.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

Motivaţie în timpul sesiunii

 May 25, 2010

By  Ilinca Sălăgean

Probabil majoritatea dintre voi nu aţi început încă sesiunea, dar ea se apropie încet-încet. Noi, (ne)fericiţii din ani terminali deja am început şi vreau să vă spun câteva secrete pentru a vă menţine motivaţi în timpul examenelor.

Ştiţi cu toţii deja cât de important este să fii organizat, să ai un management al timpului cât mai eficient în sesiunea de examene, să mănânci bine şi să te odihneşti. Ştim astea deja de la Andrei: 9 sfaturi utile pentru a trece cu bine peste sesiune.

Toate aceste lucruri te ajută să eviţi stresul. Dar cred că mai sunt alte câteva elemente care te pot ajuta să te motivezi:

În primul rând nu te descuraja singur. Am o prietenă care are de câteva zile statusul “nu am timp….” şi este mereu pe messenger. Dacă îţi spui mereu că nu ai timp, nu te ajută foarte mult în a avea mai mult timp sau în a rezolva mai repede o problemă. Încurajează-te! Propune-ţi să fii mai eficient şi să câştigi astfel timp! Propune-ţi să fii mai organizat şi să îţi fie clar tot ceea ce ai de făcut sau de învăţat şi atunci  haosul din mintea ta se transformă în ordine.

În al doilea rând, sărbătoreşte şi răsfaţă-te! După un examen, după un curs mai greu pe care l-ai înţeles, după o etapă a unui proiect mai mare sau pur şi simplu după câteva ore în care ai fost concentrat şi ai avut spor, meriţi ceva bun.

Acel ceva bun poate fi o ciocolată, o bere cu un prieten, o cafea şi o bârfă cu fetele sau o plimbare liniştită prin soare. Sau permite-ţi răsfăţul de a-ţi prepara o salată sau orice altceva ce îţi place ţie. Orice te relaxează, orice te face să zâmbeşti şi să fii fericit este absolut perfect!

Să nu ai reţineri şi să consideri aceste momente timpi morţi în care puteai învăţa. Ai nevoie de ele pentru a te menţine motivat, pentru a avea mintea limpede şi dispusă să asimileze noi informaţii.

Pe de altă parte, să fii răsfăţat într-o relaxare continuă nu este prea indicat pentru rezultatele tale academice 🙂 Găseşte motive bune pentru care meriţi într-adevăr răsplata.

În cele din urmă, un wishlist post-sesiune este extrem de util. Eu învăţ foarte multe de la prietenii mei, iar această metodă este de asemenea, furată de la o prietenă foarte bună din liceu, pe care am “exploatat-o” de multe ori, având foarte multe de aflat de la ea.

De fiecare dată când, în sesiune fiind, apărea o oportunitate interesantă – un loc de vizitat, un film de văzut, un serial nou – ea trecea respectivul lucru pe o listă intitulată “De făcut după sesiune”. În acest fel, reuşea să rămână concentrată pe ceea ce avea de făcut, fără a-şi risipi energia în o mie de direcţii.

În plus, dacă era soare afară şi avea chef de ieşit la o îngheţată, dar încă mai avea mult de lucru, trecea acest lucru pe wishlist. La fel şi ieşirile în oraş sau la concerte. Plăcerile simple ale vieţii.

Prin formarea acestei liste, îţi promiţi răsfăţuri viitoare, devinind, cum spune Andrei Roşca, un pleasure-delayer. Iar motivaţia unei răsplate viitoare te face să mergi înainte.

Oricum, mi se întâmplă des ca după o sesiune grea, să rămân puţin descumpănită: okey..nu mai am examene.. nu mai am cursuri şi seminarii.. acum ce fac? Parcă dintr-o dată ai prea mult timp la dispoziţie. Te înveţi ca pentru o perioadă de timp să pui şcoala pe primul loc, iar când acea perioadă se termină, este foarte util să ai o astfel de listă.

Vă doresc o sesiune lipsită de stress!

Enjoy!

Sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Ilinca, super tare chestia cu wishlistul! Eu din fericire mai am pana in sesiune, insa presesiunea va fi mai grea ca niciodata! Am de facut un proiect din care am scris abia o pagina si care trebuie predat intr-o luna! Proiect de viitor inginer, fiti atenti!
  Oricum, sper sa-mi amintesc si sa tin seama de ce ai zis tu pe aici, ca altfel… e vai si amar! De fapt, asa am zis mereu, si tot cum m-a taiat pe mine capul am facut! :))
  Mama ei de motivatie! 😛

 2. Cred ca multi dintre studenti au ceea ce numesc trainerii mei de la NLP “dependenta de urgenta”, adica nu pot sa se motiveze decat atunci cand ceea ce au de facut e urgent. Nu e de mirare ca unii nu dorm noaptea dinaintea unui examen ca sa invete pe ultima suta de metrii. Cum o depasim? Momentan nu stiu decat o singura modalitate, si anume printr-un proces de NLP care se numeste Cercul Excelentei, dar sunt sigur ca exista si altele, de exemplu adoptarea unei atitudini mentale anume sau diferite metode de lucru.

 3. @Luminita Eu sper să îți aduci aminte măcar de o parte din sfaturile de aici 😀 când începi sesiunea? să știu să îţi reamintesc!
  iti tin pumnii cu proiectul!

  @Dan mulţumim de informaţii. Ne mai documentăm şi noi pentru a da o mână de ajutor studenţilor ”năpăstuiți”

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch