Tophabits

Dezvoltare personala de la A la Zen

Mănâncă, roagă-te, iubeşte

Întotdeauna mi-a plăcut să citesc, dar trebuie să recunosc: de când sunt studentă, mi-am făcut mai greu timp pentru citit. Având mai puțin timp de alocat acestei activități, am devenit și mai pretențioasă. Pentru ca să îi fac timp, o carte trebuie să îmi vorbească, să mă bucure, să poată fi savurată.

De aceea, îți  recomand Mănâncă, roagă-te, iubește de Elizabeth Gilbert. Nu te gândi că ai văzut filmul și nu vei avea răbdare să citești cartea, pentru că șirul întâmplărilor nu contează în această carte, ci stilul în care aceste întâmplări sunt comunicate. Cuvântul farmec îmi stăruie în minte de când am început să mă gândesc cum aș putea cel mai bine să prezint cartea.

Este prima dată când scriu o recenzie a unei cărți fără să o fi terminat de citit. Încerc să o lungesc cât mai mult, ca pe o bucată extraordinară de ciocolată, care aș vrea să nu se mai termine!

De ce îmi place? Pentru că este o carte naturală, în sinceritatea ei. Apreciez enorm aceste calități la oameni, prin urmare la cărți este la fel. Naturalețea și sinceritatea cărții apar referitor la dragoste, la gelozie, la prejudecăți și chiar și la religie.

Prima parte a cărții este despre dragostea rea, geloasă, care te mănâncă pe dinăuntru și pe care mulți am cunoscut-o, deși nu ne place să recunoaștem sau să ne amintim. Despre lucrurile care te distrug în timp: rutina și neîmplinirea. Dar este și despre mâncare și călătorii. Despre lucrurile simple care te pot face fericit și care te pot vindeca când sufletul e bolnav.

A doua parte merge în zona spirituală, a religiei, a sufletului. Mă așteptam să fiu plictisită de perioadele de meditație pe care le presupunea vizita personajului principal în India, în ashram. Dar nu mă așteptam să chicotesc cu cartea în mână urmărind gândurile zburdalnice ale femeii care presupus meditează. Din nou, o naturalețe care dezarmează. Dincolo de amuzament, această parte subliniază anumite idei de congruență a religiilor, idee cu care sunt în mare parte de acord, dar niciodată nu am găsit-o atât de clar și logic expusă.

La a treia parte nu am ajuns încă 🙂 dar știu că va fi despre iubire. Mă aștept să continue același stil natural, care să îmi umple inima de cuvinte frumoase și pline de sentiment.

Sunt extrem de curioasă de alte păreri, pro sau contra. Sau spune-mi dacă măcar te-am făcut curios să vezi despre ce este vorba! 😉

Pentru alte păreri despre carte din blogosferă: aici și aici.

Autor&Titlu:  Elizabeth Gilbert – Manâncă, roagă-te, iubeşte

Editura:  Humanitas