.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală

Momentul în care alegi să-ţi schimbi viaţa

 November 8, 2010

By  Andrei Boar

sursa video: motivant.ro

Revin din nou în activitatea editorială pentru că mi s-a făcut dor să vă împărtăşesc lucruri. E păcat să le ţin doar pentru mine; în plus faptul că trebuie să scriu în fiecare săptămână mă face să fiu mai consistent în dezvoltarea personală.

Astăzi am să vă vorbesc despre dezvoltare personală, importanţa acesteia şi cum să începem să trăim viaţa la adevăratul potenţial.

Dezvoltarea personală

Acest domeniu a luat un avânt extraordinar în toată lumea. Pe de-o parte e bine că tot mai mulţi oameni află că pot să fie mai buni şi că au resursele necesare ca să facă acest lucru.

Din păcate acest avânt a făcut ca dezvoltarea personală să devină un domeniu şi nu un act. Există o întreagă industrie de cărţi care îţi promit că vei deveni mai bun. Şi majoritatea sunt superficiale: dacă citeşti un articol intitulat 10 paşi către succes, s-ar putea să urmezi cei 10 paşi şi să nu realizezi mare lucru.

Ceea ce trebuie să realizăm e că până la urmă e vorba despre îmbunătăţirea vieţii şi despre trăirea acesteia la adevăratul potenţial.  Iar mesajul celor care scriu în acest domeniu ar trebui să fie simplu:

Hei, poţi să-ţi faci viaţa mai bună. Noi vrem să te inspirăm şi să-ţi oferim nişte paşi. Însă treaba grea, o vei face tu.

De ce să faci eforturi ca să de dezvolţi

Nu văd decât un motiv principal: evitarea frustrării, a nefericirii sau cum vreţi să-i spuneţi. Hai să vă dau câteva exemple.

De ce ai nevoie să te îmbunătăţeşti pe parte de time management? Pentru că la un moment dat vei avea nevoie de acea abilitate. Dacă eşti în sesiune şi nu-ţi organizezi timpul s-ar putea să-ţi pici câteva examene. Şi va fi cam neplăcut, nu?

De ce ai nevoie să te îmbunătăţeşti pe parte de relaţii? Pentru că la un moment dat s-ar putea să pierzi o persoană dragă doar pentru că n-aveai destule informaţii. Am păţit-o de mai multe ori. Nu e plăcut.

Şi exemplele pot continua, însă ideea e simplă: dacă alegi să nu te dezvolţi personal poţi pierde destul de multe lucruri în viaţă: oameni, oportunităţi ş.a.m.d.

Momentul în care alegi să-ţi schimbi viaţa

Cred că primul lucru pe care trebuie să-l faci e să te enervezi.

Acum vreun an ajungeam în cămin după o noapte pierdută, beat ca de obicei şi m-am privit în oglindă. Ştiţi că se spune cum unii oameni nu se suportă când se privesc în oglindă? Exact acelaşi sentiment l-am avut şi eu. Priveam cu scârbă figura slabă din faţa mea.

N-o duceam bine pe niciun aspect. Şi ignoram acest lucru. Cred că una din cele mai mari greşeli pe care le poate face un om e să ignore faptul că are o problemă. Încercam să maschez situaţia deloc roz prin multe ieşiri. Puteam dansa o noapte întreagă doar ca să uit problemele. Când eram într-un club un prieten mi-a deschis ochii întrebându-mă de ce sunt supărat.

-Păi, cum? Nu vezi că dansez, beau, mă simt bine. De ce să fiu supărat?

-Nu ştiu, văd că dansezi, însă în acelaşi timp ochii ţi-s trişti.

Avea perfectă dreptate. Şi în timp ce mă priveam în oglindă m-am enervat. M-am enervat pentru toate lucrurile care nu mergeau bine în viaţa mea şi am acceptat că eu eram singurul responsabil pentru asta. Am decis să nu mai folosesc scuze şi să fac ceva.

Acela a fost momentul în care am decis să mă schimb. A meritat? Da. Privind în urmă pot spune că în acest moment sunt mai fericit ca anul trecut pe vremea asta.

La final vă propun un exerciţiu: priviţi-vă toate aspectele vieţii. Sunteţi mulţumiţi? S-ar putea să vă enervaţi destul de tare ca să vă schimbaţi viaţa.

Iar dacă găsiţi anumite probleme să ştiţi că sunteţi responsabili pentru ele şi voi sunteţi singurii care le pot schimba 🙂 Succes, urmează o călătorie lungă!

Vă mai recomand un articol de la Adrian Soare în care m-am regăsit atunci când l-am citit:

Vine o perioadă în viaţa ta …când te trezeşti în mijlocul nebuniei şi fricilor din capul tău, te opreşti brusc şi te gândeşti : GATA. Gata cu lupta cu tine însuţi şi cu ceilalţi şi cu orgoliul şi cu încercarea de a demonstra mereu ceva. Destul cu încercarea disperată de a supravieţui şi a trage de tine în fiecare dimineaţă să faci ceva. Şi apoi ca un copil după o sedinţă serioasă de plâns, te linişteşti şi îţi dai seama.

citeşte continuarea

Andrei Boar


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Sunt total de acord cu aceasta afirmatie “Hei, poţi să-ţi faci viaţa mai bună. Noi vrem să te inspirăm şi să-ţi oferim nişte paşi. Însă treaba grea, o vei face tu”…….si o sustin.
  Pacat ca multi dintre cei care ar tebui sa inspire publicul cititor, de fapt il amagesc cu promisiunea “celor 10 pasi”…
  Felicitari pentru ziua in care te-ai privit cu adevarat in oglinda :)))
  Citind articolul imi dau seama ca …a avut efect, si unul bun!
  Bafta in toate!
  Va urmaresc si imi place sa va citesc. Sunteti foarte aproape de realitate si aveti un limbaj accesiibil si sanatos. :))

 2. Au aparut foarte multe carti cu titlul “Dezvoltarea personala”, unele mai putin eficiente.

  Ceea ce imi place este ca ai punctat cele trei momente esentiale:
  – momentul cand nu te analizezi, posibil sa te cunosti, dar sa nu accepti cine esti
  – momentul cand iti dai seama ca este posibil sa ai o problema
  – momentul in care stii care iti sunt variantele si actionezi.

  Iti dau dreptate, trebuie sa fi suparat pe tine si pe alegerile pe care le-ai facut pentru a-ti putea schimba viata.

 3. @Carmen Mă bucur că ţi-a plăcut articolul şi că ne citeşti 🙂 Sperăm să nu fie niciodată cazul să-ţi înşelăm aşteptările 🙂

  @Cătălin Îmi place că ai sesizat cele 3 momente cheie 🙂

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch