.st0{fill:#FFFFFF;}

Cărţi

Mănâncă, roagă-te, iubeşte

 March 30, 2011

By  Ilinca Sălăgean

Întotdeauna mi-a plăcut să citesc, dar trebuie să recunosc: de când sunt studentă, mi-am făcut mai greu timp pentru citit. Având mai puțin timp de alocat acestei activități, am devenit și mai pretențioasă. Pentru ca să îi fac timp, o carte trebuie să îmi vorbească, să mă bucure, să poată fi savurată.

De aceea, îți  recomand de Elizabeth Gilbert. Nu te gândi că ai văzut filmul și nu vei avea răbdare să citești cartea, pentru că șirul întâmplărilor nu contează în această carte, ci stilul în care aceste întâmplări sunt comunicate. Cuvântul farmec îmi stăruie în minte de când am început să mă gândesc cum aș putea cel mai bine să prezint cartea.

Este prima dată când scriu o recenzie a unei cărți fără să o fi terminat de citit. Încerc să o lungesc cât mai mult, ca pe o bucată extraordinară de ciocolată, care aș vrea să nu se mai termine!

De ce îmi place? Pentru că este o carte naturală, în sinceritatea ei. Apreciez enorm aceste calități la oameni, prin urmare la cărți este la fel. Naturalețea și sinceritatea cărții apar referitor la dragoste, la gelozie, la prejudecăți și chiar și la religie.

Prima parte a cărții este despre dragostea rea, geloasă, care te mănâncă pe dinăuntru și pe care mulți am cunoscut-o, deși nu ne place să recunoaștem sau să ne amintim. Despre lucrurile care te distrug în timp: rutina și neîmplinirea. Dar este și despre mâncare și călătorii. Despre lucrurile simple care te pot face fericit și care te pot vindeca când sufletul e bolnav.

A doua parte merge în zona spirituală, a religiei, a sufletului. Mă așteptam să fiu plictisită de perioadele de meditație pe care le presupunea vizita personajului principal în India, în ashram. Dar nu mă așteptam să chicotesc cu cartea în mână urmărind gândurile zburdalnice ale femeii care presupus meditează. Din nou, o naturalețe care dezarmează. Dincolo de amuzament, această parte subliniază anumite idei de congruență a religiilor, idee cu care sunt în mare parte de acord, dar niciodată nu am găsit-o atât de clar și logic expusă.

La a treia parte nu am ajuns încă 🙂 dar știu că va fi despre iubire. Mă aștept să continue același stil natural, care să îmi umple inima de cuvinte frumoase și pline de sentiment.

Sunt extrem de curioasă de alte păreri, pro sau contra. Sau spune-mi dacă măcar te-am făcut curios să vezi despre ce este vorba! 😉

Pentru alte păreri despre carte din blogosferă: aici și aici.

Autor&Titlu:  Elizabeth Gilbert – Manâncă, roagă-te, iubeşte

Editura:  Humanitas

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Desi inca sunt doar la jumatate, ma ghidez dupa sistemul “eat, pray, love” 🙂 O recomand tuturor celor ce vor sa se regaseasca sau pur si simplu s-au pierdut pe drum.

 2. Eu am citit-o in engleza si ti-as recomanda cu caldura sa o faci. Nu pentru ca sunt o snoaba am citit in engleza, ci pentru ca in formatul asta am primit-o. Cartea nu se compara cu filmul (care mi-a placut mult). Intamplarile si firul povestii prezentat in film este doar un vag rezumat al cartii. Julia Roberts joaca bine, dar cum ar fi sa joci tu in rolul lui Liz?
  Nu-ti spun despre ce s-a intamplat in Bali si dupa … doar iti dau un hint: you’ll love it!

 3. Am vrut sa citesc si eu in engleza si chiar am gasit pe net un pdf cu cartea. Dar nu pot citi carti de pe PC…mi se pare ca se pierde tot farmecul, a placerea de a rasfoi paginile, de a lenevi in pat citind.
  Iar cartea in format fizic in engleza nu stiu unde as fi putut sa o gasesc.

  Am vazut-o apoi la Humanitas la 32 lei la inceputul lui martie si mi-am facut cadoul acesta de primavara!

 4. Pot fi de acord cu tot ce ai zis? Chiar daca este plictisitor, am s-o fac ! Am citit cartea si ma regasesc in descrierea ta. Se pare ca ochii prin care am vazut-o sunt asemanatori 🙂

 5. Şi mie mi-a plăcut mult mai mult decât am crezut că îmi va plăcea. Este foarte faină, în ciuda nebuniei iscate în jurul ei. Nu am auzit acelaşi lucru despre “Şi am spus da”, dar vom vedea 🙂

 6. am zambit citind recenzia… acum citesc cartea si fac exact la fel, o tot lungesc, parca incerc sa o savurez cat mai mult…

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch