.st0{fill:#FFFFFF;}

Carieră

Limbajul corporal care convinge la interviu: zâmbetul

 December 8, 2010

By  Florin Roşoga

Zâmbetul la interviu
Zâmbetul la interviu

La un interviu de angajare nici unui intervievator nu i-ar plăcea să vorbească cu cineva care are o privire de ucigaș în serie. Ție îți face plăcere să stai de vorbă cu o persoană posacă și încruntată? Probabil că nu.

O privire senină, ajutată din când în când de un zâmbet discret va întări abilitățile pe care le-ai prezentat în CV şi pe care dorești să le subliniezi în timpul unui interviu. Nu zâmbetul forţat, care iese în evidenţă în mod neplăcut. Nici zâmbetul continuu, fără oprire.

Aveam un prieten care obișnuia să zâmbească în proporție de 90% din durata interviurilor la care era chemat. Aproape de fiecare dată pierdea interviul. Astfel de zâmbete par nesincere şi induc în celălalt senzația de lipsă de onestitate.

Caută acele momente când există destindere în timpul interviului şi este potrivit să zâmbești: micile glume, observațiile însoțite de un zâmbet din partea celuilalt şi răspunde similar, în mod discret.

Chiar şi atunci când tonul discuției este foarte destins, nu abuza de zâmbet. Folosit în exces poate avea efecte similare ca şi atunci când nu există deloc. În acest caz, zâmbind prea mult poți crea impresia de neseriozitate, pus pe şotii. Ceea nu e cazul la un interviu.

O ultimă observație: există situații în care zâmbetul este indicat a fi folosit foarte puțin sau chiar deloc: de exemplu la interviurile pentru poziţii care necesită extrem de multă seriozitate sau în companiile unde sobrietatea este pe locul întâi (cum ar fi companiile bancare). Similar, dacă la interviu vei candida pentru un post de clown, povestitor sau altele similare, glumele şi zâmbetele sunt foarte indicate.

sursa FOTO

Florin Roşoga


Florin Roşoga scrie pe blogul său sfaturi practice despre dezvoltare personala și cum poți trăi o viață simplă și împlinită. Abonează-te la noile sale articole, pe florinrosoga.ro.

Your Signature

related posts:




Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Recent am fost la un training despre cum sa-ti maresti sansele de angajare si acolo ni s-a sugerat sa nu zambim, mai ales cand intervievatorul e barbat pentru ca se poate percepe ca pe o frivolitate.

  2. Diana, într-adevăr pentru o femeie intervievată de un bărbat poate fi puțin diferit. În acest caz poți zâmbi doar vag și scurt. De asemenea trebuie ținut cont de specificul postului și al companiei.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch