.st0{fill:#FFFFFF;}

Productivitate

Minut cu minut se face ora

 June 1, 2012

By  Cristian Ciuberea


În ultima perioadă am început sa pun in aplicare un principiu pe care l-a exprimat frumos Daniel Zarnescu: “mai bine câştigi 30% din ceva, decât 100% din nimic“. Aşa că mi-am invitat prietenii să mă ajute să dezvolt câteva proiecte pe care le-am început. Cea mai folosită scuză a fost “nu am timp”.

În cartea Conduca de milioane, Burke Hedges spune un lucru interesant şi anume că oamenii uită cât de important este timpul, mai ales unităţile mici de timp, asta din cauza condiţionărilor de a măsura timpul în zile, săptămâni şi ani în loc să-l măsurăm în minute şi ore.

Dacă facem un calcul, vom observa că dacă adunăm câteva minute de aici şi câteva de dincolo vor rezulta cantităţi uriaşe de timp. Ştiai cât timp din viaţă îşi petrece un om mâncând?
6 ani de zile!

Burke a făcut nişte calcule referitor la timpul total pe care îl petrecem în îndeplinirea sarcinilor zilnice de-a lungul vieţii. Iată rezultatele:

6 ani mâncând
5 ani stând la cozi
4 ani făcând curăţenie în casă
3 ani preparând mesele
2 ani încercând să răspundem la telefoanele pe care le-am primit
1 an căutând obiecte rătăcite
8 luni deschizând corespondenţa nedorită
6 luni oprind la semafor

Aceste calcule au fost făcute în 2001, pe vremea când nu existau atâtea telefoane, când nu toată lumea avea calculator şi când nu existau atâtea surse de distragere a atenţiei.

Gândeşte-te ce ai putea face dacă ţi-ai petrece 2 ore pe zi făcând ceea ce îţi zici că vei face când ai mai mult timp: să înveţi programare, să urmezi un curs de desen, să înveţi să croşetezi, să citeşti o carte, să începi un blog, să inveţi să dansezi, să faci sport, să lucrezi la dezvoltarea ta personală.

2 ore pe zi, sunt 730 de ore pe an. Şi chiar dacă nu ai avea la dispoziţie aşa mult timp, chiar şi la o oră pe zi tot sunt 365 de ore lucrate pentru un scop care contează pentru tine şi care îţi va aduce beneficii majore pe termen lung.

Secretul e să fii consecvent şi să lucrezi în fiecare zi la scopul tău.

Elimină activităţile neeficiente care îţi luau “puţin timp” şi înlocuieşte-le cu cele care îţi vor aduce beneficii pe termen lung, chiar dacă ai doar puţin timp la dispoziţie pe care să îl investeşti în ele.

Şi pentru că tot am început cu scuza “nu am timp” îţi recomand şi un articol mai vechi despre cele mai comune 18 scuze.

Sunt curios dacă ai folosit şi tu vreodată scuza cu “nu am timp” şi dacă acest articol te-a ajutat să vezi altfel timpul.

Sursa imagine: Stockfresh

Cristian Ciuberea


Cristian Ciuberea este unul din fondatorii TopHabits.ro. Este interesat de potenţialul uman şi cum anume îl poţi trezi pe uriaşul din tine, considerând că după ce reuşeşti să faci asta, restul e optimizare.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Chestia asta cu timpul imi aminteste de MOMO al lui Michael Ende; calculele tale imi amintesc de calculele oamenilor gri. Oamenii gri de fapt ne maninca timpul, asta e; pentru ca vrem sa-l economisim. Din pacate nu exista o banca de timp… el trece ori am facut ceva sau nu.
  Investind 2 ore pe zi in ceva viitor este excelent; pentru cei care au copii nici nu ar trebui sa fie o optiune: daca investim in copiii nostri acest timp zilnic, vom construi viitorul.

  Apropo, ce proiecte ai vrea sa dezvolti? S-ar putea sa am timp!

  1. Probabil ca nu a luat in calcul cat pierd barbatii cu gatitul mancarii 😀 De obicei ca barbat, nu gatesti foarte mult, ca iti gateste ba mama, ba prietena/sotia.

   Oricum, asta e o statistica generala. Tu poti personaliza si iti poti urmari timpul pierdut cu pregatirea/luarea mesei si sa calculezi cat timp ai pierde cu asta in urmatorii 50 de ani.

 2. Mai bine castigi 30% din ceva, decat 100% din nimic

  Asta e de printat si de pus pe perete …

  Hmm 3 ore doar sa prepari mesele cred ca e invers dureaza mai mult sa prepari decat sa mananci ….

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch