.st0{fill:#FFFFFF;}

Motivaţional, Sport

Motivaţia- o componentă esenţială în sport

 February 23, 2010

By  Ioana Boronea

Pentru unii psihologi, motivul este numele generic al oricărei componente a motivaţiei fiind definit ca fenomen psihic ce declanşează, direcţionează şi susţine energetic activitatea. Motivaţia joacă un rol esenţial în activitatea psihică şi dezvoltarea personalităţii fiecărui sportiv.

În sport, motivaţia este importantă pentru obţinerea succesului. Adesea, suntem tentaţi să spunem că marile performanţe se bazează în mare parte pe abilităţile înnăscute. Eu personal aş spune că pentru a atinge nivelul cel mai înalt într-un sport trebuie să ai talent, să munceşti pentru a te perfecţiona şi nu în ultimul rând să fii motivat. Privind în lumea sportului îmi dau seama că performanţele marilor sportivi reprezintă o combinaţie între abilităţile fizice şi dorinţa arzătoare de a fi mai buni. Mulţi reuşesc să exceleze datorită unei puternice dorinţe interioare, aceasta fiind în masură să suplinească calităţi fizice cum ar fi înalţimea, viteza, forţa sau îndemanarea.

Sunt mulţi care renunţă mai ales când dau de greu. De ce ? Simplu, nu mai există motivaţia de a continua. O bună modalitate de a-ţi păstra motivaţia este de a-ţi aminti constant că urmează să culegi nişte beneficii de pe urma muncii depuse.

Şi eu am avut momente în care am vrut sa renunţ deoarece nu mai exista motivaţie. Uneori se întampla să ai zile mai bune sau zile mai proaste. Stabilirea de obiective clare este o tehnică excelentă pentru păstrarea motivaţiei iniţiale. Pe parcurs, odată cu realizarea fiecărui pas motivaţia ta creşte şi vei fi încurajat să continui.

Vă voi prezenta câteva etape ca să îţi atingi obiectivele propuse şi rezultatele pe care le meriţi :

  1. Asigură-te că obiectivele tale sunt măsurabile.
  2. Urmăreşte ca obiectivele tale să fie realizabile. Dacă îţi stabileşti nişte standarde prea înalte vei deveni frustrat şi nu vei mai dori să continui.
  3. Stabileşte paşi mici în drumul tău spre victoria finală.
  4. Luptă cu descurajarea. Impune- ţi să nu renunţi deşi îţi este greu şi încearcă să o iei de la capăt.
  5. Planifică- ţi antrenamentul în fiecare zi şi respectă-l.
  6. Uneori e bine să mai faci şi jocuri sau exerciţii distractive chiar şi pentru câteva minute pentru a te mai relaxa.

Pe mine personal, acestea m-au ajutat de cele mai multe ori. Orice ar fi nu trebuie să renunţi, trebuie să continui să lupţi şi credeţi-mă lupta cea mai grea este cu tine însuţi. Dacă reuşeşti să îţi impui că poţi să depăşeşti momentele grele atunci restul vine de la sine. În sport poţi să ai talent şi calităţi fizice necesare dar, pentru ca să munceşti să te perfecţionezi îţi trebuie motivaţie, iar dacă aceasta nu există atunci nu ai cum să atingi performanţa.

Sursa FOTO

Ioana Boronea


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch