.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

Oportunităţi şi cum să profiţi de ele

 July 16, 2010

By  Ilinca Sălăgean

Oportunităţi avem cu toţii. Unele le vedem, altele nu, iar uneori încercăm să le creăm. Unele ni le asumăm, iar altele le respingem, iar uneori doar visăm la şansa cea mare de a ne atinge visele. Cât de mult contezi tu, cu atenţia, inteligenţa, atitudinea ta şi cât de mult contează norocul în identificarea şi fructificarea oportunităţilor?

Mergi înainte, mereu înainte în viaţă. Urmăreşti un pattern mai mult sau mai puţin fidel: copil mic, frumos şi deştept foc, apoi elev, licean, student şi apoi undeva în lumea largă cu un job. Ce ne deosebeşte unii de alţii, până la urmă? Păi, oamenii cu care ne înconjurăm, câţi bani câştigăm, cât suntem de fericiţi şi de împliniţi. Toate condiţiile astea sunt îndeplinite prin diferitele oportunităţi care apar diferiţilor oameni.

Prin tot ceea ce faci, stârneşti reacţii, păreri, idei. Fiecare om pe care îl întâlneşti îţi oferă la un moment dat o oportunitate: de iubire, prietenie, sau un job cât mai apropiat de cel visat. Ceea ce eşti tu în acest moment este un fel de acumulare a tuturor acelor oportunităţi pe care ţi le-ai asumat. Şi totuşi, care este contribuţia ta în tot acest amalgam? Şi cât de mult contează norocul?

O vorbă spune că “Luck is when opportunity meets preparation” – în momentul în care apare oportunitatea, iar tu eşti pregătit să ţi-o asumi, atunci se poate numi noroc. Nu te poţi lăsa pe mâna norocului aşteptând ca visele să ţi se împlinească. Orice vis are nevoie şi de un dram de şansă, dar nu se poate baza în totalitate pe aceasta.

Cum identifici o oportunitate?

Uneori, este o şansă pe care o aştepţi, iar alteori apare de nicăieri, nu prea pare a fi ceva important şi în timp, devine esenţială. Priveşti înapoi şi te gândeşti: ce bine că am făcut lucrul acela, ce bine că am mers în locul acela, etc.

Cum faci să nu ratezi o astfel de şansă?

În primul rând, trebuie să priveşti. Chiar dacă iniţial, totul pare un zid, dacă priveşti cu atenţie, poţi vedea conturul unei uşi. Thomas Edison spunea că “Opportunity is missed by most people because it is dressed in overalls and looks like work.” Pur şi simplu, din când în când o oportunitate îţi sare în faţă, dar de cele mai multe ori, trebuie să o cauţi tu cu atenţie în jurul tău.

Să fii atent şi să ai suficientă maturitate şi echilibru pentru a identifica corect încotro ar putea duce oportunitatea respectivă. Dacă te înşeli şi îţi depăşeşte aşteptările, este foarte bine. Dacă te înşeli şi nu se dovedeşte ceea ce creadeai, este o lecţie învăţată.

De asemenea, un proverb bulgăresc spune că “O oportunitate trebuie apucată de barbă, deoarece are chelie.” Îşi pierde valoarea dacă o priveşti din trecut. Trebuie să anticipezi şi să profiţi la maxim de acel moment. Dacă nu ai făcut-o, nu îţi irosi timpul pentru regrete. Nu are sens. Ai putea să investeşti energie în vânarea următoarei oportunităţi.

Cum alegi varianta cea mai bună?

Ai zeci de uşi în faţa ta. De unde ştii care dintre ele te va duce la premiul cel mare?

Adevărul este că nu ştii. Dar trebuie să ţii cont de următoarele lucruri:

  • nu este bine să aştepţi marea şansă, când mai multe oportunităţi puse cap la cap te pot duce la acelaşi rezultat. Nu neglija şansa care ţi se oferă!
  • niciodată o oportunitate nu este pierdută. Dacă tu nu profiţi de ea, altcineva o va face cu siguranţă!
  • odată ce ai luat o decizie, nu te gândi la ce ai pierdut ipotetic. Orice oportunitate acceptată este echivalentă cu mai multe oportunităţi refuzate. Timpul şi afecţiunea noastră sunt totuşi limitate. Fii mai bine atent la ceea ce te aşteaptă, decât la ceea ce ai fi putut să obţii.

Mergi mereu înainte, cu responsabilitate, cu vise frumoase, optimism şi o atitudine proactivă!

Enjoy!

sursa FOTO

Ilinca Sălăgean


Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Ffff fain articolul! Dar ce spunea Thomas Edison mi se pare mai mult un fel de a spune ca oportunitatile ti le creezi singur, trebuie sa lupti pentru ele. Dar cum ne sta in fire sa alegem mereu calea mai usoara, ne e mai comod sa ne facem ca nu vedem o oportunitate care ar necesita munca… Si apoi, ca sa-ti sara in ochi o anumita oportunitate, trebuie sa stii ce iti doresti cu adevarat…ca sa stii ce sa cauti in jurul tau 🙂 Eu asa cred…
    Spor in continuare la scris!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch