* Articolul e scris de Victor Miron, tribe and fire starter at usetogether.ro
The value of a man resides in what he gives and not in what he is capable of receiving.” Albert Einstein
O acțiune repetată cotidian peste 30 de zile devine un obicei, care la rândul lui completează personalitatea noastră. Astfel dezvoltarea personală este foarte mult despre a forma noi obișnuințe sănătoase și utile.
Îmi propun să fac o concisă apologie a generozității și a bunului obicei de a oferi în speranța ca eu și cât mai multe persoane să ne îndeletnicim zi de zi cu acțiuni mai mari sau mai mici de dăruire.
Se spune living is giving. A trăi înseamnă a da. Exercițiul altruismului ne face viața mai frumoasă. Cred foarte tare că e important să vrem în viață să realizăm ceva și pentru ceilalți, să ne dorim ca viața noastră să fie o experiență de tip win-win pentru toți stakeholderii ei.
A fi generos înseamnă să simți că ești conectat cu ceilalți oameni, să cunoști împlinirea pe care o aduce bucuria de pe fața celorlalți care e produsă de tine, să ai curajul să ierți, să zâmbești străinilor pe stradă, să te comporți cu ceilalți ca o gazdă primitoare care își cinstete oaspeții, să fii voluntar într-o organizație și să oferi timpul și abilitățile tale pentru ceilalți, să asculți cu adevărat.
Generozitatea e legată de concepte ca:
– a servi (servus = te servesc, samurai = a servi);
– ubuntu – umanitatea din mine se datorează umanității din noi;
– namaste – mă înclin în fața ta, divinitatea din mine salută divinitatea din tine
Pentru mine cel mai ușor este să fiu generos cu persoanele apropiate. Îmi vine ușor să fac un cadou iubitei, fratelui, părinților, prietenilor sau colegilor. Întâmpin o mai mare inerție în a mă arăta generos față de străini și totuși îmi place foarte mult de ficare dată când o fac.
[youtube width=”530″ height=”298″]http://www.youtube.com/watch?v=JnfBXjWm7hc[/youtube]
Te provoc la împământarea obiceiului de a fi generos având grijă ca în fiecare zi din următoarele 30 să faci un gest de a dărui cuiva din jurul tău. E important să observi reacția celuilalt, bucuria lui și să te observi pe tine cum te simți în timp ce ești generos.
Interesant!
In ideea prezentata in acest articol recomand cartea “Slight Edge” de Jeff Olson. Micile schimbari fac diferenta pe termen lung.