.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Locul tău secret

 April 12, 2010

By  Andrei Boar

Sunt curios dacă în oraşul în care locuieşti ai locul tău secret. Când spun loc secret nu mă refer neapărat la un loc de care n-a auzit nimeni, ci la un spaţiu de retragere în care îţi place să mergi singur din când în când.

Amintiri din copilărie

Locul meu secret din copilărie era o lacună între garajele dintre blocuri. Îl descoperisem din greşeală, în mijlocul unui joc “de-a v-aţi ascunselea”.
Era ideal: ajungeai cu greu la el (la început trebuia să intri printr-o gaură extrem de mică făcută într-un gard de beton, astfel apariţia neaşteptată a unui adult era din start evitată) şi nu erau semne că ar mai fi fost vizitat.

Din păcate, n-am apucat să exploatez cum se cuvine potenţialul locului, pentru că m-am mutat curând la casă.

Copiii au o slăbiciune pentru locurile secrete. De îndată ce găsesc unul, automat îi cuprinde simţul practic: “Aici vom face focul”, “Acolo, putem face o groapă în care să ne ascundem lucrurile”, “Dincolo, vom face nişte rafturi”, etc.

Locul meu secret

Privelişte din locul meu secret

Pasiunea pentru un loc secret a continuat până în ziua de azi. Actualul meu loc secret l-am găsit anul trecut. Eram în primul an şi din cauza unor lucrări în cămin am locuit 10 oameni într-o sală de lectură. A fost mişto, însă în acelaşi timp foarte stresant. Certuri banale şi dese, nopţi nedormite ş.a.m.d.

Pe acea vreme tot observam o bucăţică dintr-un părculeţ când urcam Calea Turzii cu autobuzul. Am tot amânat să cobor, însă eram curios ce se ascunde acolo. Într-o zi, sătul de certuri, am coborât.

Prima senzaţie a fost extraordinară: un vânt uşor, linişte amestecată cu ceva ciripituri, verdeaţă şi-o atmosferă liniştitoare. Apoi, mi-am vizitat locul tot mai des. De câte ori aveam nevoie să fiu singur cu mine însumi, mergeam în locul meu secret.

De ce să ai un loc secret

Cred că oricine ar trebui să aibă un loc secret. La o vârstă la care tot timpul trebuie să fii undeva, tot timpul trebuie să mulţumeşti lumea din jur, locul secret poate fi un mic răsfăţ, un lux pe care oricine şi-l poate permite dacă într-adevăr vrea. Poţi găsi o grămadă de motive pentru un loc secret. Eu am să enumăr primele 4 motive:

  • ca să te retragi. Acesta e principalul motiv. Indiferent cât mult îţi plac oamenii, sunt zile în care vrei să fii singur. Să nu mai auzi nicio voce de om, niciun claxon. Şi dacă ai ceva probleme, vei vedea că stând în locul tău secret şi meditând la ele, acestea încep să se micşoreze şi să capeţi din nou curaj.
  • ca să gândeşti mai clar. Dacă ai o decizie importantă de luat, e bine să stai în linişte şi să meditezi la ea. Să te detaşezi de lucrurile exterioare şi să-ţi priveşti dilema în faţă.
  • ca să te relaxezi. Nu ai uneori impresia că îţi trec prea multe gânduri prin cap? Că ai de luat o grămadă de decizii, că trebuie să fii tot timpul la curent cu o groază de lucruri? Ei bine, poţi merge din când în când în locul tău secret ca să-ţi goleşti mintea. Ca şi cum locul tău secret ar fi un loc de “deversare” a gândurilor nefolositoare. Doar să stai să priveşti împrejurimile şi să nu te mai gândeşti la nimic. Eu zic că e foarte ecologic din punct de vedere mental.
  • ca să ieşi la o întâlnire specială. Nu uita: e locul tău secret. Acest fapt îi dă automat o aură specială. Şi poate vreodată vrei să ieşi cu cineva special şi să-i arăţi locul tău secret. Poate acea persoană îşi va da seama de importanţa ei odată ce ai dus-o în locul în care n-ai mai dus pe nimeni.

Tu ai un loc secret?

Poate că nu te-ai gândit niciodată la posibilitatea de a avea un loc secret şi la beneficiile acestuia. Acum că am dezvoltat ideea în acest articol îţi sugerez să-ţi cauţi un loc secret în oraşul în care locuieşti şi să te bucuri de el.

Dacă ai deja un spaţiu de retragere aş vrea să aud de la tine cum e şi care sunt motivele pentru care ţi l-ai ales.

sursa FOTO

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Am mai multe, in functie de cum e ziua. Daca am multa treaba, sunt niste scari, cateva blocuri mai incolo unde ma duc. Daca e frumos afara si eventual am timp liber, e undeva la padure, pe un drum cam riscant de mers cu motocicleta. Am dus oameni la locul asta mai departe, dar intotdeauna ma asiguram ca ei nu pot sa ajunga acolo (nu le place, nu stiu sau n-au cu ce).

    Mi l-am ales din simplul motiv ca fumez dar nu vreau sa afle parintii, dar are si efectele de care spui tu mai sus

  2. @moto_lady :)) Cred că fiecare fumător a avut la un moment dat locul său secret. Mi-ai trezit amintiri 😀

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch