.st0{fill:#FFFFFF;}

Dezvoltare personală, Motivaţional

Oprește-te din a decide, începe să alegi!

 August 17, 2011

By  Raluca Moisi

Adevăratul timp este un punct numit „acum”, înțepat de o infinitate de drepte care se numesc alegeri în viață!

De fiecare dată când e vorba de a avansa prin tumultoasa viață, e necesar să hotărăști una sau alta. Adesea hotărârea se ia la repezeală și aproape de fiecare dată influențată de toți factorii externi, mai puțin cel intern, care contează cel mai mult – TU!

De câte ori, atunci când a fost necesar să faci un pas, ai stat să analizezi situația, punându-te pe tine ca principal responsabil pentru toate consecințele pe care le va avea acel nou pas? Te-ai pus pe tine în oglindă, să vezi cât de mult te va ajuta hotărârea respectivă?

În definitiv, cârma vieții noastre e constituită dintr-o multitudine de alegeri și decizii pe care trebuie să le facem. Însă de cele mai multe ori noi lăsăm această cârmă în mâinile unor factori externi, care stabilesc în locul nostru că așa e bine sau e rău. Apoi ne trezim revoltați și nemulțumiți de rezultate și, exemplele grăitoare sunt la tot pasul, începem să dăm vina pe sistem, pe vreme, pe timp, pe vârstă sau pe Băsescu.

Vezi tu, ceea ce ai uitat să iei în calcul este diferența uriașă dintre cele două aspecte: decizie și alegere!

Decizia este diferită de alegere!

Știu că s-ar putea să fii revoltat de ceea ce îți voi spune în continuare, însă aleg să se întâmple acum asta, considerând că mai târziu vei înțelege și-mi vei mulțumi. Deci, poți să fii revoltat chiar acum:

în viață decizi influențat de tot ce te înconjoară, de familia care te-a crescut după anumite criterii, după etichetele pe care societatea le-a stabilit și, în general, după cum îți dictează mintea sau trupul.

Uiți însă că ești o ființă tripartită, care înglobează suflet, trup și minte. Iar toate cele trei ar trebui să funcționeze în armonie pentru a avea o viață echilibrată și presărată cu fericire. Deciziile – corecte, bune sau mai puțin bune – sunt opțiuni la care ajungi datorită temerilor pe care le ai în minte. Și-atunci, decizi să faci una sau alta, fără să te dedici în totalitate, fără să îți asumi responsabilitatea consecințelor, fără să iei în calcul atașamentele pe care le-ai dezvoltat în timp față de tot ce e în jurul tău. Astfel, îți hrănești dependența de factorii externi. Iar prețul pe care îl plătești e unul mare, cam de dimensiunile întregii tale vieți.

Alegerile însă, sunt hotărâri pe care le iei bazându-te pe suflet, iar ele angrenează întotdeauna întreaga ta responsabilitate. „Aleg să fiu un om fericit” – asta înseamnă că indiferent ce obstacole voi întâmpina în călătoria mea prin viață, nu uit de alegerea mea și sunt dispus să plătesc prețul pentru fericire, chiar daca trebuie să renunț la unele persoane, lucruri sau întâmplări. Alegerile nu pot fi catalogate drept bune sau rele, pentru că ele ne oferă libertatea de a avea gusturi și preferințe. Astfel, alegând, poți să fii tu, în orice împrejurare!

Alegerile implică renunțarea la așteptări, alegerile te fac să renunți la dependențe, alegerile te pun pe tine în prim plan.

Și, în definitiv, a cui viață vrei să o trăiești – a celor din jur, care te îndeamnă să faci asta sau aia, sau viața ta, așa cum simți tu că vrei să o guști, cu bucuriile și provocările ei?

Oprește-te din a decide acest lucru, începe să alegi și începe să te cunoști, să fii tu însuți. Viața îți aparține și depinde doar de tine ce decorațiuni alegi pentru a o colora cât mai frumos.

Raluca Moisi


Raluca este o persoană pasionată de autocunoaştere şi depăşirea limitelor, care s-a alăturat proiectului TopHabits din dorinţa de a împărtăşi şi altora din experienţa proprie în ce priveşte dezvoltarea personală. Iubeşte viaţa şi provocările ei şi crede că viaţa poate fi trăită ca o minune.
Gândurile ei le puteţi citi şi pe ralucamoisi.ro.

Your Signature

related posts:
Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked

  1. Decizie – din constrangere
    Alegere – de buna voie

    Eu cred ca acest lucru este strans legat de respectul de sine.

    Consider ca pentru a putea respecta pe cei din jur, trebuie sa te respecti in primul rand pe tine. Si daca incepi sa faci acest lucru vei incepe sa faci mai multe alegeri decat decizii. 😀

  2. Eu cred ca deciziile sint foarte importante in viata .Deciziile din trecut sunt rezultatul vieti de astazi.
    Decizia nu o iei din constrangere ,o iei din dorinta de a-ti schimba viata in bine. Alegerile sunt si ele foarte importante si combinate cu decizii corecte te pot duce la succes.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch