Aşa cum spuneam aici, m-am hotărât să-mi formez o minimă educaţie financiară ca să evit să mă trezesc într-o bună zi că nu ştiu unde au mers toţi banii.
Citesc cu răbdare, nu mă grăbesc. N-am de gând să citesc doar cărţi despre bani, însă e bine ca din când în când să mai răsfoiesc una. Dacă vă interesează domeniul, am găsit un blog scris în limba engleză cu articole destul de utile după părerea mea.
Cartea despre care vreau să vorbesc azi e “De la idee la bani”, scrisă de Napoleon Hill.
Cine a fost Napoleon Hill
Napoleon Hill (26 octombrie 1883 – 8 noiembrie 1970) s-a născut într-o cabană minusculă, undeva în Virginia. La vârsta de 15 ani a început să lucreze ca reporter la câteva ziare din provincie.
În 1908 a fost angajat să scrie o serie de articole despre oamenii de succes şi atunci l-a cunoscut pe Andrew Carnegie, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Carnegie i-a mărturisit că oricine poate ajunge la succes aplicând o formulă simplă. După ce a intervievat peste 500 de oameni de succes, Hill a formulat Filozofia Împlinirii ca metodă pentru dobândirea succesului fiind publicată sub forma unui curs intitulat The Law of Success.
Napoleon Hill este unul dintre cei mai importanţi specialişti în filozofia succesului şi unul dintre iniţiatorii scrierilor motivaţionale. Dintre cărţile sale, Think and Grow Rich(De la idee la bani) este cea mai cunoscută.
Drumul de la idee la bani
Mi-am procurat cartea ca să fac încă un pas în educaţia financiară, însă cartea nu e deloc genul de carte pragmatică, plină de cifre sau metode de investiţii. Şi totuşi, la sfârşitul cărţii sale “Tată bogat, tată sărac”, Kiyosaki o recomandă cu căldură. Acesta a fost primul motiv pentru care mi-am făcut rost de ea; al doilea ar fi popularitatea ei. Cartea s-a vândut în peste 20.000.000 de exemplare în întreaga lumea.
Cartea e utilă nu pentru acumularea de noi cunoştinţe, ci pentru crearea unei conştiinţe, a unei concepţii, sau unei alte filozofii privind succesul şi acumulurea de bogăţii.
Formată din 13 paşi către îmbogăţire plus încă un capitol intitulat “Cele şase stafii ale fricii” cartea e destul de motivantă şi uşor de citit.
Prefaţa cărţii mi-a amintit de filmul “The Secret”. Deşi afirmă că deţine secretul către succes şi acumulare de bogăţii, Hill evită să-l spună explicit:
“Secretul la care mă refer este pomenit de mai bine de o sută de ori în această carte. Nu a fost numit cu precizie, căci se pare că are mai mult succes când este pur şi simplu dezvăluit şi lăsat la vedere acolo unde cei ce sunt pregătiţi şi îl caută, îl pot găsi. De aceea mi l-a şoptit astfel domnul Carnegie, fără să-mi spună numele lui exact.”
Citind capitole precum Gândurile sunt lucruri, Dorinţa, Credinţa, Subconştientul am ajuns la concluzia că secretul de care vorbeşte Napoleon Hill e tocmai legea atracţiei despre care vorbeşte şi “The Secret”.
Poziţia mea privind legea atracţiei o puteţi găsi aici, şi indiferent dacă credeţi în ea sau nu, vă recomand cartea tomai pentru că v-ar putea schimba părerile privind abundenţa şi uşurinţa cu care se ajunge la ea.
Iar după ce citiţi cartea vă mai recomand ce-am făcut eu. Mai răsfoiţi-o odată şi găsiţi paşii practici pe care îi oferă. Nu sunt multe fragmente de acţiune, de aceea vă va fi uşor să aplicaţi acei paşi. Apoi, găsiţi un domeniu din viaţa voastră pe care vreţi să experimentaţi(nu neapărat domeniul financiar) şi începeţi timp de o lună să-i aplicaţi. Concluziile le veţi observa în timpul pe care decideţi să-l folosiţi pentru acest experiment. Spor la citit!
Autor&Titlu: Napoleon Hill – De la idee la bani
Editura: Curtea Veche
Deci, esti pe drumul cel bun spre imbogatire? 😉
cel putin sufleteasca, asa-i?
@Gloria Sufleteşte o duc bine 😀 Nu vreau îmbogăţire; mai degrabă un confort financiar 🙂
Sunt geniali oamenii ăştia care au văzut acum mulţi ani fenomene care se întâmplă acum şi ei au scris atât de actual. Mereu spun că educaţia financiară este rareori nativă, trebuie să citeşti mult ca să înţelegi banul şi să dobândeşti o gândire financiară sănătoasă.