiv, din care tot raul poate sa se nasca. Dar intr-adevar, din cauza fricii oamenii incep sa faca multe lucruri (pentru a-si asigura securitatea) iar aceste lucruri ii transforma incet incet, ei devening plini de furie si ura.
Multi profesori spirituali contemporani ne spun ca nu ura este opusul iubirii. Opusul iubirii este frica.
@Dan Foarte bun punctul de vedere. Cred că fricii i s-ar putea dedica un articol întreg. Ea e bună doar cand ţine de supravietuire: dacă vine un camion către tine, e vital să te dai la o parte din frică.
În rest, când frica n-are nicio legătură cu supravieţuirea, ea trebuie cumva înlăturată.
hmmm… foarte tari lectiile astea! Stiati ca pe http://www.amaltea.ro sunt zeci de titluri din colectia Star Wars in limba romana gata sa fie cumparate? Au si reducere de 20% la 3 carti cumparate. Si e singura editura care a adus cartile astea in Romania. Arata super copertile, eu mi-am cumparat recent 3 si sunt foarte multumit de calitate.