Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Managementul relaţiilor de succes

Luna trecută am participat la un seminar ţinut de Carmen Todor în cadrul programului Empower Live pe tema relaţiilor de succes.

Mi s-a părut foarte interesant, dar nu am avut motivaţia necesară să pun în practică ce am învăţat. Apoi, într-o zi, a venit sora mea la mine să îi dau aparatul foto. Eu vroiam să mă uit la film, ea vroia să stea de vorbă cu mine. S-a supărat când i-am zis că vreau să mă uit la film, acuzându-mă că o trimit indirect acasă.

Mi s-a aprins beculeţul şi mi-am dat seama că noi nu am definit prea bine relaţia noastră. Fiecare dintre noi are anumite aşteptări de la celălalt, aşteptări care de cele mai multe ori nu coincid şi apar probleme.

Chiar dacă sună mecanic la prima vedere, pentru a avea relaţii de succes e necesar să discutăm cu celălalt despre nevoile fiecăruia. Fiecare are alte criterii după care evaluează relaţia ca fiind de succes sau nu. Unul din exemplele date la seminar era despre două prietene foarte bune care nu se mai înţelegeau şi fiecare credea că cealaltă nu mai ţine la ea.

Asta se întâmpla deoarece pentru una din ele o relaţie de succes însemna să vorbească cât mai des şi mult despre orice, de cele mai multe ori lucruri superficiale, iar cealaltă, nemaiavând timpul de altă dată, definea relaţia ca fiind de succes dacă vorbea mai rar, dar despre lucruri profunte, importante. După ce au discutat despre aşteptările lor au ajuns la un compromis care să le facă fericite pe amândouă: au discutat mai des, dar mai puţin, despre lucruri mai importante.

Prin urmare, primul pas pentru a avea o relaţie de succes e să definim ce înseamnă pentru noi o relaţie de succes. Ce aşteptări avem de la celălalt, ce suntem dispuşi să oferim, care anume e rolul nostru în acea relaţie. Pentru asta e nevoie să ne cunoaştem pe noi destul de bine pentru a putea să comunicăm despre noi.

Citeam într-o carte că în funcţie de sistemul de reprezentare(viziual, auditiv sau kinestezic) întelegem diferit iubirea. Luând ca exemplu un cuplu, dacă femeia e vizuală, ea “vede” “te iubesc”-ul. Dacă îi spui “te iubesc” fără să i-o şi arăţi(cu o floare sau alte cadouri) ea nu va înţelege.

Dacă e kinestezică, şi tu îi spui “te iubesc” fără să o iei în braţe iar nu înţelege. Iar dacă e auditivă, oricât de mult a-i lua-o în braţe, dacă nu îi spui “te iubesc” nu se va simţi iubită. Mi s-a părut fascinant! Gary Chapman a scris o carte pe tema asta intitulată Cele cinci limbaje ale iubirii.

În funcţie de beneficiile pe care ni le aduc relaţiile pot fi pozitive(atunci când primim energie), negative(atunci când dăm energie) sau neutre(când nici nu dăm, nici nu primim). Cele mai benefice relaţii sunt cele în care schimbul de energie e reciproc şi totul e echilibrat.

O relaţie de succes începe în primul rând cu tine, cu o sesiune de autocunoaştere. E bine să ştii care îţi sunt limitele pentru că ele sunt puncte vulnerabile şi care îţi sunt atuurile pentru că ele te ajută să te vinzi.

O relaţie ideală e o relaţie care are un scop, care e pozitivă şi constructivă şi în care fiecare e fericit singur.

sursaFOTO