.st0{fill:#FFFFFF;}

Carieră, Evenimente

Let’s talk about business

 November 6, 2010

By  Cristian Ciuberea

Ieri a avut loc conferiţa “Let’s talk about business” organizată de ASB, avându-i ca invitaţi pe Hedi Hoka, Eusebiu Burcaş şi Delia Mureşan. Aceştia au vorbit despre carieră, bani, oportunităţi şi creativitate în afaceri. Mai jos, sunt câteva dintre ideile principale pe care aceştia le-au împărtăşit studenţilor

Delia Mureşan – Defineşte-ţi cariera. Îndrăzneşte să fii tu

Dacă am face cu toţii lucrurile de care suntem cu adevărat capabili, am rămâne de-a dreptul uimiţi. (Thomas Edison)

Primul pas pentru a-ţi găsi cariera potrivită e să te cunoşti pe tine. Să aflii:
– care sunt caracteristicile tale cele mai relevante şi dacă sunt acestea definitorii pentru cariera ta
– care sunt aptitudinile şi calităţile tale naturale
– care sunt lucrurile pentru care le poţi face în acest moment uşor, bine şi eficient
care sunt valorile tale
ce fel de interese ai
care este motivaţia ta

Câteva exerciţii care să te ajute:
descoperă în 20 de minute care este misiunea vieţii tale
– ce ai face din punct de vedere profesional dacă banii nu ar fi o problemă?
– care sunt lucrurile pe care eşti recunoscător?
– ce ai spus că te vei face când vei fi mare?
– care sunt pasiunile tale? ai putea face din ele o carieră?
– ce îţi face plăcere să faci atât de mult încât timpul trece insesizabil deşi ai lucrat multe ore şi eşti încă plin de entuziasm şi energie?
– cum ar arăta viaţa ta profesională dacă tot ce ţi-ai dori ar fi posibil?

Skip Ross, spune în cartea sa, Valorifică-ţi potenţialul că formula pentru o viaţă împlinită, numită de el viaţă dinamică e: VD = (AÎ + PS) × BIS,
unde VD = viaţă dinamică, AÎ = aptitudinile înnăscute, PS = principiile succesului, BIS = o bună imagine de sine.

Explorează întrebările CE(ce ştiu, ce vreau, etc.) şi UNDE(pot folosi ce ştiu, ce vreau, etc.), ia decizii pe baza informaţiilor acumulate şi setează-ţi obiective pe termen lung şi scurt şi nu în ultimul rând ACŢIONEAZĂ! E mai puţin important că nu ştii exact cum, nu e important să ştii toate detaliile, doar fă primul pas.
Don’t just think about it, DO IT!

***
Delia organizează în perioada 15-18 noiembrie evenimentul Schimbare Pozitivă în cariera TA unde vei avea parte de 6 seminarii, 3 prezentări ale unor oameni de succes, şi 3 grupuri de dezvoltare personală „Găseşte-ţi jobul pe care ţi-l doreşti”. Top Habits pune la bătaie 2 invitaţii gratuite la acest eveniment.

Eusebiu Burcaş – Studenţie. Bani. Oportunităţi

Cele mai mari avantaje ale unui student sunt timpul, libertatea şi tinereţea. Pe măsură ce înaintezi în vârstă ai tot mai puţină energie şi apar multe responsabilităţi(nevastă/soţ, copii, etc) care îţi îngrădesc libertea şi îţi fură timpul. Aşadar ca student ai timp să înveţi, să te documentezi şi să fii la oră cu ultimele informaţii din orice domeniu. Ai libertatea de a alege cum anume îţi foloşti timpul şi energia(la bibliotecă, la bar, la training-uri, etc).

Se spune că timpul înseamnă bani, dar nu e neapărat aşa. Ca student ai timp, dar asta nu te face implicit şi bogat, din contră cei mai mulţi studenţi nu au bani. Totuşi există şi un adevăr, şi anume faptul că atunci când te angajezi tu vinzi de fapt timpul tău. Angajatorul cumpără timpul tău şi te plăteşte în funcţie de ce anume faci tu în timpul respectiv. Aşadar, chiar dacă acum avem timp, dar nu avem bani, o să vină o perioadă în care o să avem bani, dar nu o să avem timp.

Dacă vrei să câştigi mai mulţi bani, trebuie să ţii cont de ecuaţia banilor: B = C x E x V x Ki, unde
B – banii; C – cunostinţe, competenţe ; E- experienţa în domeniu; V – capacitatea de vânzător; Ki – coeficientul de inteligenţă financiară

Una din problemele de care se lovesc studenţii e experienţa. Ieşi de pe uşa şcolii cu multă teorie şi aproape 0 practică, asta în condiţiile în care multe firme îţi cer experienţă. Atunci ce e de făcut? Ai o mulţime de oportunităţi de a acumula experienţă:
– înscriindu-te într-o organizaţii studenţească
– făcând un internship
– sau din antreprenoriat(poţi începe pe cont propriu o afacere)

Şi un ultim sfat: nu te opri niciodată din învăţat!

Hedi Hoka – Creativitatea în afaceri

Lumea ia naştere în mintea noastră

S-a făcut un experiment pe un grup de atleţi. Aceştia au fost conectaţi la aparate de măsură a activităţii creierului şi li s-a zis să îşi imagineze că fac un antrenament intens. Rezultatele au arătat că actvitatea creierului a fost aceaşi ca şi atunci când se antrenau în realitate, motiv pentru care putem spune că totul începe în mintea noastră.

Un exerciţiu interesant e să iei o foaie şi să scrii 101 lucruri(e un număr orientativ) pe care vrei să le faci în viaţă. Nu te opri până când nu atingi acest număr, dar scrie doar când simţi că ai chef. Apoi laşi foaia deoparte câteva zile, după care începi să ştergi în fiecare zi 3-4 lucruri până când rămâi doar cu 5-10 lucruri, care reprezintă cele mai importante lucruri pentru tine.

Conform unui alt studiu succesul în antreprenoriat înseamnă:
– să fii creativ
– să fii capabil să faci parteneriate
– să-ţi dezvolţi abilitatea de a face bani

Creierul are două emisfere. Emisfera stângă este considerată ca fiind creierul verbal şi logic, iar emisfera dreaptă este responsabilă pentru creativitate. Anteprenorii de succes îşi focalizează atenţia pe emisfera dreaptă.

Câteva sfaturi pentru a avea succes:
– nu aştepta de la alţii să îţi spună ce să faci
– nu îţi fie frică să greşeşti
– fă-ţi propriul noroc, muncind şi făcând efort
– imaginează-ţi zilnic ce vrei să faci
– pune-ţi lentilele posibilităţilor, caută mereu soluţiile.

Nu rata şansa de a fi fabulos!

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch